Ειδήσεις

Και ήρθαν και ξόδεψαν οι τουρίστες

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Με έσοδα που αγγίζουν τα 1,67 δισ. ευρώ έριξε “αυλαία” ο Οκτώβριος, μήνας που σηματοδοτεί το κλείσιμο της σεζόν για την πλειοψηφία των τουριστικών προορισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγώνοι αφίξεις ξένων τουριστών στο δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 10,6%.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε συνολικές εισπράξεις 14,16 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Η άνοδος είναι σημαντική σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν: στο δεκάμηνο του 2015 τα έσοδα από τον Τουρισμό ήταν 13,7 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι ανήλθαν σε μόλις 12,8 δισ.

Την ίδια στιγμή, μόνο τον Οκτώβριο οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν αυξημένες κατά 8,4%, έναντι του ίδιου μήνα πέρσι, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,2%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 2015 τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν 899 εκατ. ευρώ και 1,022 δισ. το 2016.

Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιχειρηματιών του κλάδου για έσοδα κοντά στα 14,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για την πορεία των εισπράξεων λόγω της πτώσης της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα που είχε καταγραφεί τους πρώτους μήνες

 Όπως αναφέρουν παράγοντες του Τουρισμού, αν και η Ελλάδα υστερεί σε ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, ειδικά όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές σε εστίαση και διαμονή, ευνοήθηκε από δύο εξωγενείς παράγοντες. Πρώτον πως η Ισπανία και η Πορτογαλία πέτυχαν από πολύ νωρίς υψηλές πληρότητες, ήδη από την περίοδο των προκρατήσεων, εξέλιξη που ώθησε τους tour operators στην προβολή των ταξιδιωτικών πακέτων για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα στη γειτονική Τουρκία, που είχε μεν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2016, αλλά ακόμη δεν έχει ανακάμψει πλήρως, έστρεψαν το ενδιαφέρον προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Μέχρι το Μάιο η πορεία των εισπράξεων δεν ήταν η αναμενόμενη, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι (η οποία αποτελεί την πιο κρίσιμη παράμετρο για την εξέλιξη των εσόδων) να μην δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Εντούτοις από τον Ιούνιο και μετά το κλίμα άλλαξε αισθητά και οι εισπράξεις ακολούθησαν τη σημαντική άνοδο που κατέγραφε ο αριθμός των ξένων τουριστών. Πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν μείωση 6,4% σε σχέση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε συρρικνωθεί κατά 11,3%.

Όσον αφορά στις κυριότερες “δεξαμενές” εσόδων, σύμφωνα με την ΤτΕ, στο δεκάμηνο οι οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 16,6% και διαμορφώθηκαν στα 974 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γερμανία κατά 27,8% και διαμορφώθηκαν στα 2,43 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης ήταν 12,5% υψηλότερες, φτάνοντας τα 2,036 δισ. Στον αντίποδα, μείωση κατά 2,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου