Απρόβλεπτες εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή επιχείρηση κατά του ISIS.

Το ρωσικό SU-24 καταρρίφθηκε σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο και σύμφωνα με την Sabah η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ενημερώθηκε πριν την κατάρριψη από το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακάρ.

Ο Νταβούτογλου έδωσε εντολή στις τουρκικές δυνάμεις να ενεργήσουν σύμφωνα με το πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών δίνοντας το πράσινο φως για την κατάρριψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται στη Ρωσία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μεταδίδει ότι το πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τουρκικά αεροσκάφη καθώς είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κάτι που οι Ρώσοι αρνούνται.

Εντοπίστηκε νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από το τουρκικό F16, σύμφωνα με τον ιστότοπο conflict news, ο οποίος ανήρτησε στο twitter βίντεο η γνησιότητα του οποίου δεν επιβεβαιώνεται και δείχνει τον πιλότο του ρωσικού SU-24 που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά να κείτεται νεκρός. Στις εικόνες φαίνεται ένας αιμόφυρτος άνδρας με στρατιωτική στολή να κείτεται στο έδαφος και να περιστοιχίζεται από μαχητές οι οποίοι φωνάζουν “ο Θεός είναι μεγάλος”.( Προσοχή σκληρές εικόνες._

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει επί λέξει στα αραβικά “νεκρός ο πιλότος”

Η ανακοίνωση της Ρωσίας

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-24 το οποίο συνετρίβη στη Συρία πιθανότατα καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. «Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. «Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί».

Η ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου στρατού

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Με πληροφορίες από thetoc.gr και cnn.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ