Συνεντεύξεις

M. Σοκορέλος: «Ο Αντ. Καμπουράκης είναι άνθρωπος των λύσεων και όχι των υποσχέσεων»

Ο Μιχάλης Σοκορέλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη. Από το 2009 είναι διευθυντής στην ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου (επιμελητής από το 1990). Διετέλεσε εκπρόσωπος των ιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου για δύο θητείες και υπήρξε μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. Επίσης έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών. Υπήρξε νομαρχιακός σύμβουλος την περίοδο 2006-2010.
Σε συνέντευξή του σήμερα προς τη “δημοκρατική” μιλά για όλους εκείνους τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στον Α’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Το νησί μας έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όλα αυτά που η Ρόδος στερήθηκε και στερείται, παρά τη μεγάλη προσφορά της στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια επανεκκίνησης, θέλω να είμαι παρών, να προσφέρω κι εγώ στο νησί μου, που τόσα πολλά έχει προσφέρει απλόχερα σε όλους μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Κύριε Σοκορέλο, πώς πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές. Γνωρίζουμε ότι πάντα δεχόσασταν… πιεστικές προτάσεις. Είστε ένας υποψήφιος που ο καθένας θα ήθελε στην παράταξή του. Γιατί τώρα;
Κύριε Γκαρτζώνη, η Ρόδος μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, ένα νησί προικισμένο από τη φύση, με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό. Οι Ροδίτες είναι εργατικοί και φιλότιμοι, με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτούς ορίζοντες. Ξέρουν να δημιουργούν και να προοδεύουν.
Ζούμε σε ένα νησί που διαχρονικά αποτελεί διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό και είναι το χαμόγελο στο καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας.
Η Ρόδος είναι ένα νησί παγκόσμιας ακτινοβολίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς. Έχει προσφέρει τόσα στη χώρα, αλλά έχει πάρει πίσω πολύ λιγότερα από όσα δικαιούται, και της αναλογούν.
Δυστυχώς, το νησί μας δεν έχει καταφέρει να επιλύσει βασικά ζητήματα καθημερινότητας, τα οποία θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παραμένουν μεγάλα ζητούμενα θέματα, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η ενεργειακή επάρκεια, η ύδρευση, το οδικό δίκτυο και συνολικότερα, οι υποδομές μεταφορών και πρόσβασης, το κυκλοφοριακό κομφούζιο μέσα στην πόλη, η αδιαφορία για τη συντήρηση των μνημείων μας, οι υποστελεχωμένες δομές υγείας και δημόσιας ασφάλειας, κοκ. Το νησί μας έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όλα αυτά που η Ρόδος στερήθηκε και στερείται, παρά τη μεγάλη προσφορά της στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια επανεκκίνησης, θέλω να είμαι παρών, να προσφέρω κι εγώ στο νησί μου, που τόσα πολλά έχει προσφέρει απλόχερα σε όλους μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όλοι εμείς που αγαπάμε πραγματικά τη Ρόδο πρέπει να μιλήσουμε και να μιλήσουμε δυνατά για να την καμαρώσουμε όπως πραγματικά της αξίζει.


• Γιατί με τον Αντώνη Καμπουράκη; Τι σας έπεισε να πείτε το ναι και να είστε υποψήφιος με την παράταξη “Με Δύναμη για τη Ρόδο”;
Πιστεύω ότι ο Αντώνης Καμπουράκης είναι ο μόνος που μπορεί να αξιοποιήσει όλες αυτές τις δυνατότητες της Ρόδου. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις επαφές και τις σχέσεις που απαιτούν οι καιροί από έναν σύγχρονο δήμαρχο. Το γεγονός και μόνο, ότι βγήκε μπροστά να το τολμήσει, να βρει τους καλύτερους που μπορούν να βοηθήσουν το νησί μας να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά, με έπεισε να πω το ναι!
Ο Αντώνης Καμπουράκης, είναι ένας άνθρωπος των λύσεων και όχι των υποσχέσεων. Από αυτές έχουμε χορτάσει. Έργα χρειαζόμαστε και μάλιστα άμεσα. Χωρίς καμία υπερβολή, πιστεύω ότι ο Αντώνης Καμπουράκης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ρόδου, η ευκαιρία που χρειάζεται το σμαραγδένιο μας νησί για να λάμψει ξανά στα μάτια όλου του κόσμου.
• Φαντάζομαι ότι αισθάνεστε οικεία σε μία παράταξη που πρόσκειται στον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκετε…
Παραμένω στρατιώτης της γαλάζιας παράταξης. Ως εν δυνάμει δημοτικός σύμβουλος καταθέτω όμως την κομματική μου ταυτότητα. Δεν έχω καμία πρόθεση να λειτουργήσω κομματικά. Γενικότερα πιστεύω ότι δεν χωρούν στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κομματικοί διαχωρισμοί. Εγώ κατεβαίνω χωρίς πολιτική και κομματική ταυτότητα και αυτό συνιστώ και στους υπόλοιπους να κάνουν. Με τη Ρόδο και μόνο με τη Ρόδο έχουμε να κάνουμε. Όλα τα χρώματα χρειάζονται, όχι μόνο το μπλε, το πράσινο, το κόκκινο… Η εποχή μας είναι δύσκολη και μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

• Θα λέγατε ότι ο τόπος έχει ανάγκη την ανανέωση προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης;
Κανείς δεν γεννήθηκε δήμαρχος, βουλευτής, πολιτικός, άσχετα αν κάποιοι έχουν δει την πολιτική ως επάγγελμα. Καθένας που μπαίνει σε αυτό το στίβο θα πρέπει να ξέρει πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει η διαδρομή του. Η μακροχρόνια παρουσία των ίδιων ατόμων σε θέσεις ευθύνης, δεν ωφελεί ούτε τον τόπο ούτε τους πολίτες. Πρέπει να υπάρχει αλλαγή. Πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, νέα, άφθαρτα και ικανά πρόσωπα με πρόθεση και να βοηθήσουν σε συνεργασία προφανώς και με έμπειρα στελέχη.
• Κύριε Σοκορέλο, ακούμε τον κ. Καμπουράκη να μιλάει συχνά για την αίγλη της Ρόδου, την αίγλη που διέθετε και αυτή που πρέπει να αποκτήσει. Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο, έχετε γνώσεις, έχετε εμπειρία, ζήσατε τις παλιές καλές εποχές της Ρόδου, πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την έννοια;
Οι Ιταλοί κατάφεραν να μετατρέψουν τη Ρόδο σε ένα κόσμημα στη Μεσόγειο. Σήμερα, παρόλη την προηγμένη τεχνολογία, δεν μπορούμε να φτάσουμε τους Ιταλούς.
Η Ρόδος είναι ένα χαρισματικό μέρος. Είμαι ερωτευμένος με το νησί. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που γεννήθηκα σε αυτό τον τόπο. Όλη αυτή η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία δεν έχουν αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.
Έχω φτάσει μέχρι τη Χαβάη ή τη Βραζιλία. Δεν θα πω ότι δεν έχουν και αυτά τα μέρη φυσικές ομορφιές. Κανένας άλλος προορισμός δεν συνδυάζει τόσα πολλά πράγματα μαζί όπως η Ρόδος. Το νησί μας έχει όλο το πακέτο… Είναι ένας ασφαλής προορισμός με πλούσιο πολιτισμό, με άψογες καιρικές συνθήκες πανέμορφες παραλίες. Ό,τι και αν ζητήσει κανείς, μπορεί να το βρει εδώ. Η Ρόδος διαθέτει αίγλη. Πρέπει απλά να την αναδείξει. Δεν μπορεί μέσα σε 30 χρόνια οι Ιταλοί να μετέτρεψαν τη Ρόδο σε ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας κόσμημα και εμείς εδώ και 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση, να μην το πετυχαίνουμε στον βαθμό που θα έπρεπε. Δεν θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες και το έργο κανενός. Πέρασαν όμως τετραετίες και τετραετίες και μείναμε στάσιμοι.
Ο Αντώνης Καμπουράκης με τα στελέχη της παράταξης ερχόμαστε να κάνουμε μία προσπάθεια να αναδείξουμε αυτά που δεν έχουν αναδειχθεί.


• Στην περίπτωση που εκλεγείτε, με ποιο τρόπο θα θέλατε να προσφέρετε; Πώς θα θέλατε να αξιοποιηθείτε;
Δεν μου αρέσουν τα λόγια. Έχω αποκτήσει εμπειρία ως ιατρός, ως διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής, ως πρόεδρος του συλλόγου των νοσοκομειακών γιατρών, ως νομαρχιακός σύμβουλος…. Όλη αυτή την εμπειρία πιστεύω ότι μπορώ να την αξιοποιήσω για να προσφέρω στον τόπο μου. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα αν θα πετύχω ή όχι. Αυτό θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Το μόνο εύκολο είναι να τάζεις και να υπόσχεσαι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τι γίνεται όμως στην πράξη; Το έργο είναι το ζητούμενο. Εφόσον μου δοθεί η ευκαιρία, θα προτιμήσω να μιλήσω στο τέλος της θητείας για όλα αυτά που σχεδιάσαμε και για αυτά που πετύχαμε.
• Τι εισπράττετε από τις επαφές με τον κόσμο;
Η αλήθεια είναι ότι εισπράττω πολλά θετικά μηνύματα από παντού. Είμαστε σε επαφή με την κοινωνία. Σε όλο το νησί. Ακούμε και καταγράφουμε προβλήματα, συζητάμε τις λύσεις με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Και όσο ο κόσμος ενημερώνεται για τους στόχους μας και τις βασικές αρχές της παράταξής μας, πιστεύω ότι το θετικό αυτό κλίμα θα ενισχύεται.

• Θα λέγατε ότι η υποψηφιότητα του Αντώνη Καμπουράκη δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες;
Αυτό που προσδοκά ο κόσμος είναι να αντιστραφεί αυτή η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί το νησί μας. Ο πολίτες ζητούν να αναλάβουν την τύχη της Ρόδου άνθρωποι που αποδεδειγμένα μπορούν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν. Η Ρόδος πρέπει επιτέλους να διεκδικήσει αποτελεσματικά όλα όσα της αναλογούν με βάση την προσφορά της στην εθνική οικονομία. Να γίνει ακόμα πιο όμορφη, με ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι στα μάτια του κόσμου η μεγάλη ευκαιρία της Ρόδου για να ξαναγίνει το νησί που έλαμπε και η ακτινοβολία του έφθανε στα πέρατα της γης.
• Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή εικόνα της Ρόδου;
Δεν θα σας πω ψέματα. Η σημερινή εικόνα του νησιού δεν μου αρέσει. Εγώ αλλιώς φαντάζομαι τη Ρόδο σε πολλούς τομείς. Δεν λέω ότι θα έρθουμε και με ένα ραβδάκι θα αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα. Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο το… restart.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου