Ειδήσεις

“Αναγκαίο κακό αλλά και μόνη λύση ο γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της FYROM”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός συμμετείχε προσκεκλημένος σε συζήτηση στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Η επόμενη μέρα”, με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. Τα θέματα που κυριάρχησαν στο πάνελ ήταν η επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αποσπάσματα της συζήτησης ακολουθούν:

Δ. Κρεμαστινός: Η συζήτηση αυτή (σημ: σχετικά με την επίθεση στον κ. Μπουτάρη) με τον τρόπο που γίνεται δεν ωφελεί γιατί ο κόσμος τα έχει ακούσει πολλές φορές  έχει κουραστεί να τα ακούει. Το ότι σε συγκεντρώσεις έχουν κακοποιηθεί επώνυμοι άνθρωποι από «ανησυχούντες» πολίτες είναι γεγονός. Αναφέρω πρώτα τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, που αν δεν τον προφύλασσαν θα είχαμε χειρότερα αποτελέσματα. Επίσης, τον Μανώλη Γλέζο, τον Κωστή Χατζηδάκη. Αλλού είναι το θέμα, ότι οι διοργανωτές, όταν είναι καλοί διοργανωτές και νομίζω ότι υπάρχουν κόμματα που το έχουν αποδείξει αυτό, όταν οργανώνουν τις συγκεντρώσεις τους και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετικές απόψεις…

Δημοσιογράφος: Κάνατε ένα νεύμα προς την πλευρά του κ.Σοφιανού και προφανώς εννοείται το ΚΚΕ και θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό.

Δ. Κρεμαστινός: Βεβαίως, αυτό είναι, η περήφανη περιφρούρηση έπρεπε να γίνεται. Και όταν καλείται ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει απόψεις που δεν υιοθετούμε όλοι, καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή, έπρεπε να υπάρχει μια κάποια προστασία περιφρούρησης. Δεν υπήρξε. Από την άλλη πλευρά, αυτή τη δουλειά έχει, όταν βλέπει ανθρώπους που πάνε να δημιουργήσουν επεισόδια, γιατί υπάρχουν αντιφρονούντες, ας τους πούμε έτσι, πρέπει να κάνει και η διοργάνωση κάτι. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερο, δηλαδή κάποιος να έχει ένα όργανο ή οξύ και να του επιτεθεί. Τότε τι θα γινόταν; Άρα το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί. Όταν γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις, αναμένεται, δυστυχώς, να υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Τώρα, αν τα στοιχεία αυτά ήταν οργανωμένα ή αν ήταν περιθωριακά, αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Θα βρει τα τηλέφωνα τους, θα παρακολουθήσει, θα μελετήσει, θα δει αν μεταξύ τους μιλούσαν, θα δει πως ήταν αυτοί τους οποίους συνέλαβαν και θα καταλήξει. Αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, αν υπάρχει κόμμα πίσω από το σχέδιο αυτό.

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι έχουν παρεισφρήσει τα πρόσωπα αυτά, γιατί προσέξτε, στην περίπτωση του Γιώργου Κουμουτσάκου πριν 3-4 χρόνια, στην περίπτωση του Κώστα Ζουράρι στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη και τώρα ξανά. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι στις παρυφές εκδηλώσεων για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αυτό σημαίνει κάτι;

Δ. Κρεμαστινός: Σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, δηλαδή τις αντιθέσεις να τις εκμεταλλεύτηκαν. Δεν θέλω να πω με σιγουριά αυτό, γιατί είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Αυτό θα το μάθουμε σε 2-3 μέρες, θα μάθουμε τι υπάρχει. Αλλά το να αρχίσουμε να αντιδικεί ο ένας με τον άλλον και να βρίζει ο ένας τον άλλον, δεν νομίζω ότι προσφέρουμε κάτι στο θέμα το σημερινό. Το σημερινό θέμα είναι ότι ένας θεσμικός παράγοντας κακοποιήθηκε, δεν ελήφθησαν μέτρα.

Δημοσιογράφος: Είναι μεμονωμένο περιστατικό ή θεωρείτε ότι μπορεί να υποκρύπτει κινδύνους για το μέλλον;

Δ. Κρεμαστινός: Ασφαλώς υποκρύπτει. Σας έφερα το παράδειγμα του Κακλαμάνη που ήταν Πρόεδρος της Βουλής. Αυτός δεν ήταν ούτε ακραίος, ούτε ενόχλησε κανέναν, ούτε είχε απόψεις που ερέθιζαν κάποιους.

Δημοσιογράφος: Ούτε ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ακραίος.

Δ. Κρεμαστινός: Μα δεν είπα αυτό.

Δημοσιογράφος: Αυτοί που του επιτέθηκαν επικαλούνται δηλώσεις οι οποίες ουδέποτε έγιναν και είναι αποτέλεσμα μιας συρραφής fake news.

Δ. Κρεμαστινός: Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ λέω ότι οι απόψεις του κ. Μπουτάρη είναι κακές, αλλά λέω ότι αν κάποιος έχει κάποιες απόψεις που κάποιοι δεν συμφωνούν και πάει σε τέτοιες εκδηλώσεις, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τέτοια φαινόμενα και να ξαναδούμε αν δεν ληφθούν μέτρα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ για το Σκοπιανό;

Δ. Κρεμαστινός: Η ονομασία FYROM που είναι σύνθετη ονομασία προέρχεται από την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας δηλαδή από την ονομασία που είχε η περιοχή αυτή από την δεκαετία του ‘50 και την οποία η Ελλάδα είχε αποδεχτεί και κάναμε και διμερείς ανταλλαγές. Αυτό λοιπόν υπάρχει και έχει αναγνωριστεί ως Μακεδονία από τις υπερδυνάμεις, δηλαδή από την Αμερική, την Ρωσία και την Κίνα και αυτή τη στιγμή κρατιόμαστε από τη συμφωνία με τη λέξη FYROM και το κλείσιμο των συνόρων που τότε επέβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρέπει να τον επικαλεστώ κατ’ ανάγκην όχι επειδή ανήκω σε αυτόν το χώρο αλλά γιατί αυτή είναι η ιστορία, δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Εάν και επέβαλε ή κατά κάποιον τρόπο έπεισε το Συμβούλιο Αρχηγών τότε για λόγους αν θέλετε διαπραγματευτικούς να πούνε «δεν δεχόμαστε το όνομα Μακεδονία», ενώ ο ίδιος είχε πει ότι μιλάμε για FYROM η λέξη υπήρχε δεν την εφηύρε ο Παπανδρέου. Άρα λοιπόν τώρα εμείς λέμε ότι – κατ’ ανάγκην, εφόσον υπάρχει ήδη  – ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι το καλύτερο διότι ο λαϊκισμός που απευθύνετε σε ένα συγκεκριμένο κοινό, για να υπάρχουν αυτά τα κόμματα…

Δημοσιογράφος: Το Gorna Macedonia θα ήταν ένα όνομα;

Δ. Κρεμαστινός: Είναι ένας προσδιορισμός γεωγραφικός.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να είναι και χρονικός προσδιορισμός κ. Κρεμαστινέ;

Δ. Κρεμαστινός: Ο χρονικός προσδιορισμός είναι λίγο δύσκολος και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι, ας πούμε, όταν λέμε «Νέα» Μακεδονία την ξεχωρίζουμε υποτίθεται από την παλαιά Μακεδονία αλλά η δική μας Μακεδονία δεν υπάρχει μέσα στην εικόνα πια. Δηλαδή, Νέα Μακεδονία σε αντίθεση με τη Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αυτός είναι ο χρονικός προσδιορισμός και δεν δεχόμαστε τίποτα άλλο. Εμείς όμως λέμε υπάρχει Μακεδονία, είναι η Ελληνική Μακεδονία

Δημοσιογράφος: Την θεωρείτε θετική εξέλιξη το ότι ο Ζόραν Ζάεφ απεδέχθη το erga omnes σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του;

Δ. Κρεμαστινός: Ασφαλώς το θεωρώ θετική εξέλιξη, αρκεί να μην υπαναχωρήσει. Αν υπαναχωρήσει όμως γιατί εμείς δεν αποδεχόμαστε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», θα είναι αρνητικό. Άρα λοιπόν μένουμε στο ότι είναι αναγκαίο κακό, αν μου επιτρέπετε τη λέξη,  ο γεωγραφικός προσδιορισμός, διότι η άλλη λύση είναι ανύπαρκτη.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes και συνταγματικές αλλαγές σχετικά με τα κατάλοιπα του αλυτρωτισμού στο σύνταγμα της FYROM, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, το Κίνημα Αλλαγής, τι θα κάνουν, θα ψηφίσουν ή όχι;

Δ. Κρεμαστινός: Αν είναι μέσα στα πλαίσια που έχουμε θέσει, το έχουμε ήδη θέσει και δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω. Δεν μπορώ εγώ αυτήν την στιγμή να προεξοφλήσω την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αλλά σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει αν έρθει προσδιορισμός σύνθετου ονόματος με βάση τη γεωγραφία , τότε είναι μέσα και στα πλαίσια που έχουμε πει.

Δ. Κρεμαστινός: Ανέφερα ήδη ότι ο αλυτρωτισμός πρέπει να αποκλειστεί τελείως με την συνταγματική μεταβολή, να πάμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό και φυσικά να λάβει την απόφαση η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Επιπλέον, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται στη δική μας ψήφο. Εμείς ψηφίζουμε συνέχεια κοινωνικά μέτρα τα οποία χωρίς την δική μας ψήφο δεν θα είχαν περάσει αφού οι συγκυβερνώντες διαφωνούν μεταξύ τους. Συνήθως οι αντιπολιτεύσεις σε όλον τον κόσμο δεν συμπεριφέρονται έτσι να ψηφίζουν νομοσχέδια της Κυβέρνησης όταν η Κυβέρνηση δεν έχει 151 βουλευτές με το μέρος της. Πράγματι η Κυβέρνηση πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη θέση γιατί δημιουργείται σοβαρό θέμα.

Δημοσιογράφος: Στο Κίνημα Αλλαγής η κα. Γεννηματά βάζει κάποιες ενστάσεις, ο κ. Θεοδωράκης είναι πιο κάθετος πιο κατηγορηματικός υπέρ του να στηριχθεί μια τέτοια συμφωνία, υπάρχουν τελικά δύο γραμμές;

Δ. Κρεμαστινός: Εννοείτε για το σκοπιανό; Δεν νομίζω ότι υπάρχει.

Δημοσιογράφος: Για το σκοπιανό κατά κύριο λόγο, για ορισμένα θέματα έχετε μια πολύ καθαρή αλλά μειοψηφούσα άποψη στο Κίνημα Αλλαγής εσείς.

Δ. Κρεμαστινός: Χαίρομαι γιατί αυτή είναι η Δημοκρατία σε ένα κόμμα! Η αλήθεια είναι αυτή. Εγώ συνήθως στηρίζω την γραμμή των Προέδρων γιατί εάν δε στηρίζεις τον Πρόεδρο στην ουσία δεν ανήκεις στο κόμμα. Δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση συνέχεια. Προσπαθώ να πείσω για την ορθότητα των απόψεων μου.

Δημοσιογράφος: Με τσιγκλήσατε λίγο, θα στηρίζατε την απόφαση της Προέδρου εάν σας ζητήσει να συνεργαστείτε κυβερνητικά και εκλογικά με την Νέα Δημοκρατία;

Δ. Κρεμαστινός: Μα τα έχουμε πει αυτά, κύριε Κοτρώτσο. Εμείς συνεργασθήκαμε με την Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη φορά διότι χωρίς την δική συνεργασία θα πηγαίναμε σε τρίτες εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε στη θέση της Νέας Δημοκρατίας θα είχαμε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Εάν και πάλι, μετά τις εκλογές, προκύψει το ίδιο σενάριο με τη ΝΔ, τι θα κάνετε;

Δ. Κρεμαστινός: Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα σκεφτεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μπορώ να σας πω την άποψη μου που υποστήριξα την προηγούμενη φορά. Την προηγούμενη φορά το είχα υποστηρίξει για να μην γίνουν εκλογές αλλά να μην συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ τότε στην Κυβέρνηση και βεβαίως να γίνει μια διαβούλευση με τα στελέχη του όπως κάνουν σήμερα τα Ευρωπαϊκά κόμματα, το SPD, το Εργατικό Κόμμα, ούτως ώστε ακόμα και με εσωτερικές εκλογές να εγκρίνουν την συνεργασία διότι έτσι λειτουργεί η Ευρώπη. Την άλλη φορά δημιουργήθηκαν προβλήματα και ένα κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ έφυγε, διότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες όπως π.χ. στο SPD. Εγώ τουλάχιστον θα υποστηρίξω αυτήν την άποψη – εάν είμαι στη νέα Βουλή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου