Συνεντεύξεις

Γ. Φλεβάρης: «Το Νότιο Αιγαίο κατάφερε να έχει τουρισμό την ώρα που άλλοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά»

«Το Νότιο Αιγαίο, κυριαρχεί», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ», ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Γιάννης Φλεβάρης, αναφερόμενος σε όσα πέτυχε η ΠΝΑι φέτος στον τουρισμό, παρά τα προβλήματα με την πανδημία του κορωνοϊού. Και όπως υπογραμμίζει οι νησιώτες, έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην περιφερειακή αρχή, καθώς… «ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται».
• Κύριε Φλεβάρη, να ξεκινήσουμε από την φετινή τουριστική περίοδο η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων τριάντα ετών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη που κατάφερε να κάνει τουρισμό εν μέσω κορωνοϊού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η επίτευξη ενός στόχου προϋποθέτει σχέδιο, προετοιμασία και πράξεις. Ξεδιπλώνοντας τον χάρτη, το βλέμμα στρέφεται σε τοποθεσίες και σε σημεία του ορίζοντα. Το Νότιο Αιγαίο κυριαρχεί. Δεν είναι μόνο η έκταση της πολυνησιακής μας Περιφέρειας αλλά κυρίως η σημαντικότητα και η μοναδικότητά της. Αυτό ισχύει πρωτίστως για τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου και της χώρας.
Πράγματι σε αυτήν τη δύσκολη, πρωτόγνωρη και μεταβατική εποχή που σημαδεύει ανεξίτηλα την πορεία των πραγμάτων, με αφετηρία το έτος 2020 και την παγκόσμια πανδημία του Covid-19 ελάχιστοι πίστευαν ή έστω πιθανολογούσαν ότι θα υπάρξει τουριστική περίοδος. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατάφερε να έχει τουρισμό την ώρα που άλλοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά.
Το έτος που όλοι κινήθηκαν φοβισμένα και αμυντικά, ο περιφερειάρχης, η Περιφερειακή Αρχή και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της βγήκαν «Μπροστά». Φυσικά τίποτα δεν γίνεται μόνο του, ούτε υπάρχει αυτόματος πιλότος στην διακυβέρνηση, στη διοίκηση και την λήψη αποφάσεων.
Ας μιλήσουμε πιο απλά. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε να κάνει τουρισμό γιατί διεκδίκησε, εργάστηκε και τόλμησε. Από την πρώτη στιγμή. Όταν ακόμα η πυξίδα του κορωνοϊού έδειχνε ταξίδι στο άγνωστο. Όταν Κυβερνήσεις και Αρχές σε όλο τον κόσμο ψηλαφούσαν να βρουν ποια είναι τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και σχεδίαζαν την αντιμετώπιση ενός εχθρού που δεν γνώριζαν, χωρίς εμπειρικά δεδομένα και με σειρά ενεργειών που δεν ήταν πάντα εύστοχες, η Περιφέρειά μας διέθετε «Master Plan».
Ο Γιώργος Χατζημάρκος με τους συνεργάτες του διαβουλεύτηκε με την Ελληνική Κυβέρνηση, πρότεινε και απαίτησε πράγματα και διορθωτικές κινήσεις. Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Από τις αμέτρητες ώρες εργασίας και αγωνίας, από τον προσδιορισμό της ημερομηνίας «ανοίγματος» της τουριστικής περιόδου μετά το lockdown, από την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων χώρων και υποδομών φιλοξενίας ασθενών επισκεπτών των νησιών μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των τουριστών, του προσωπικού και εν γένει της τοπικής κοινωνίας. Από τα μέτρα και τον τρόπο ελέγχου εισερχομένων προσώπων στις πύλες εισόδου των νησιών. Από τον κίνδυνο υποβάθμισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την αρχικά άστοχη κατάταξη στην τρίτη και κατώτερη κατηγορία ως προς την επικινδυνότητα και την υγειονομική καταλληλότητα για την έναρξη της σεζόν. Από το ότι φτάσαμε με το σπαθί μας να επαληθεύσουμε την πραγματική μας κατάταξη στον Ελληνικό Τουρισμό και την συνεισφορά μας στο ΑΕΠ και στην Εθνική Οικονομία που δεν είναι άλλη από την πρώτη θέση. Το είπαμε εξάλλου από τον Μάιο, ότι είμαστε «Πρωταθλητές». Έτσι κι έγινε. Κυβέρνηση και Περιφέρεια τα κατάφεραν.
Ήταν αντικειμενικά επιτυχημένη η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο στην μάχη κατά της πανδημίας. Αυτή η διεθνής αποδοχή, κεφαλαιοποιήθηκε από εμάς στο Νότιο Αιγαίο. Τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων κατέγραψαν 1.200.000 διεθνείς αφίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο ήρθαν για τις διακοπές τους 585.000 τουρίστες από τον Διεθνή Αερολιμένα «Διαγόρας».
Ο απολογισμός στην δυσκολότερη τουριστική χρονιά στα διεθνή χρονικά θέτει γερές βάσεις για την τουριστική περίοδο του 2021 που είναι ο επόμενος στόχος με σαφές προβάδισμα του Νοτίου Αιγαίου σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Ως αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού, μικρούς και μεγάλους και όλους τους εργαζομένους για την δική τους δύσκολη προσπάθεια, γιατί όλοι μαζί πετύχαμε τον μεγάλο στόχο.
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα νησιά της δικής μας περιοχής; Η ΠΝΑι, έχει λάβει μέτρα για την οχύρωση των δομών υγείας. Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση;
Αυτό που έγινε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει προηγούμενο και είναι μια ακόμα πρωτοπορία της ΠΝΑι που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα καθώς είναι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εκείνη που στάθηκε με έργα στην πρώτη γραμμή της άμυνας κατά του κορωνοϊού και στην οχύρωση των δομών υγείας των νησιών μας και κυρίως των συμπολιτών και των συνανθρώπων μας στο Νότιο Αιγαίο, ενισχύοντας καθολικά τον προϋπολογισμό τον Τομέα της Υγείας και στηρίζοντας τις δομές της από την πρώτη στιγμή.
Υπάρχει διαρκής ροή παράδοσης υγειονομικού υλικού στα νησιά και σε Φορείς της Περιφέρειας. Αυτό θα συνεχιστεί έως την επιστροφή στην κανονικότητα και την επικράτηση επί της πανδημίας. Όλοι γνωρίζουν ότι στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας είμαστε παρόντες και δυνατοί.
• Κύριε Φλεβάρη, πώς εξελίσσονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις από την υπηρεσία σας;
Η Διεύθυνσή μας από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν τα νησιά μας στον κυκλώνα της πανδημίας, δεν έκανε εκπτώσεις στην προστασία και την ενημέρωση των επιχειρήσεων, του εμπορικού κόσμου και των πολιτών ούτε στην άσκηση καθηκόντων.
Άμεσα ξεκίνησε ευρύτατος κύκλος διαβούλευσής μας με φορείς και κοινωνικούς εταίρους για την κατάρτιση σχεδίου δράσης της Περιφέρειας και την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, γεγονός που συνετέλεσε στην έγκαιρη προετοιμασία και δράση.
Η παρουσία της Υπηρεσίας στην αγορά και στις επιχειρήσεις που εξακολουθούσαν να λειτουργούν ήταν συνεχείς όπως συμβαίνει και σήμερα. Το βάρος δόθηκε αρχικά στην ενημέρωση και ακολούθησαν οι έλεγχοι, που συνεχίζονται, για την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των μέτρων και της νομοθεσίας.
Θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμίσουμε την καλή συνεργασία και την καλή διάθεση των επιχειρήσεων και του εμπορικού κόσμου με την Υπηρεσία μας γεγονός που βοήθησε στο έργο μας αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση του κόσμου καθώς η αγορά λειτούργησε κανονικά.
Παράλληλα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζει σθεναρά την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις μας με το σημαντικότατο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ που «τρέχει» έως τις 02-12-2020 διαθέτοντας το τεράστιο ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ στην πραγματική οικονομία, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά. Προκηρύχθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», ύψους 35.000.000 €, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας.
Από το βήμα που μου δίνετε, ενημερώνω τους συμπολίτες μας επιχειρηματίες ότι πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από την ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο e-mail: notioaigaio@mou.gr και στο τηλέφωνο 2281360819 και από την ΕΛΑΝΕΤ, στο e-mail: southaegean-covid@elanet.gr στο τηλέφωνο 2130166100-3.
Το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα ένας πολύ σημαντικός αριθμός τελικών δικαιούχων και τοπικών επιχειρήσεων θα επωφεληθεί λαμβάνοντας ανάσες και δύναμη για να αντέξει την δοκιμασία και να αντικρίσει την επόμενη μέρα.
Κατά την εκτίμησή σας, η Περιφερειακή Αρχή που διανύει την δεύτερη τετραετία, αφήνει έργο που είναι ουσιαστικό για τα νησιά μας;
Στις κοινωνίες των νησιών μας καταγράφεται μια απολύτως θετική εικόνα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφερειακή Αρχή και το έργο της. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πανδημία και οι αντίξοες περιστάσεις δοκιμάζουν τους πάντες και τα πάντα, δίνει ελπίδα και δύναμη η αποδοχή και η στήριξη νησιών και νησιωτών.
Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών και η σπάνια επιτυχία της απόλυτης πλειοψηφίας στο εκλογικό σώμα, ούτε τα θετικά μηνύματα για τις ουσιώδεις δράσεις και τα έργα μας.
Είναι η εμπιστοσύνη ότι το σκάφος της Περιφέρειας κυβερνάται καλώς, καθώς «ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου