Nα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες της Ρόδου σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ξεσηκώθηκαν και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλεως από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 20 Ιανουαρίου γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα.
Την συγκέντρωση χθες στην Περιφέρεια παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές το απόγευμα οι αγρότες είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο στο γραφείο του. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες.
Σε συνέντευξη τύπου εξάλλου προχθές, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε, πως θα κατανεμηθούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το νέο ΕΣΠΑ για τον πρωτογενή τομέα μόνο 35 εκατομμύρια ευρώ .
Μετά τη συγκέντρωση ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα κ. Γιώργος Σαββίδης ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν .
«Ο αγώνας των αγροτών σε όλη τη χώρα κλιμακώνεται. Θέλουμε να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε αδιέξοδο. Πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποσύρει τα νομοσχέδια που περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα και να ξεκινήσει διάλογο με τους αγρότες και τους υπόλοιπους φορείς. Πρέπει να βρεθεί λύση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα κ. Γιώργος Σαββίδης και διευκρίνισε πως οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα ή νέες επιδοτήσεις.
Ο κ. Σαββίδης κάλεσε και τους υπόλοιπους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση.
«Ο αγροτικός τομέας είναι και στη Ρόδο πολύ ισχυρός. Κάνω έκκληση στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους που απέχουν και τους ζητώ να έρθουν και να μας ενισχύσουν. Δεν συμμετέχουν ίσως γιατί δεν γνωρίζουν αυτά που θα γίνουν αν ψηφιστεί το σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε», ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Σαββίδης.
Στη συγκέντρωση ο κ. Γιώργος Σαββίδης ενημέρωσε τους αγρότες για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.
«Σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται . Ενημερωθήκαμε για τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Κατρούγκαλος από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδη υπό τον συντονισμό της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Θα κάνουμε διάλογο μόνο αν ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας αποσύρει τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.
Ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των αγροτών στα μέτρα άρχισε να γίνεται πιο διαλλακτική η κυβέρνηση.
«Οι κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται κάποιες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Μέχρι τώρα πήγαμε πολύ καλά. Αγωνιζόμαστε κόσμια και χωρίς ακρότητες. Επιθυμία μας είναι να έρθουν και άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο μπλόκο μας», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.
Στην συγκέντρωση κατατέθηκαν προτάσεις και για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας.
«Ο αγώνας μας θα έχει συνέχεια αν η κυβέρνηση ακολουθήσει την ίδια τακτική. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε και λίγο χρόνο για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν αυτή την εποχή», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Αγώνα ο κ. Σταύρος Ακκούρης.
«Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Δεν υποχωρούμε. Πρέπει όμως να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό ώστε και να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και να μην αφήνουμε πίσω τις γεωργικές εργασίες», δήλωσε ο κ. Ηλίας Λέργος.
Πρόταση να συγκροτηθούν ομάδες αγροτών που θα εναλλάσσονται στο μπλόκο ώστε να υπάρχει και χρόνος ξεκούρασης για όλους κατέθεσε ο αγρότης κ. Μανώλης Ζερβός.
«Προτείνω να συγκροτηθούν ομάδες.Τα μέλη τους θα αλλάζουν κάθε οκτώ ώρες. Το αναφέρω αυτό γιατί είναι ανέφικτο να είμαστε συνεχώς έξω από την Περιφέρεια όλοι. Πρέπει να αντέξουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο χρειαστεί. Να μην ξεχνάμε το διάγγελμα που θα κάνει την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός. Θα τον ακούσουμε και θα κρίνουμε», δήλωσε ο κ. Ζερβός.
Ο κ. Ζερβός τόνισε πως θα πρέπει να ενημερωθούν περισσότερο οι πολίτες για τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι εμείς οι αγρότες δεν πληρώνουμε φόρους. Πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι πληρώνουμε κανονικά αυτό που μας αναλογεί. Αντιδρούμε όμως στα παράλογα μέτρα και τις επιβαρύνσεις που θα μας εξοντώσουν», τόνισε ο κ. Ζερβός.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση στήριξης στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό:
«Εκφράζω την πλήρη στήριξή μου στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νοτίου Αιγαίου, ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, που κάθε μέρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, με πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα, εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν υπακούουν σε καμία αναπτυξιακή λογική.
Ο πρωτογενής τομέας, αντί να αντιμετωπισθεί ως ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, οδηγείται σε περεταίρω συρρίκνωση, καθώς δέχεται ένα ακόμα χτύπημα, σε συνάρτηση με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη αγροτικών υποδομών.
Με όλες μας τις δυνάμεις στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων και στηρίζουμε το αίτημά τους για την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, πάνω σε ένα συνολικό και καλά μελετημένο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, που θα συμβάλει θετικά στην δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας.
Εύχομαι ο αγώνας αυτός να δικαιωθεί».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝ.Π.Ε.
Από την ΕΝΠΕ, εκδόθηκε το ακόλουθη ψήφισμα:
«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Την ώρα που οι αγρότες, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν τον οικονομικοκοινωνικό ιστό της χώρας, δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους, δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που στρέφονται και ενάντια στην Ελληνική αγροτιά.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ό,τι εξοντώνει τους αγρότες, έμμεσα εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης.
Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγρότες και το λαό της Ελλάδας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ