Πολιτιστικά

Οι σφουγγαράδες του Αιγαίου» στη Μεσαιωνική Τάφρο Ρόδου – Λαογραφική, πολιτιστική παράσταση

Κυριακή 2 Ιουνίου στις 8.00 το βράδυ»

Τιμώμενα πρόσωπα:

Γιάννης Παππάς – Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στέφανος Κορφιάς – Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΕΚΠΑ

Για πρώτη φορά στη Ρόδο, μια λαογραφική, πολιτιστική παράσταση με θέμα τη σπογγαλιεία. Μία παράσταση με διαφορετικότητα, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, σε δρώμενα από τη σκληρή ζωή των σφουγγαράδων, που έδιναν τη ζωή τους, προσφέροντας έτσι, υψηλού επιπέδου οικονομία στην Ελλάδα, δημιουργώντας Οίκους Ελλήνων Σπογγεμπόρων στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Οδησσό, την Αμερική.

Χάνεται στα βάθη των αιώνων η ιστορία των σφουγγαράδων, αφού σταδιακά, χρησιμοποίησαν, από τα πιο αρχαϊκά, μέχρι τα πλέον σύγχρονα μέσα σπογγαλιείας. Η ιστορία της σπογγαλιείας, εικάζεται πως ξεκινά, από την εποχή του Ομήρου…

Οι θρύλοι του Αιγαίου, αναβιώνουν μέσα από ιστορικά στοιχεία, λαογραφία, χορούς και παράδοση, στο αρχαίο Θέατρο Ρόδου «Μελίνα Μερκούρη».

Όλα ακραία… Ακραίες συγκινήσεις, αγωνία, δάκρυα, πόνος, απώλειες αγαπημένων προσώπων, αλλά και χαρές. Χαρές ανείπωτες!

Λίγα επαγγέλματα στον κόσμο, έχουν προκαλέσει τόσο δέος, όσο αυτό, του παραδοσιακού σφουγγαρά, που απαιτούσε από τον δύτη, να φτάνει καθημερινά στα όρια των αντοχών του, θέτοντας ανά πάσα στιγμή τη ζωή του σε κίνδυνο.

Λίγα επαγγέλματα στην ιστορία, έδωσαν στην Ελλάδα τόση υψηλή οικονομική άνθηση, αφού ουσιαστικά, η σπογγαλιεία, ήταν η Εμπορική Ναυτιλία της εποχής.

Οι σφουγγαράδες πάλευαν, έχοντας άγνοια κινδύνου, αλλά με μόχθο, πόνο βουβό για τον χαμένο φίλο ή συγγενή και τον σακατεμένο

βουτηχτή και μόνιμη ανασφάλεια, για την ίδια τους τη ζωή. Η αγωνία στα νησιά, στην Κάλυμνο, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τη Λέρο, τη Χάλκη, την Πάτμο, την Κάσο, το Καστελλόριζο, τη Σάμο, τη Λήμνο και άλλα νησιά, καθημερινή, περιμένοντας το γράμμα του πατέρα ή του παιδιού τους, που, πότε έφτανε πολύ αργά και πότε δεν έφτανε ποτέ… μα μερικές φορές, δεν επέστρεφαν ποτέ και οι ίδιοι…

Για τη ζωή των σφουγγαράδων, αναλώθηκε πολύ μελάνι. Λίγοι όμως, γνώριζαν αυτά τα ακραία συναισθήματα, όσο τα γνώριζαν, αυτοί που τα ζούσαν.

Η παράσταση «Σφουγγαράδες του Αιγαίου» πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου – ΔΟΠΑΡ, τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO και του Θεάτρου «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου».

Τιμώμενα πρόσωπα, είναι, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς και ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Κορφιάς.

Κείμενα, Επιμέλεια, Σκηνοθεσία παράστασης – Χρυσούλα Κουτούζου.

Συντονιστής – Τέρης Χατζηϊωάννου

Παρουσίαση – Μαρία Μανιώτη, Ευάγγελος Γλιάτας.

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι: Καλυμνίων, Πατμίων, Νισυρίων, Βιλλανόβα Παραδεισίου, Γυναικών Κοσκινού, Έμπωνα.

 

Μαρία Βάλλα

Πρόεδρος Δ.Σ. Τμήματος Ρόδου

Council International Dance UNESCO

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου