Ειδήσεις

Μετά το μελεκούνι αναμένεται η πιστοποίηση κι άλλων προϊόντων

Στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) εντάσσεται επισήμως το ροδίτικο μελεκούνι ύστερα από σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλέον αναμένεται η απόφαση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απ’ όπου έχει ξεκινήσει η όλη προσπάθεια για την πιστοποίηση αυτού του χαρακτηριστικού προϊόντος, προκειμένου να πρωτοκολληθεί.
Όπως δήλωσε ο αντιπειρφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, αυτή η διάκριση χαρίζει προστιθέμενη αξία στην ντόπια παραγωγή αλλά και στο νησί γενικότερα. Ανέφερε επίσης ότι άλλα τέσσερα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται στο …κατώφλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει το μελεκούνι της Ρόδου στα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Εμείς βέβαια δεν έχουμε παραλάβει την επίσημη ενημέρωση για να πρωτοκολληθεί. Εκτιμώ ότι θα την έχουμε στο επόμενο διάστημα.
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή, καθώς η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την Περιφέρεια μας πριν από δύο χρόνια. Το μελεκούνι είναι το πρώτο από τα πέντε προϊόντα που προτείναμε για πιστοποίηση και όπως πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο, στο κατώφλι της ευρωπαϊκής επιτροπής βρίσκεται και το κρασοτύρι της Κω. Ακολουθούν το λόπι της Καττταβιάς, η σιτάκα της Κάσου και το μέλι της Καλύμνου. Αναμένουμε λοιπόν με χαρά αυτή την επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας και των παραγωγών. Θέλω να το τονίσω αυτό. Το μελεκούνι της Ρόδου προστατεύεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα όρια της Ευρώπης, το μελεκούνι μπορεί να παράγεται μόνο από Ρόδιους που θα πληρούν βέβαια κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική απόφαση. Αυτή η αναγνώριση χαρίζει προτιθέμενη αξία όχι μόνο στην ντόπια παραγωγή αλλά και στο νησί γενικότερα», είπε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος ανέφερε ότι και άλλα ντόπια προϊόντα θα προταθούν από την Περιφέρεια για πιστοποίηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και μία σειρά άλλων προϊόντων που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η υπηρεσία μας, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πιστοποίησής τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, αποτελεί κύριο στόχο για την περιφερειακή αρχή η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το πρόγραμμα αγροτικής ανάταξης, όπου σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί 139 άτομα. «Ο στόχος της Περιφερειακής μας αρχής είναι να προσελκύσει και νέους αγρότες και παραγωγούς. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την ανάταση του αγροτικού τομέα, τρέχει μέχρι το 2020. Συνολικά 139 άτομα είχαν ενταχθεί στην πρώτη προκήρυξη και ακολουθεί η δεύτερη προκήρυξη γα τους νέους αγρότες.
Γενικώς κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κάνουμε ότι μπορούμε να φέρουμε πόρους μέσα από το π[πρόγραμμα αλλά και να αναδείξουμε προϊόντα», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας:
«Σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας προσπαθούμε να παντρέψουμε τον πρωτογενή παράγοντα με τον Τουρισμό. Κάνουμε μία στοχευμένη προσπάθεια υπό την καθοδήγηση του περιφερειάρχη, ο οποίος είναι άνθρωπος της αγοράς. Είμαστε σε καλό σημείο. Δεν έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια, αλλά υπάρχουν προοπτικές. Θέλουμε η τοπική μας γαστρονομία να καθιερωθεί στη συνείδηση των ξένων επισκεπτών μας. Το Νότιο Αιγαίο αποτελεί άλλωστε τη γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019.
Προσπαθούμε λοιπόν να αναδείξουμε και να πιστοποιήσουμε περισσότερα προϊόντα αλλά και να αυξήσουμε την παραγωγή και τους παραγωγούς μας και να συνδέσουμε τα προϊόντα αυτά με τον τουρισμό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Georgios Kosmidis    23.12.2017 09:12

    Ολα καλα και ωραια αλλα το θυμαρι συγκεκριμενα για το μελι καλυμνου,δεν εχει και κατι το ιδιαιτερο οπως του καστανου η του μεσογειακου πευκου που εχει μοναδικες πηγες διατροφικης αξιας, για να γινει καποια προσπαθεια.

Σχολιασμός άρθρου