Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Την διαπίστωση πως «η Ρόδος τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αδικηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» κάνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», σήμερα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης.
Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για την κίνησή του να δώσει το Κλειδί της Πόλης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του στην Ρόδο, ενώ μιλάει για τον «Κλεισθένη» τονίζοντας πως «εμείς σαν παράταξη, δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, γιατί ούτως ή άλλως τις ευρείες συναινέσεις, τις θέλουμε – η ουσία είναι, η επόμενη μέρα των εκλογών να βρίσκει τον πρώτο βαθμό με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια», όπως τονίζει. Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι η παράταξή του θα είναι η νικήτρια δύναμη στις επόμενες εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο του 2019, ενώ τονίζει, πως για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς «πρέπει οι Ροδίτες να έχουν τον πρώτο λόγο».

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Καρίκη, πώς σχολιάζετε την κίνηση του δημάρχου να προσφέρει το Κλειδί της Πόλης στον πρωθυπουργό;
Πιστεύω ότι ο δήμαρχος σε καμία περίπτωση δεν έδωσε κάτι που να αντιστοιχεί σε τιμή για την πόλη και το νησί. Επειδή μία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο θα είχε μια μακρά κατάληξη, η οποία ούτε καν προκλήθηκε, δεν θα μπω στην διαδικασία να συζητήσω κάτι που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στα όργανα. Εκεί θα υπήρχαν τοποθετήσεις. Ωστόσο, το δέχομαι ως ένα απλό «αναμνηστικό» δώρο και τίποτε περισσότερο. Ο,τιδήποτε άλλο, θέτει θέματα δημοκρατίας και καλής λειτουργίας του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου.
Εδώ θέλω να υπογραμμίσω κάτι: το δημοτικό συμβούλιο έχει πάψει να λειτουργεί πλέον ούτε καν στα ανεκτά όρια για να έχει απόδοση και καλή λειτουργικότητα ώστε και η μειοψηφία να μπορεί να ασκήσει τον ρόλο που πρέπει.
• Πώς είδατε το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα που έγινε στην Ρόδο;
Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Σύριζα πιστεύω ότι αποτέλεσε μια διαδικασία η οποία θα θέλαμε να προσφέρει. Προσωπικά παρακολούθησα τις περισσότερες συνεδρίες και από τους υπουργούς και από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Προσωπικά, περίμενα περισσότερα. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλη αυτή η διαδικακία εξαντλήθηκε σε συγκεκριμένα πράγματα και εξαγγελίες –όπως π.χ. ο δρόμος Ρόδος – Αεροδρόμιο, αν πράγματι ολοκληρωθεί η μελέτη και αρχίσει η υλοποίηση κ.λπ. Υπήρχαν όμως και άλλα, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ‘καλάθι’ με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Εκτός και αν τελικά, μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα δύο (να επανέλθει ο ΦΠΑ δηλαδή) για το καλό των νησιών. Μόνη ελπίδα πάντως, είναι όλα όσα ειπώθηκαν στο Συνέδριο και εξαγγέλθηκαν, να γίνουν πράξη τόσο για την Ρόδο όσο και για να υπόλοιπα νησιά.
Θέλω όμως να επιμείνω στο γεγονός πως η Ρόδος τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αδικηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν έχουν γίνει αυτό που λέμε «μεγάλα έργα» στο νησί. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και των τοπικών εξουσιών αλλά περισσότερο των κεντρικών κυβερνήσεων, που η Ρόδος ήταν μονίμως στην δεύτερη και τρίτη ταχύτητα. Αυτά που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο, τουλάχιστον να γίνουν πράξη και να μπορέσουμε να πούμε ότι είχε αυτή η διαδικασία ένα ουσιαστικό και πραγματικό αποτέλεσμα.
• Κύριε Καρίκη, ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απλή αναλογική και το σχέδιο της κυβέρνησης «Κλεισθένης» για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν το 2019.
Γενικώς, είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, σε όλες τις μορφές. Και πιστεύω πως ειδικά στους Δήμους –που είναι ο πρώτος βαθμός και είναι πιο κοντά στον πολίτη- πρέπει να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας και παρατάξεις μπορούν στο δημοτικό συμβούλιο. Για μένα ακόμη και ένας δημοτικός σύμβουλος να συμμετέχει επιπλέον από μία παράταξη, προσφέρει στη Δημοκρατία. Πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις, να γίνεται κριτική. Εμείς σαν παράταξη, δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, γιατί ούτως ή άλλως τις ευρείες συναινέσεις, τις θέλουμε. Δηλαδή, θέλουμε ένα δημοτικό συμβούλιο ανοιχτό στις συνεργασίες. Κάποιοι άλλοι λογικά (και κακώς υπάρχει αυτή η μεγάλη αντίδραση) φοβούνται τις συναινέσεις. Είναι εκείνοι που θέλουν να λειτουργούν μονόπλευρα, να… ‘αποφασίζουν και να διατάσσουν’! Ένα δημοτικό συμβούλιο που θέλει το καλό το τόπου –κάτι που έχει αποδειχτεί στην πράξη, μπορεί να λειτουργήσει μέσα από συνεργασίες. Συνεπώς, εμείς, θέλουμε την απλή αναλογική, τις μεταρρυθμίσεις με εκλογή ξεχωριστά του δημάρχου και ξεχωριστά των δημοτικών συμβούλων αφού βοηθά σε νέα πρόσωπα να μπουν στην πολιτική και να στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει και ανανέωση. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και αλλαγές σε θέματα ουσίας: μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Η ουσία είναι «η επόμενη μέρα» των εκλογών να βρίσκει τον πρώτο βαθμό με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια ώστε οι αρμοδιότητες να γίνουν πράξη αλλά και να μπορεί να ασκηθεί πολιτική επί της ουσίας. Η θέση μας ως παράταξη είναι θετική ως προς πολλές από τις διατάξεις του Νόμου Κλεισθένη και θα έλεγα πως χρειάζεται και έναν πιο…. ανοιχτό Δήμο.

• Είναι γεγονός πως εσείς έχετε ξεκαθαρίσει πως θα διεκδικήσετε εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο. Πού βρίσκεται τώρα η προετοιμασία της παράταξής σας;
Εμείς, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ και είμαστε αισιόδοξοι πως θα είμαστε οι νικητές των επόμενων εκλογών για τον Δήμο Ρόδου και ας μην συζητούν κάποιοι ότι δεν θα συμμετέχουμε! Ο κόσμος της Ρόδου, θέλει να συμμετέχουμε, θέλει να είμαστε εμείς η επόμενη δημοτική αρχή, γιατί έχει καταλάβει πως κάθε Ροδίτισσα και κάθε Ροδίτης, θα έχει λόγο την επόμενη μέρα, στην λειτουργία του νησιού μας και στην άνοδό του. Εμείς, αθόρυβα και προσεκτικά, ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση και όχι σε υψηλούς τόνους στη νυν δημοτική αρχή, προχωράμε. Είμαστε περισσότερο έτοιμοι από οποιονδήποτε άλλον –ακόμη και από την παράταξη του δημάρχου κ. Χατζηδιάκου. Να είστε όλοι σίγουροι πως η παράταξή μας θα είναι η καλύτερα προετοιμασμένη για όλα για τις δημοτικές εκλογές του 2019.
• Είχατε δηλώσει πως είστε υπέρ της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ρόδου, αλλά υπό προϋποθέσεις. Πώς κρίνετε τις κινήσεις της δημοτικής αρχής μέχρι αυτή την ώρα επί τούτου;
Κοιτάξτε, είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ρόδου αλλά με κανόνες. Ο βασικός κανόνας γι αυτό είναι οι διαφάνεια και η συμμετοχή των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων σε αυτές τις διαδικασίες. Δηλαδή στις προκηρύξεις να επιτρέπεται στους ντόπιους να συμμετέχουν. Βλέπω ότι αυτό δεν έχει γίνει πράξη και παρακολουθούμε πως το ένα μετά το άλλο δημοτικό ακίνητο περιέρχεται σε «ξένα χέρια» σε ανθρώπους που δεν προέρχονται από την Ρόδο. Γνωρίζω πως είναι ανοιχτοί οι διαγωνισμοί, όμως θέλουμε στους όρους να υπάρχουν και κίνητρα. Π.χ. για την Νέα Αγορά, πρέπει οι Ροδίτες να έχουν τον πρώτο λόγο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ