Τοπικές Ειδήσεις

Εκδικάζονται τρεις αγωγές συγγενών αδικοχαμένων στην πλημμύρα του έτους 2013

Σε εμβόλιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου την 15η Ιουλίου 2020 προσδιορίστηκαν προς εκδίκαση, μετά από αναβολές, τρεις αγωγές αστικής ευθύνης του Δημοσίου από οικείους αδικοχαμένων στην φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του έτους 2013 στην Κρεμαστή.
Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο έχουν προσφύγει η χήρα και ο γιος, του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος καθώς και η Αναστασία Κατσαρού, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Κρεμαστενού ποταμού με αποτέλεσμα να χαθούν σύντομα τα ίχνη τους.
Η Αναστασία Κατσαρού αγνοείτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρή στην παραλία της Κρεμαστής με αιτία θανάτου τον πνιγμό λόγω εισρόφησης ύδατος.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος αγνοείτο μέχρι τις 25-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με αιτία θανάτου τον πνιγμό.
Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη αγωγή έχει υποβληθεί από 8 οικείους της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη και η τρίτη από 11 συγγενείς των θανόντων Ιωάννη Μπαϊράμη και Καλλιόπης Παναγιώτου.
Οι ενάγοντες διατείνονται ότι σε καμιά περίπτωση το ατύχημα δε θα συνέβαινε, εφόσον τα αρμόδια όργανα των εναγομένων είχαν προβεί στον σχεδιασμό, την μελέτη, την κατασκευή και την συντήρηση συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων στο βόρειο τμήμα της νήσου Ρόδου, στην κατασκευή έργων διευθέτησης των κοιτών των ρεμάτων, ειδικά στην περιοχή της Παστίδας, στην κατασκευή νέας γέφυρας στον Κρεμαστενό ποταμό και στην κατάργηση της λεγόμενης «ιρλανδικής διάβασης» σε αυτόν, στην μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε εγγύς δασικές εκτάσεις.
Με την αγωγή τους διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο ποινικό σκέλος της ίδιας υπόθεσης εκκρεμεί μετά από αναβολή λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, ο προσδριορισμός της εκδίκασης ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω, με κατηγορούμενους για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, τον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον πρώην δήμαρχο Ρόδου και πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», μάρτυρες στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Δημήτριος Αργυρόπουλος του Κωνσταντίνου, Βακίνα Πεζουβάνη του Στέργου, Ιωάννης Αργυρόπουλος του Γεωργίου, Σοφία Λαζαρίδου, χήρα Ιωάννη Κατσαρού, Δημήτριος Κατσαρός του Ιωάννη, ‏Ελένη Κατσαρού του Ιωάννη, Ευαγγελία Κατσαρού του Ιωάννη, Αντώνιος Μπαϊράμης του Ιωάννη, Ιωάννης Γκίζης του Ευαγγέλου, Παντελής Μιχαήλ του Ελευθερίου, Εμμανουήλ Γιακουμάκης του Ιωάννη, Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης του Μιχαήλ, Βασιλική Αρμυριώτη του Δημητρίου, Σαράντης Σαράντης του Γεωργίου, Νικόλαος Φαρμακίδης του Βασιλείου, Ευθύμιος Καλαμάτας του Ιωάννη, Νικόλαος Βαλσαμής του Κυριάκου, Νικόλαος Κεφαλάκης του Παύλου, Παντελής Αντωνιάδης του Αντωνίου, Ηλίας Αργύρης του Βασιλείου, Θεοδόσιος Κολιάδης του Αντωνίου, Εμμανουήλ Διακομιχάλης του Μιχαήλ, Σταύρος Μοσχής του Σταματίου, Ιωάννης Λιαγούρης (πολιτικός μηχανικός), Αριστοτέλης Ηρακλείδης (πολιτικός μηχανικός), Γεώργιος Πουλάκης (πολιτικός μηχανικός) και Μετήν Ναλμπάντ (μηχανολόγος μηχανικός).
Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους μετά την απολογία τους.
Παρότι ανέπτυξαν με πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα αλλά και με προφορικές τους καταθέσεις σοβαρό αντίλογο για τα αδικήματα, που τους απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένα για την υπαιτιότητα, που τους αποδίδεται, για τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013, οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν δεκτοί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου