Συνεντεύξεις

M. Kαμμά-Aλειφέρη«Θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για ουσιαστικές νησιωτικές πολιτικές και ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά»

«Για το 2021 και για τι θέλω να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις: για ουσιαστικές Νησιωτικές Πολιτικές και ιδιαίτερα για τα Μικρά Νησιά!» δηλώνει σήμερα στην «δ» η δραστήρια δήμαρχος Τήλου, κυρία Μαρία Καμμά. Επιπλέον, αναφέρεται στα αποτελέσματα μιας πολύ δύσκολης τουριστικής περιόδου καθώς και στην επιτυχία να χαρακτηριστεί το νησί ως το πρώτο «πράσινο νησί» στην Μεσόγειο!
Κυρία Καμμά, φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος. Πώς εξελίχθηκε για την Τήλο;
Η Τήλος δεν ξέφυγε δυστυχώς από την γενικότερη κατάσταση που είχαν τα υπόλοιπα νησιά και η χώρα μας. Η συνολική τουριστική κίνηση στο νησί μας φέτος ήταν περίπου της τάξεως του 40% σε σύγκριση με την περσινή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στην μείωση του οργανωμένου τουρισμού με τα γνωστά θέματα στις κρατήσεις από το εξωτερικό. Η κίνηση ήταν λοιπόν πολύ μειωμένη από τον τουρισμό του εξωτερικού και λίγο αυξημένη με τον εσωτερικό τουρισμό.
• Φέτος για πρώτη φορά λειτούργησε το Παλαιοντολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο σημείο που είναι η σπηλιά των ελεφάντων. Μιλήστε μας για αυτό. Είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες;
Πράγματι φέτος κατορθώσαμε να λειτουργήσουμε το Παλαιοντολογικό Μουσείο των ελεφάντων με την πολύτιμη συμβολή του καθηγητή Παλαιοντολογίας κ. Γιώργου Θεοδώρου. Παρόλο που ο εξωτερικός χώρος του είναι ακόμη ημιτελής και ελπίζουμε ότι μέσα στο 2021 θα έχει δημοπρατηθεί το έργο για την ολοκλήρωσή του, αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις πύλες του Μουσείου για το κοινό αφού το εσωτερικό του είναι ολοκληρωμένο με σπάνια εκθέματα οστών και ευρημάτων από τις ανασκαφές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο σπήλαιο. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ο «Elephas tiliensis. Νάνος και τρισδιάστατος». Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντα της Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια και η ιδιαιτερότητα του εκθέματος αυτού είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D. Έτσι ο επισκέπτης βλέπει σε πραγματικό μέγεθος την απεικόνιση του τελευταίου ελέφαντα της Ευρώπης!
Η επισκεψιμότητα στο Μουσείο ήταν πολύ υψηλή και για αυτό το λόγο φροντίσαμε αυτό να παραμένει ανοικτό και κατά τις απογευματινές ώρες αλλά και τα σαββατοκύριακα. Επίσης είχαμε εκδρομές από τα γύρω νησιά που τώρα εκτός από την επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, ζητούσαν ραντεβού για να επισκεφθούν το Μουσείο.
Μιλήστε µας για το «Tilos Project» και τις ενέργειες που κάνατε για να γίνει η Τήλος στο πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου. Πώς τα καταφέρατε;
Το νησί της Τήλου είναι πρωτοπόρο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η εγκατάσταση, με την χρηματοδότηση της ΕΕ, ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Το έργο έχει εθνική ταυτότητα αφού σχεδιάστηκε και παρακολουθήθηκε κατά την διάρκεια της υλοποίησής του, από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (τότε ΤΕΙ Πειραιά). Οι προσπάθειες άρχισαν από το 2012 όταν σε μία πρόσκληση του ΚΑΠΕ καταθέσαμε πρόταση που ξεπερνούσε τα 22 εκ. € και δεν είχε…επιτυχία.
Στη συνέχεια υποβλήθηκε ένα κομμάτι αυτής λοιπόν, στο πρόγραμμα HORIZON 2020, προκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα και εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ανοίξει μια νέα εποχή για την νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το μοντέλο για όλα τα μικρά νησιά της χώρας μας και σε καμία περίπτωση τα σχέδια για βιομηχανικές, τεράστιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στους παραδείσους μας…
• Το 2018 δημιουργήσατε μία ΚΟΙΝΣΕΠ για το προσφυγικό µε στόχο την αναβίωση της τυροκοµίας. Ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;
Δημιουργήσαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ για την αναβίωση του πρωτογενούς αλλά και την δημιουργία-ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι λίγα δεδομένου όμως των συνθηκών που ζούμε είναι φυσικό. Πιστεύω όμως ότι οι δυνατότητες για την ανάπτυξη αυτών των τομέων της οικονομίας μας στο νησί της Τήλου είναι μεγάλες. Ήδη το κομμάτι της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης του γάλατος (τυρί), πήγε αρκετά καλά και ελπίζουμε την επόμενη σεζόν με την τεχνογνωσία που έχουν οι άνθρωποι που το δουλεύουν αλλά και με την ελπίδα ότι το τουριστικό προϊόν θα είναι υψηλότερο, τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα.
Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας για το 2021;
Ω καλή ερώτηση! Επειδή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και ξέρετε ότι δεν «μασάω» τα λόγια μου θα σας πω τι πραγματικά περιμένω για το 2021 και για τι θέλω να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις: για ουσιαστικές Νησιωτικές Πολιτικές και ιδιαίτερα για τα Μικρά Νησιά! Είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για θεσμοθέτηση μέτρων για τα Μικρά Νησιά, να ψηφίζονται νόμοι χωρίς καμία ιδιαίτερη μνεία για αυτά. Ακόμη και περιστασιακά μέτρα που λαμβάνονται (βλέπε απαλλαγή ΕΝΦΙΑ) είναι λες και θέλουν απλά να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια! Δεν είναι έτσι όμως. Με τα ημίμετρα και τα ψέματα δεν ασκείς ουσιαστική πολιτική, δεν ενισχύεις την οικονομία, δεν προχωράς την ανάπτυξη ενός τόπου.
Οι μόνιμοι κάτοικοι στα Μικρά Νησιά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, ελλείψεις προσωπικού σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αποκλεισμό γεωγραφικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό και πολλά άλλα θέματα. Πληρώνουν φόρους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες αλλά δεν λαμβάνουν τις ίδιες παροχές. Η πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά δεν είναι για αυτούς αυτονόητη γιατί απλά δεν υπάρχει εδαφική συνοχή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυτοπεριορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στην παρούσα κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας με την μετατροπή της υγειονομικής κρίσης σε οικονομική και ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις» , είναι η μεγάλη ευκαιρία να θεσμοθετηθούν Μέτρα Στήριξης Μικρών Νησιών, κάτω των 1000 κατοίκων, με στόχο την συγκράτηση και την αύξηση του πληθυσμού σ αυτά.
Μιλάμε για δεκατρία νησιά (με πληθυσμό κάτω από 1000 κατοίκους), οπότε το δημοσιο-οικονομικό κόστος δεν θα είναι μεγάλο, μεγάλο όμως θα είναι το έργο και μάλιστα εθνικού σκοπού, που θα επιτευχθεί με την θεσμοθέτηση αυτών των Μέτρων!
Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω αλλά θα σας τα αναφέρω:
• Φορολογία: δραστική μείωση φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις
• Ανάπτυξη: ειδικά προγράμματα στήριξης υπαρχουσών και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα), στα οποία δεν θα έχει δικαίωμα πρόσβασης κανείς άλλος παρά οι επιχειρήσεις των Μικρών Νησιών
• Υγειονομική πρωτοβάθμια περίθαλψη των νησιών μας με τουλάχιστον έναν Γιατρό Ειδικότητας
Κλείνοντας θέλω να σας τονίσω ότι σε ένα Μικρό Νησί μία επιχείρηση προκειμένου να λειτουργήσει και να καταστεί βιώσιμη, θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο από ότι σε ένα μεγαλύτερο τόπο.
Επίσης σταματώντας την δραστηριότητα της μια επιχείρηση σε ένα Μικρό Νησί, δεν χάνει ο τόπος απλά μια επιχείρηση αλλά χάνει μια οικογένεια και σιγά σιγά «χάνονται» τα νησάκια μας…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου