Ειδήσεις

Ο δήμαρχος Ρόδου… «απολογούμενος» για δήθεν ρατσιστική αντιμετώπιση των ΡΟΜΑ!

Για κατάθεση κλήθηκε από αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, «απολογούμενος» για δήθεν ρατσιστική αντιμετώπιση των ΡΟΜΑ στο νησί της Ρόδου, μετά από δημοσίευμα τον Ιούλιο του 2016, που εξέφραζε την αγανάκτισή του για την αυθαίρετη κατάληψη πάρκων στο κέντρο της πόλης της Ρόδου!
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσε αναφορά οργάνωσης.
Ανάλογες καταλήψεις δημοσίων χώρων και δημιουργίας πρόχειρων καταυλισμών έχουν υπάρξει εκατοντάδες ενώ μόλις προχθές διενεργήθηκε και νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση ΡΟΜΑ.
Ο δήμαρχος Ρόδου στο υπόμνημα του αναφέρει τα εξής:
«Το θέμα των ΡΟΜΑ της Ρόδου το γνωρίζω πολύ καλά γιατί μας απασχόλησε από 20ετίας και μας απασχολεί μέχρι σήμερα.
Το θέμα των ΡΟΜΑ της Ρόδου, απασχολεί όλες τις κρατικές αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Αστυνομία, Πυροσβεστική).
Οι παράνομοι και αυθαίρετοι καταυλισμοί στην περιοχή Καρακόνερο, Αμπέλια ΚΑΪΡ και Μέγγαβλη, αποτέλεσαν κατά το παρελθόν αλλά και μέχρι σήμερα εστίες μολύνσεως, χώρους ανάπτυξης παραβατικής συμπεριφοράς απροσπέλαστους ακόμη και από τις αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές αρχές.
Πλέον των μόνιμα εγκατεστημένων ΡΟΜΑ κάθε καλοκαίρι, αποβιβάζονται στη Ρόδο “εισαγόμενες φυλές” ΡΟΜΑ από Βουλγαρία, Αλβανία και τις ευρύτερες περιοχές Αγίας Βαρβάρας και Μεγάρων Αττικής, σε μεγάλους αριθμούς (ομάδες δεκάδων και στο σύνολο εκατοντάδες ΡΟΜΑ), οι οποίοι εγκαθίστανται στις πλατείες, τα πάρκα της πόλης και τις παραλίες της Ρόδου, επιδίδονται κατά ενοχλητικό τρόπο στην επαιτεία κατά μήκος του παραλιακού μετώπου με την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων και κατά δεκάδες εντός της Μεσαιωνικής πόλης (οδός Ιπποτών, Πλατεία Μουσείου κ.α.) και πολλές φορές επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες (βιοπραγίες, κλοπές, επιθέσεις κατά ανυπόπτων τουριστών κ.λ.π. ).
Ως γνωστόν, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και οι γύρω από τα κάστρα και την Τάφρο ανθόκηποι (πάρκα), από 30ετία είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενταγμένα στο δίκτυο της UNESCO, προστατευόμενα με αυστηρές διατάξεις για την διατήρηση των μνημείων αλλά και την αισθητική το περιβάλλοντος, που αμαυρώνεται από τις παράνομες υπαίθριες εγκαταστάσεις των ΡΟΜΑ, που ρυπαίνουν τα πάρκα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσαιωνικής Πόλης.
Δυστυχώς, η αδυναμία ελέγχου εκ μέρους των λιμενικών αρχών των εισερχόμενων παράνομων μικροπωλητών και οικογενειών ΡΟΜΑ, μέσω των πλοίων της γραμμής και κυρίως η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, δίδει το δικαίωμα στους παράνομα δραστηριοποιούμενους ΡΟΜΑ να επεκτείνουν την παραβατική τους συμπεριφορά.
Οι υπηρεσίες περιβάλλοντος και καθαριότητας του Δήμου δίνουν καθημερινά αγώνες για να αποκαταστήσουν τα πάρκα και τα πεζοδρόμια από την ρύπανση, τις αφοδεύσεις και τα κλοπιμαία των ΡΟΜΑ που κρύβουν μέσα στις ρίζες των θάμνων (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες).
Ο Δήμος Ρόδου από 30/8/2015 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσδιόρισε τον χώρο εγκατάστασης των ΡΟΜΑ , προκειμένου, να μετεγκατασταθούν από την θέση Καρακόνερο που βρίσκεται μεταξύ της τουριστικής Μαρίνας και του νεοκατασκευαζόμενου καρνάγιου επισκευής τουριστικών σκαφών.
Ατυχώς, η ελληνική γραφειοκρατία, οι αλλεπάλληλες ενστάσεις, προσφυγές και χρονοβόρες διαδικασίες δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την δημιουργία της εγκατάστασης αυτής.
Σαν Δήμος, διεκδικούμε από την πολιτεία με υποβολή συγκεκριμένου σχεδίου, σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονου χώρου εγκατάστασης των ΡΟΜΑ με όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο προδιαγραφές.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εφαρμόζουμε προγράμματα και παρέχουμε διευκολύνσεις για την μόρφωση των παιδιών ΡΟΜΑ, δυστυχώς όμως δεν βρίσκουμε την κατάλληλη στήριξη και βοήθεια από την ελληνική πολιτεία.
Η Ρόδος, η οποία χαρακτηρίζεται ως ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, αμαυρώνεται και δεινοπαθεί από τις απαράδεκτες, παράνομες δραστηριότητες τόσο των μόνιμα εγκατεστημένων ΡΟΜΑ όσο και από τους παράνομα ανεξέλεγκτα εισερχόμενους (ενδεχόμενα χωρίς άδεια παραμονής) ΡΟΜΑ από Αλβανία και Βουλγαρία.
Η Ρόδος και η δημοτική αρχή αλλά και όλοι οι κάτοικοι της δεν διακατέχονται από «ρατσιστικές» αντιλήψεις, αντίθετα θεωρούνται ιστορικά και από αρχαιοτάτων χρόνων, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών , ένα πολυπολιτισμικό κέντρο συγκέντρωσης φυλών, ανεξαρτήτως χρώματος, ράτσας, θρησκείας, γλώσσας, που συνεχίζει μέχρι σήμερα ως τόπος φιλοξενίας 2.500.000 επισκεπτών από όλα τα κράτη του κόσμου.
Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή «αθόρυβα» χωρίς την δημιουργία hot spot , φιλοξένησε οργανωμένα και προσέφερε στέγη, φαγητό, ρουχισμό και υγειονομική περίθαλψη σε περίπου 20.000 πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες από 17/8/2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία κρατική στήριξη και μόνο με τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας και τις αυτόνομες δυνάμεις του δήμου και την θέληση της δημοτικής αρχής.
Αυτή η κοινωνία μπορεί να ενσωματώσει και να απορροφήσει και τις μερικές δεκάδες οικογενειών ΡΟΜΑ, που διαμένουν μόνιμα στη Ρόδο, φθάνει και αυτές να σέβονται την ελληνική νομοθεσία, τις αρχές και τις αξίες, τον αλληλοσεβασμό των κατοίκων και των επισκεπτών, διαφορετικά η δημοτική αρχή έχει χρέος και έχει ορκισθεί να διαφυλάξει την ιστορία και το μέλλον αυτού του τόπου με κάθε νόμιμο μέσο, ζητώντας τη συνδρομή των κρατικών αρχών, της αστυνομίας αλλά και της Εισαγγελίας.
Ευελπιστώ ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της πρότασής μας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε για την ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ στην τοπική κοινωνία, ώστε να εκλείψουν και τα φαινόμενα της παραβατικής ανεξέλεγκτης και ενοχλητικής για τους πολίτες συμπεριφοράς των ΡΟΜΑ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου