Η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως δικηγόρος στις Η.Π.Α., ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο και εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών. Διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων και Β΄ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» για το διακύβευμα του νέου ευρωκοινοβουλίου, για τις μεγάλες νίκες της Ν.Δ. και την νέα κυβέρνηση, για τις προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο ευρωκοινοβούλιο για την χώρα μας, καθώς και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην χώρα μας, που «βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Πρωθυπουργού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Ασημακοπούλου, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, εκλεγήκατε ευρωβουλευτής. Ποιο είναι το διακύβευμα του νέου ευρωκοινοβουλίου κατά την άποψή σας;
Το Ευρωκοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές τις 27ης Μαΐου έχει αδιαμφισβήτητα πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει στα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα διάστημα όπου η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των λαών της σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και χαρακτηρίζεται από μια ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμιοποίηση, βρίσκεται στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η οποία ήδη επηρεάζει άρδην τις ζωές μας, έχει να διαχειριστεί τα μεγάλα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα που περνούν τα σύνορα της Ε.Ε. και τα φαινόμενα φτώχειας που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια στον πληθυσμό της, την εμφάνιση νέων υπολογίσιμων «παικτών» στην παγκόσμια αγορά και την διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκακιέρα.
Και όλα αυτά σε ένα κλίμα που διατηρεί έντονα τα στοιχεία του ευρωσκεπτικισμού – ας μην ξεχνάμε το πρόσφατο «Brexit» – αλλά και τα πολύ νωπά φαινόμενα του λαϊκισμού και των διαφόρων ακραίων τάσεων που τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν εις βάρος της Ενωμένης Ευρώπης και όλων όσων έχουν επιτευχθεί από γεννήσεώς της.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον με αυξημένο και το πλήθος και την κρισιμότητα των προκλήσεων το βασικότερο διακύβευμα της νέας Ευρωβουλής είναι αναμφίβολα περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερη ενωμένη Ευρώπη μέσα από την εμβάθυνση και την ισχυροποίηση των δεσμών αλληλεγγύης και συνεργασίας των Κρατών Μελών της. Μακριά από φαινόμενα διασπαστικά και λόγο λαϊκιστικό και διχαστικό που υποδαυλίζει την αμφιβολία και τον φόβο για το μέλλον της Ευρώπης. Ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή αλλά και ως Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες μου τις δυνάμεις.
• Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο ευρωκοινοβούλιο για την χώρα μας;
Η βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η επανεδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Κακά τα ψέματα τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η εικόνα της πατρίδας μας επλήγη βαθύτατα όπως και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων έναντι των άλλων λαών.
Το πρώτο λοιπόν μέλημα των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η ισχυροποίηση της χώρας μας ως ένα ισότιμο και ισάξιο μέλος της Ένωσης. Η εικόνα του «επαίτη» και του «ουραγού» είναι καιρός να αντιστραφεί και να μείνει στο παρελθόν. Από κει και έπειτα οι προτεραιότητες όλων μας και ανεξαρτήτως του χαρτοφυλακίου που έχει αναλάβει ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς είναι η υποστήριξη και ενίσχυση των Ευρωπαϊκών πολιτικών που συνάδουν με την ατζέντα της κυβέρνησης και του Προέδρου μας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια θα δουλέψουμε πρωτίστως για την προώθηση και την στήριξη στην χώρα μας της ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων, την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, την επαναφορά της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών, και την αποκατάσταση του κράτους Δικαίου.
• Η Ν.Δ. «μετράει» νίκες σε ευρωβουλή, περιφέρειες, δήμους και τώρα σε κυβέρνηση με αυτοδυναμία. Ποιο ήταν τελικά το μήνυμα που έδωσαν οι Έλληνες στην κάλπη;
Οι Έλληνες πολίτες είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια να εκφραστούν πολιτικά στις εκλογές της 27ης Μαΐου. Στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν με την ψήφο τους ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έδωσαν την μεγάλη νίκη στην Νέα Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Καταδίκασαν τον λαϊκισμό, την δημαγωγία, το ψέμα, τις «αυταπάτες», την ιδεοληψία, την ανικανότητα. Και οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν για την πολιτική αλλαγή.
Δεν αποδοκίμασαν απλά για ακόμη μια φορά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Επέλεξαν τον ρεαλιστικό και μετρημένο λόγο του κ. Μητσοτάκη. Γύρισαν την πλάτη στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και καλωσόρισαν την «Συμφωνία Αλήθειας» την οποία, από την πρώτη κιόλας μέρα που, ο σημερινός Πρωθυπουργός ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να τηρήσει μαζί τους. Οι Έλληνες γνωρίζουν πια καλά ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς μέσα από την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου και κοστολογημένου προγράμματος που στοχεύει στην προώθηση των επενδύσεων, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, στην ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οι Έλληνες με την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις κάλπες περιμένουν να δούν την Ελλάδα να ξαναγεννάται. Μια Ελλάδα πιο φωτεινή. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε.
• Ως βουλευτής είχατε ασχοληθεί με τα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας. Είστε αισιόδοξη για την προώθησή τους στην Ελλάδα;
Φυσικά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Πρωθυπουργού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δε δομή του νεοσύστατου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η στελέχωσή του σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχοντας συνεργαστεί προσωπικά με τον νέο Υπουργό κ. Πιερρακάκη κατά την περίοδο που διετέλεσα Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας μπορώ να πώ ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το αντικείμενο αλλά κυρίως έχει και την ικανότητα και την θέληση να προωθήσει τον πολυπόθητο ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει ανάγκη η χώρα μας αν θέλει επιτέλους να συγκαταλέγεται στα σύγχρονα κράτη και να απολαμβάνει τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχει για την οικονομία και για την κοινωνία. Σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε την ψηφιακή πολιτική ως όχημα για να προωθήσει ιδία συμφέροντα και εξυπηρετήσεις η τωρινή ηγεσία αναλαμβάνει με όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο να οδηγήσει την χώρα στο μέλλον. Ένα μέλλον που είναι πρώτα απ’ όλα ψηφιακό.
• Πώς σχολιάζετε τις κυρώσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ; Θα μπορέσει η Ευρώπη να βάλει φρένο στην προκλητικότητά τους;
Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας καταδικάζοντας την προκλητικότητά της έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και την ασυμβατότητα των ενεργειών της σε σχέση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ελλάδα παγίως δεν προσβλέπει σε απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άλλο. Όμως μια ενδεχόμενη είσοδος της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί επουδενί να γίνει πράξη παρά μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις μας με την Τουρκία βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας. Θέλω να πιστεύω ότι μπροστά στην ομόφωνη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προκλητικότητά της, η Τουρκία θα «ζυγίσει» καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον και θα επανέλθει στην λογική κατανοώντας ότι αν για να αποτελέσεις μέλος μιας ευρύτερης ομάδας κρατών και να απολαμβάνεις των δικαιωμάτων και των προνομιών μιας τέτοιας συμμετοχής οφείλεις να «παίζεις» τηρώντας τους κανόνες του παιχνιδιού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ