Ρεπορτάζ

Την ανάληψη της διαχείρισης της Κοιλάδας των Πεταλούδων ζητά η Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε.

Την παραχώρηση του συνόλου της εν γένει διαχειριστικής και λειτουργικής αρμοδιότητας του φυσικού μνημείου της Κοιλάδας των Πεταλούδων στη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου η επιχείρηση.
Στην εισήγηση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
Με το άρθρο 36 του ν. 4049/2012 η κυριότητα του μνημείου της Κοιλάδας των Πεταλούδων περιήλθε, χωρίς αντάλλαγμα, από τον Ε.Ο.Τ. στον Δήμο Ρόδου. Η έκταση της παραχώρησης αφορά σε δασική έκταση, συνολικού εμβαδού 600.000 τ.μ. Η εν λόγω παραχωρούμενη έκταση αποτελεί κτηματολογικά ακίνητο, επιφανείας 575.930 τ.μ., το οποίο φέρεται εγγεγραμμένο επ’ ονόματι του Δήμου Ρόδου. Με την υπ’ αριθ. 79/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθ. 97/2011 απόφαση του ιδίου ως άνω οργάνου, είχαν ήδη προηγούμενα παραχωρηθεί όλα τα καταστήματα της “Κοιλάδας των Πεταλούδων” και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου στη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. με σκοπό την αξιοποίησή τους.
Με συμβάσεις παραχώρησης από 21/7/2017 (αριθμός δημοσίευσης διακήρυξης 17PROC006164039 / 2017-05-10) και 29/6/2017 (αριθμός δημοσίευσης διακήρυξης 17PROC006192571 / 2017-05-16) τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που εκμεταλλευόταν η Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε. στον ευρύτερο χώρο του μνημείου περιήλθαν σε ιδιωτικούς οικονομικούς φορείς, με χρόνο διάρκειας της παραχώρησης έως τις 31/12/2022.
Σήμερα οι αρμοδιότητες συντήρησης, φύλαξης και αξιοποίησης της Κοιλάδας των Πεταλούδων κατανέμονται ως ακολούθως:
1) Συντήρηση και φύλαξη: Χωρικός Αντιδήμαρχος Πεταλούδων
2) Διαχείριση εσόδων από εισιτήρια: Αντιδήμαρχος Οικονομικών
3) Συντήρηση, φύλαξη και εκμετάλλευση καταστημάτων: Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε.
Παρά το γεγονός ότι στην Κοιλάδα των Πεταλούδων ασκούνται αρμοδιότητες τριών διαφορετικών φορέων, ωστόσο όλες σχεδόν οι εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του φυσικού μνημείου εκτελούνται αποκλειστικά από τη Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε.
Ειδικότερα, από το έτος 2011 και έπειτα η Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε. ανέλαβε και εκτέλεσε πολυποίκιλα έργα καθαρισμού, συντήρησης, προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού μνημείου, η δαπάνη των οποίων υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Λόγω της εμπλοκής τριών διαφορετικών φορέων διαχείρισης του μνημείου καθίσταται δυσχερής η βέλτιστη δυνατή προστασία και λειτουργία του εξαιτίας επικάλυψης των αρμοδιοτήτων τους.
Ειδικότερα, παρατηρείται σύγχυση καθόσον αφορά στην ευθύνη καθαρισμού και συντήρησης της περίφραξης, των δρομίσκων, των οικίσκων, του χώρου στάθμευσης και των εν γένει εγκαταστάσεων του μνημείου, όπως επίσης και στον τομέα της φύλαξης και της πυροπροστασίας του.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ενίοτε, να παραλείπεται και, ενίοτε, να μην πραγματοποιείται επαρκώς η διεκπεραίωση δράσεων, με συνέπεια την υποβάθμιση της συνολικής εικόνας του μνημείου και τη μείωση της επισκεψιμότητάς του.
Συγκεκριμένα παρατηρούνται σήμερα τα ακόλουθα:
• Ελλείψεις στη λειτουργία των σημείων ελέγχου εισιτηρίων εισόδου
• Ελλιπής φύλαξη
• Κατεστραμμένα τμήματα περίφραξης
• Ελλιπής καθαριότητα εντός της Κοιλάδας
• Κατεστραμμένες σημάνσεις
• Πλήρης έλλειψη προγραμματισμού και προετοιμασίας για κάθε επόμενη θερινή τουριστική περίοδο.
Προς άρση των ανωτέρω προβλημάτων και δυσλειτουργιών προτείνεται η ανάληψη της συνολικής ευθύνης για τη λειτουργία και την εκμετάλλευση του μνημείου από τη Δ.Ε.Ρ. Μ.Α.Ε. ως εκείνου του φορέα, που ήδη επί μία περίπου δεκαετία μεριμνά -σχεδόν αποκλειστικά- για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό του μνημείου και επιπρόσθετα έχει αναπτύξει τεχνογνωσία και δομές λειτουργίας που προσιδιάζουν στον τρόπο δράσης των φορέων της ιδιωτικής οικονομίας και επιτρέπουν την καλύτερη και ταχύτερη υλοποίηση των σκοπών της παραχώρησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου