Συνεντεύξεις

Θ. Kαλαμπόκης: «Οι ζοφερές συνθήκες της καθημερινότητας δίνουν στις Ευρωεκλογές τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος»

Ένας από τους νεώτερους υποψήφιους που περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. μόλις 29 ετών, ο κ. Θοδωρής Καλαμπόκης μιλάει σήμερα στην «δ». Πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε την Ρόδο στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαϊου.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον χαρακτήρα των Ευρωεκλογών, το στοίχημα της Ν.Δ. γι αυτή την αναμέτρηση αλλά και την δική του πρωτοβουλία που ονομάζεται «ThinkTank 89 Initiative», που έχει ως σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το τι κερδίζουν οι χώρες τους από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Καλαμπόκη, είναι σωστό να λάβουν οι ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος; Το βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην δική μας, όπου τόσο η Ν.Δ. όσο και τα άλλα κόμματα καλούν τους Έλληνες στην κάλπη να δώσουν μήνυμα.
Ο κόσμος είναι καλό να ψηφίσει έχοντας στο μυαλό του τόσο το Ευρωπαϊκό όσο και το Εθνικό επίπεδο. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για τη χώρα μας. Η έμφαση δίνεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που στήριξε τον Manfred Weber υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η καλή τους σχέση αποδεικνύεται από το ό,τι εκείνος θα ξεκινήσει την Πανευρωπαϊκή του καμπάνια στις 23/4 από την Αθήνα. Έχει δηλώσει κιόλας ήδη σε όλους τους τόνους, πως θα είναι σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στη χώρα μας. Έτσι θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, ώστε Ελλάδα να τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειωθεί η δυσβάσταχτη φορολογία και να δημιουργηθούν ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι 23η στους 28 στην Ευρώπη, στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Πέρα από το Ευρωπαϊκό επίπεδο όμως δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε και στο Εθνικό επίπεδο, από τη στιγμή κιόλας που οι πολίτες έχουν να ψηφίσουν 4 χρόνια σχεδόν. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες αντιδρούν στην δυσβάσταχτη φορολογία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν άνιση μάχη επιβίωσης, οι νέοι είναι άνεργοι, είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό, ο κόσμος δεν νιώθει ασφάλεια στην καθημερινότητα του, η δημόσια εκπαίδευση και η δημόσια υγεία καταρρέουν. Όλες αυτές οι ζοφερές συνθήκες της καθημερινότητας, δίνουν στις Ευρωεκλογές και χαρακτήρα δημοψηφίσματος εκτός των άλλων.
• Ποιο είναι το στοίχημα της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές και ποιο είναι το δικό σας στοίχημα;
Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη νίκη η οποία θα εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την επιθυμία των πολιτών για πολιτική αλλαγή. Το δικό μου στοίχημα, είναι να γίνω η φωνή των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη και όλων όσων ζητούν ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι νέοι να αντιληφθούν αλλά και να νιώσουν στην καθημερινότητά τους, πως τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν μέσα από την πολιτική. Η ανεργία των νέων είναι σήμερα στο 36.6%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο.Το Ελληνικό στην Αθήνα αλλά και η επένδυση στον χώρο του γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, θα μπορούσαν να φέρουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση, έτσι όλες οι μεγάλες επενδύσεις παραμένουν παγωμένες για χρόνια. Χαίρομαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ψηλά στην ατζέντα του τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Είμαι σίγουρος επί των ημερών του η Ελλάδα μας θα τρέξει με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η νέα γενιά θα έχει επιτέλους τις ευκαιρίες που της αξίζουν στη χώρα μας.

Η κύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών και της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πυροδότησε μια σειρά ανακατατάξεων και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Θα ήθελα το σχόλιό σας. 
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πολύ κακή συμφωνία. Η Ελλάδα είχε δικαίωμα βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Άρα είχε διαπραγματευτική δύναμη. Δυστυχώς η συμφωνία που έφερε η σημερινή Κυβέρνηση είναι μια Εθνικά επιζήμια συμφωνία που δίνει Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των Ελλήνων πολιτών διαφωνεί με την Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία έκανε τα πάντα για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία, στα πλαίσια πάντα της δημοκρατικής νομιμότητας.
• Είστε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ThinkTank 89 Initiative στην Ελλάδα. Μιλήστε μας γι αυτό.
To ThinkTank 89 Initiative είναιμιαπρωτοβουλία που ξεκίνησε από ένα συμφοιτητή μου στο LondonSchoolofEconomics –έχω 2 μεταπτυχιακά από το LSE στη φιλοσοφία της επιστήμης και τη δημόσια πολιτική και διοίκηση οργανισμών (MPA)- με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το τι κερδίζουν οι χώρες τους από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μου ζήτησε να τρέξω την πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Βρήκα την κίνηση αυτή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και έτσι αποδέχτηκα την τιμητική του πρόσκληση.
Σήμερα το 89 InitiativeGreece, αποτελείται από μια ομάδα νέων ανθρώπων γεμάτων ενέργεια και όρεξη για δουλειά! Κάνουμε έρευνα, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και δράσεις με σκοπό να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες, σχετικά με τη συνεισφορά της Ευρώπης στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα ελάχιστοι γνωρίζουν πως η Ευρώπη διαθέτει στη χώρα μας περίπου 20 δις ανά 5ετία διαμέσου του ΕΣΠΑ. Σημαντικά έργα υποδομής, ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων, η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όλα αυτά και πολλά άλλα φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και έχουν υλοποιηθεί με τη συγχρηματοδότησή της. Ο Bono, ο τραγουδιστής των U2, έχει πει πως η Ευρώπη είναι μια ιδέα, που πρέπει να γίνει συναίσθημα. Αυτή είναι και η αποστολής της ομάδας μας!
• Είστε ο νεότερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμάτε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι άνθρωπος που στηρίζει την ενεργό ενασχόληση των νέων στην πολιτική;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως στηρίζει έμπρακτα τη νέα γενιά και τον ευχαριστώ και προσωπικά για αυτό. Είμαι σίγουρος πως με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να δείξουν τι αξίζουν.
Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, γιατί θέλω να γίνω η φωνή της γενιάς μου. Η κριτική από τον καναπέ δεν βοηθάει πουθενά. Θέλω να μεταφέρω τα προβλήματα των νέων Ελλήνων στην Ευρώπη και να αγωνιστώ για την επίλυση τους, με όλες μου τις δυνάμεις. Θέλω να αγωνιστώ για τους φίλους μου, τα παιδιά και τα εγγόνια όσων μας διαβάζουν. Δεν είμαι ο παραδοσιακός πολιτικός που μιλάει την ξύλινη γλώσσα και κάνει χειραψίες για να μαζέψει ψήφους.
Όποιος πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, στο τέλος των πελατειακών σχέσεων, στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, στους πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν εις όφελος των πολλών ακόμα και αν έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, σε αυτές τις Ευρωεκλογές, έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου