«Πρέπει να πως σε όλους και σε όλες ότι είναι πολύ συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε, διότι σας έλειψα. Θέλω να ευχαριστήσω και τη ΝΔ που μου έδωσε συγχαρητήρια για τα ελληνικά μου, ότι βελτιώνονται και γι’ αυτό τούς ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση. Από ό,τι ξέρω από το Σύνταγμα υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπουλος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά μιλάει για όλη την κυβέρνηση».

Αυτό απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο σχόλιο του προεδρεύοντος, Δημήτρη Κρεμαστινού, πως «δεν ξέρει γιατί αλλά όλοι αναζητούν τον υπουργό Οικονομικών».

 Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην επικείμενη ενημέρωση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, για να προσθέσει ότι έτσι θα έχει τον χρόνο η ΝΔ για να ξεπεράσει και τη στενοχώρια της, διότι έλεγε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και έλεγε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα 4,6 δισ. τη μία στιγμή ή 8,3 δισ. ευρώ την άλλη, όπως έγραφαν κάποιες εφημερίδες που στηρίζουν τη ΝΔ.

«Θέλω να σας πω ότι όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη που είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε πώς ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση πως δεν θα πάρει νέα μέτρα ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, απάντησε με την αγγλική λέξη “net”, δηλαδή, καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε 2, 4, 6, 8, 10 μέτρα. Καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Π. Μοσκοβισί, “net”», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δηλαδή, εάν είναι ένα πακέτο 1 δισ. που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφουν στην οικονομία», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε και τη δήλωση του κ. Nταϊσελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις ανακατατάξεις του φακέλου φορολογίας και τις ανακατατάξεις εντός του κοινωνικού φακέλου.«Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά και κάποιοι θα κερδίσουν. Δηλαδή, κάποιοι που τώρα δεν βοηθάμε, και πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Μερικοί μπορεί να χάσουνε, εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση, να περιορίσουμε αυτά που θα χάσουν και να πάρουν κάτι ως αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και επεσήμανε ότι αυτό το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα, που η αναδιάρθρωσή του ήταν βέλτιστη και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα έχουμε αναδιαρθρώσεις», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε την Βουλή, ότι η κυβέρνηση συζητά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, που είναι μέσα στο «πακέτο» για να περιορίσει την λιτότητα – «αυτή που υπήρχε, όχι που θα έρθει», όπως ανέφερε παρενθετικά -με προγράμματα απασχόλησης και για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Αυτά που θεωρείτε εσείς τα ιδεολογήματα της Αριστεράς (που θέλετε δηλαδή οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει στην κρίση, αλλά να μην έχουν καμία εγγύηση ότι θα κερδίσουν στην ανάκαμψη) εμείς τα συζητάμε. Γι’ αυτό εμείς έχουμε ψηλά το θέμα των ΣΣΕ» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Γιατί αν θέλετε να ξέρετε τι οδηγεί στον λαϊκισμό της Δεξιάς, και γιατί υπάρχουν πιέσεις εναντίον της ενωμένης Ευρώπης, που λένε ότι εμείς χάσαμε με την παγκοσμιοποίηση, αλλά δεν έχουμε και καμία εγγύηση μετά την κρίση» συνέχισε και σημείωσε πως «γι’ αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα ανατραπεί η γενική εικόνα, κατά την οποία εδώ και τριάντα χρόνια πέφτει το μερίδιο της εργασίας στο εισόδημα, είναι στάσιμοι οι ρυθμοί και περιορίζεται το κοινωνικό κράτος».

Απαντώντας τέλος, στην κριτική της αντιπολίτευσης περί ελλιπούς ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, είπε πως το «όλο πακέτο» θα γίνει γνωστό στο τέλος των συζητήσεων, όμως επισήμανε πως υπάρχει το γενικό περίγραμμα για τους βασικούς πυλώνες αυτής της Συμφωνίας, όπως όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν περιγράψει.

«Όλα τα άλλα είναι υποκρισία. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι δεν ξέρετε, είναι ότι δεν σας αρέσει. Βάλατε όλα τα αυγά μέσα στο καλάθι, λέγοντας ότι δεν θα βγει η αξιολόγηση και χάσατε» είπε προς την πτέρυγα της ΝΔ. «Θα μπορούσατε να είσαστε καλύτεροι, γιατί έχετε ανθρώπους από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που λένε ότι όταν κάνουμε επενδύσεις δεν βάζουμε όλα τα αυγά μέσα στο ίδιο καλάθι» προσέθεσε και κατέληξε πως ο ίδιος είχε «ειδοποιήσει» τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτή η στρατηγική εξελίσσεται με πίεση του κ. Σαμαρά και «θα έχει το ίδιο πρόβλημα με τον κ. Σαμαρά που είχε ο πατέρας του», αλλά -υπογράμμισε ότι- συνεχίστηκε αυτή η στρατηγική του να πέσει η κυβέρνηση αυτή και να μην τελειώσει η διαπραγμάτευση.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ