ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τεράστια τα προβλήματα των πυροσβεστών στη Ρόδο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΥΡ
Μέγεθος γραμμάτων

Για τα αι­τή­μα­τα των πυ­ρο­σβε­στών, με αφορ­μή και τις πρό­σφτα­ες κι­νη­το­ποι­ή­σεις του κλά­δου σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, μί­λη­σε στην «δ» ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Υπαλ­λή­λων Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος Δω­δε­κα­νή­σου κ. Γιάν­νης Χα­τζη­κυ­ριά­κος.

«Τα αι­τή­μα­τα με τα οποία προ­χω­ρή­σα­με στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις μας, αφο­ρούν τα ίδια προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζου­με εδώ και χρό­νια, τα οποία πα­ρα­μέ­νουν άλυτα. Είναι τα ίδια, για τα οποία η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση είχε δε­σμευ­τεί και υπο­σχε­θεί ότι θα με­λε­τή­σει και θα δει με προ­σο­χή επει­δή αντα­πο­κρί­νο­νται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και πρέ­πει να υλο­ποι­η­θούν. Μι­λά­με κατ’ αρχήν για το θέμα του επι­κίν­δυ­νου και αν­θυ­γιει­νού επαγ­γέλ­μα­τος, για το συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό μας, το θέμα των τα­μεί­ων μας –τα οποία, ενώ μας είχαν υπο­σχε­θεί ότι θα πα­ρα­μεί­νουν αυ­τό­νο­μα, τε­λι­κά εντα­χθή­κα­με στο ΕΦΚΑ (τον… ‘κουβά’, όπως λέ­γε­ται), για το θέμα των ελ­λεί­ψε­ων σε προ­σω­πι­κό και φυ­σι­κά, για το ασφα­λι­στι­κό – μι­σθο­λο­γι­κό και τις με­τα­θέ­σεις. Θέ­μα­τα που δεν είναι τω­ρι­νά αλλά δυ­στυ­χώς, πα­ρα­μέ­νουν άλυτα», όπως τό­νι­σε.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τα προ­βλή­μα­τα των πυ­ρο­σβε­στών σε το­πι­κό επί­πε­δο, καθώς η Δω­δε­κά­νη­σος είναι νη­σιω­τι­κή πε­ριο­χή και θε­ω­ρεί­ται πα­ρα­με­θό­ριος, ο κ. Χα­τζη­κυ­ριά­κος υπο­γράμ­μι­σε τα εξής:

«Σε το­πι­κό επί­πε­δο, ξε­κι­νώ­ντας από την στε­λέ­χω­ση του προ­σω­πι­κού, πάγιο αί­τη­μα της δικής μας Ένω­σης, ήταν η άμεση μο­νι­μο­ποί­η­ση των πε­ντα­ε­τών πυ­ρο­σβε­στών ως μο­να­δι­κή λύση για το πρό­βλη­μα. Δυ­στυ­χώς, αντι­με­τω­πί­σα­με την κο­ροϊ­δία της κυ­βέρ­νη­σης προς τους συ­να­δέλ­φους μας τα τε­λευ­ταία πέντε χρό­νια. Αυτό που πάει να πε­ρά­σει σαν μια νέα τρο­πο­λο­γία, είναι η ανα­νέ­ω­σή τους για ακόμη τρία χρό­νια –με τα κα­θή­κο­ντα του μό­νι­μου και τις υπο­χρε­ώ­σεις που έχει ένας μό­νι­μος. Και πάλι όμως, αυτοί οι συ­νά­δελ­φοι είναι στον ‘αέρα’ πε­ρι­μέ­νο­ντας και ευ­ελ­πι­στώ­ντας πως αυτή την φορά θα τη­ρη­θούν οι υπο­σχέ­σεις. Εμείς ζη­τά­με την άμεση μο­νι­μο­ποί­η­ση των πε­ντα­ε­τών, ως την μο­να­δι­κή λύση στο χρό­νιο πρό­βλη­μα της έλ­λει­ψης προ­σω­πι­κού στην πε­ριο­χή μας».

Τα κενά πα­ρα­μέ­νουν αρ­κε­τά στη Ρόδο και στα νησιά και σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Ένω­σης Υπαλ­λή­λων Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος Δω­δε­κα­νή­σου: «Στο κομ­μά­τι της πυ­ρα­σφά­λειας, ποτέ δεν υπάρ­χει το λίγο ή πολύ διότι είναι πολ­λές οι ανά­γκες. Αυτό όμως που το­νί­ζου­με εμείς είναι πως οριο­θε­τώ­ντας το ‘πολύ ή λίγο’ έχει να κάνει με τις ορ­γα­νι­κές θέ­σεις που υπάρ­χουν αυτά τα χρό­νια σε εκά­στο­τε πυ­ρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία. Βάσει αυτών των κενών, βλέ­που­με αν έχου­με υπε­ρά­ριθ­μους ή ελ­λεί­ψεις. Αυτό που εμείς ση­μειώ­νου­με είναι πως τα ορ­γα­νι­κά κενά αυτά, ορί­στη­καν πριν από 15-20 χρό­νια. Φυ­σι­κά και οι απαι­τή­σεις δεν είναι πια οι ίδιες. Η Κάρ­πα­θος π.χ. που ανή­κει στην πε­ρι­φέ­ρεια ευ­θύ­νης μας, δεν είχε κά­πο­τε ξε­νο­δο­χεία. Άλλο πα­ρά­δειγ­μα, η Ρόδος, που δεν είχε τόσες πολ­λές ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες, πο­λυ­κα­τα­στή­μα­τα κ.λπ. στο πα­ρελ­θόν. Κα­τα­λα­βαί­νε­τε πως ό,τι και να πούμε στο θέμα των ελ­λεί­ψε­ων, αν μι­λή­σου­με στην βάση των ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων και με τις πα­ραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, οι ελ­λεί­ψεις είναι πάρα πολύ με­γά­λες».

Μεί­ζον πρό­βλη­μα επί­σης, απο­τε­λεί και η έλ­λει­ψη εξο­πλι­σμού –κάτι που κάνει δυ­σκο­λό­τε­ρη την ερ­γα­σία και την απο­δο­τι­κό­τη­τα των πυ­ρο­σβε­στών.

«Να μι­λή­σου­με για τον ατο­μι­κό εξο­πλι­σμό, ο οποί­ος έχει να χο­ρη­γη­θεί από το 2008. Οι πυ­ρο­σβέ­στες, όσοι έχουν την οι­κο­νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα κα­λύ­πτουν αυτό το κό­στος από την δική τους… τσέπη, ενώ οι υπό­λοι­ποι προ­σπα­θούν να συ­ντη­ρή­σουν όσο το δυ­να­τόν κα­λύ­τε­ρα τον εξο­πλι­σμό που έχουν. Μι­λά­με για τις στο­λές τους, για τα κράνη τους (τα οποία έχουν ημε­ρο­μη­νία λήξης, η οποία έχει πα­ρέλ­θει), για τις χη­μι­κές στο­λές (των οποί­ων επί­σης έχει πα­ρέλ­θει η ημε­ρο­μη­νία λήξης τους) και άλλα στο κομ­μά­τι του ατο­μι­κού εξο­πλι­σμού. Βε­βαί­ως, υπάρ­χουν πολ­λές ελ­λεί­ψεις και σε οχή­μα­τα. Μπο­ρεί σαν στό­λος να φαί­νε­ται αρ­κε­τός ο αριθ­μός των οχη­μά­των, αλλά αν ανα­λο­γι­στού­με ότι αυτά τα οχή­μα­τα είναι από 30-45 ετών, με τα προ­βλή­μα­τα που πα­ρου­σιά­ζουν και το αυ­ξη­μέ­νο κό­στος συ­ντή­ρη­σής τους, επι­βα­ρύ­νε­ται η κα­τά­στα­σή τους και η απο­δο­τι­κό­τη­τά τους. Το ίδιο συμ­βαί­νει στην Κω, στην Κάρ­πα­θο και σε άλλα νησιά» κα­τέ­λη­ξε ο κ. Χα­τζη­κυ­ριά­κος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.