Ρεπορτάζ

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για μη νόμιμη άσκηση αρμοδιότητας από το Α.Τ. Αρχαγγέλου

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε καταγγελία για μη νόμιμη άσκηση από το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου της αρμοδιότητας κλεισίματος τις Κυριακές του μεικτού καταστήματος της εταιρείας “Μorrisons Eyromart Hellas” με έδρα στο Φαληράκι.
Στο σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου αναφέρονται τα εξής:
«Σχετ.: 1. Το υπ’ αρ. πρωτ. 74989/12-12-18 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προς τα Αστυνομικά Τμήματα Ρόδου και Καλυμνίων
2. Το υπ’ αρ. πρωτ. 22739-21/02/2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Θεσμικών Ρυθμίσεων Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης προς τον κο. Σέργιο Χατζηνικόλα, κοινοποιούμενο, μεταξύ άλλων, στο Α.Τ. Αρχαγγέλου
3. Το υπ’ αρ. πρωτ. 7011/8/113-γ’/01-04-19 έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου
Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κατά το άρθρο 103 παρ. 9 του Συντάγματος και το Ν. 3094/2003, όπως ισχύει πλέον με το Ν. 4443/2016 (άρθρα 18, 19, 20), εξετάζει την υπ’ αρ. πρωτ. 43440/03-09-19 αναφορά του κου Χατζηνικόλα Σέργιου, νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας “Morrisons Euromart Hellas”, με αριθμό φακέλου υπόθεσης 266609 και αντικείμενο διαμαρτυρίας του τη μη πρόβλεψη από το νόμο της αρμοδιότητας του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου να προβαίνει σε κλείσιμο του καταστήματος της ως άνω εταιρείας τις Κυριακές. Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναφοράς, το νησί της Ρόδου έχει ανακηρυχθεί ως τουριστικός τόπος με το Π.Δ. 899/76, άρθρο 1 παρ. θ και όπως ορίζεται στο άρθρο 42 του Ν. 1892/1990, όπως ισχύει πλέον με το άρθρο 12 Ν. 4242/14, «Ειδικά για τους τουριστικούς τόπους και τους τόπους παραθεριστικής κατοικίας, όπως αυτοί προσδιορίζονται κάθε φορά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται η λειτουργία και των αρτοποιείων, κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων και οπωροπωλείων». Η εν λόγω εταιρεία, εξάλλου, λειτουργεί κατάστημα με μικτή άδεια οπωροπωλείου-παντοπωλείου, η οποία εκδόθηκε από τον τέως Δήμο Καλλιθέας Ρόδου (αρ. αδείας 12 με αρ. πρωτ. 6954/16-05-2008) και η οποία βρίσκεται και σήμερα σε ισχύ. Περαιτέρω, σύμφωνα με το περιεχόμενο του υπό στοιχείον (2) σχετικού, «…η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι ο αρμόδιος επιθεωρητής εργασίας ή τα αστυνομικά όργανα δεν είναι πλέον αρμόδια να ελέγχουν την κανονική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές αλλά μόνο τις υπόλοιπες αργίες, καθώς η αρμοδιότητα αυτή περιήλθε στις Υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 17 Ν. 4177/2013. Συνεπώς οι κυρώσεις της παρ. 7 του άρθρου 42 του ν. 1892/1990 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά την ισχύ των διατάξεων του ν. 4177/2013 μπορούν να επιβληθούν μόνο για παράνομη λειτουργία καταστημάτων τις υπόλοιπες ημέρες αργίας και όχι τις Κυριακές καθώς ο νεώτερος νόμος εισάγει διαφορετικές ρυθμίσεις μόνο ως προς τις Κυριακές». Ωστόσο, παρά το έγγραφο αυτό, καθώς και το υπό στοιχείον (1) σχετικό, με τα οποία παρέχονται διευκρινίσεις επί του θέματος, το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου συχνά προβαίνει σε κλείσιμο του εν λόγω καταστήματος τις Κυριακές μετά από καταγγελίες και μηνύσεις.
Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως και το συντομότερο δυνατόν για τις απόψεις και ενέργειές σας επί του ζητήματος που αποτελεί αντικείμενο της ανωτέρω αναφοράς και πλέον συγκεκριμένα, να μας γνωρίσετε σε ποια νομοθετική διάταξη βασίζεται η αρμοδιότητα του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου να προβαίνει σε κλείσιμο του προαναφερθέντος μεικτού καταστήματος τις Κυριακές.
Ευελπιστώντας στην ταχεία έγγραφη ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Με τιμή
Ιωάννης Π. Σαγιάς
Βοηθός Συνήγορος
του Πολίτη»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου