Συνεντεύξεις

Λευτέρης Καρχιμάκης: «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την χώρα, είναι η ολική επαναφορά των προοδευτικών δυνάμεων»

Ο κ. Λευτέρης Καρχιμάκης είναι απόφοιτος της Νομικής του ΕΚΠΑ, έχει εργαστεί στο διεθνές ερευνητικό τμήμα της νομικής υπηρεσίας του Κογκρέσου των Η.Π.Α. και τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στον Ο.Η.Ε. ενώ σήμερα είναι λέκτορας του Πανεπιστημίου του Leiden με την ερευνητική του δραστηριότητα να επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι γιος του παλαιού βουλευτή Λασιθίου, υπουργού του ΠΑΣΟΚ και γραμματέα του κόμματος κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, συγκαταλέγεται στα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών που παρουσίασε και επίσημα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Είναι μόλις 29 ετών και στην συνέντευξη που παραχώρησε προς την ‘δ’ μιλάει για τις ευρωεκλογές υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ‘η γενιά της κρίσης, υποεκπροσωπείται και έχει έρθει η ώρα να βγουν τα προβλήματα των 20άρηδων και των 30άρηδων στο προσκήνιο…’.
• Είστε από τους νεότερους (ηλικιακά) υποψήφιους στις ευρωεκλογές. Πώς βλέπετε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; Θα είναι ένα τεστ για όλα τα κόμματα και πόση σημασία έχουν για την θέση της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο;
Η γενιά μου, η γενιά της κρίσης, υποεκπροσωπείται και έχει έρθει η ώρα να βγουν τα προβλήματα των 20άρηδων και των 30άρηδων στο προσκήνιο. Υπάρχει μία βεβαιότητα ότι θα ζήσουμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε. Σαν νέος άνθρωπος θεωρώ εντελώς λάθος το μοντέλο ευρωβουλευτή που έχουμε στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να εκλέγουμε τον ευρωβουλευτή και να τον ξαναβλέπουμε μετά από 5 χρόνια. Το 70% των νομοσχεδίων που περνάνε από το ελληνικό κοινοβούλιο έρχονται από τις Βρυξέλλες άρα είναι αδιανόητο να μην βλέπουμε τον ευρωβουλευτή κάθε εβδομάδα και να κάνει ντόλτσε βίτα στις Βρυξέλλες. Πρέπει κάθε εβδομάδα ή δεύτερη βδομάδα να βρίσκεται σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο που λόγω νησιωτικότητας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, και να ενημερώνει τον κόσμο τι συμβαίνει.
Στην Ευρώπη έχουμε τουλάχιστον 10 χρόνια συντηρητικής ηγεμονίας και ο προοδευτικός χώρος στον οποίο εντάσσομαι πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει, η διακυβέρνηση της Ευρώπης από συντηρητικές δυνάμεις μας οδήγησε στη σημερινή ανασφάλεια, τις μεγάλες ανισότητες και τις πολιτικές λιτότητας. Η ευρωομάδα των σοσιαλιστών στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ελπίδα και έχει πολιτικό πρόγραμμα, δεν μένουμε μονάχα στο τι πήγε στραβά αλλά ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξει.
• Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ; Πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη και τι προσδοκίες έχετε;
Δεν είναι μόνο διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη χώρα, η ολική επαναφορά των προοδευτικών δυνάμεων. Έχουμε σχέδιο, ρεαλιστικές και μελετημένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία που έχει μείνει απροστάτευτη μπροστά στην αλαζονεία της κυβέρνησης ΝΔ και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πραγματική και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θέλουμε μετά τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου να είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη δύναμη για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι και πάλι εδώ και θα αποτελέσει ανάχωμα στην Ακροδεξιά και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό δίνοντας πραγματικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις στους πολίτες. Έχω βαθιά πίστη ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερη δύναμη γιατί έχει πρόγραμμα, έχει προτάσεις για θέματα όπως η ακρίβεια, η στέγαση και η αγροτική πολιτική και έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει τόσο βαθιές ρίζες στα κινήματα, τους εργασιακούς χώρους, την τοπική αυτοδιοίκηση. Στους χώρους που εκφράζεται κοινωνική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τους δήμους και τις περιφέρειες, βασικός αντίπαλος δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στελέχη και άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
• Κατά την άποψή σας, με ποια ατζέντα θα πάμε στην ευρωκάλπη; Από την μία η ακρίβεια, από την άλλη το γεωπολιτικό ντόμινο με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά, και ο αντίκτυπος που έχει η ΕΕ (και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΕΚ) στην καθημερινή τους ζωή.
Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων με δύο πολέμους να μαίνονται στα σύνορα και τη γειτονιά της. Στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο θα κριθούν πολλά τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικές που επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις ζωές μας. Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή η ενεργειακή κρίση θα χειροτερέψει και απαιτούνται λύσεις. Τέτοιες λύσεις δεν βρέθηκαν στην περίπτωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με το κόστος να μεταφέρεται τελικά στο μέσο πολίτη και τους αγρότες, καθώς εναλλακτικές προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν εισακούστηκαν. Οι προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για καταμερισμό των βαρών στους μεγάλους επιχειρηματίες δεν εισακούστηκαν. Επίσης, η επόμενη ευρωβουλή θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με το δεξιό Λαϊκό κόμμα να επαναλαμβάνει ότι στοχεύει σε πολιτικές λιτότητας, με σκοπό να «θωρακιστούν» τα κράτη. Αυτό θα είναι καταστροφικό ειδικά για την ακόμα «τραυματισμένη» μετά από πολυετή λιτότητα Ελληνική Οικονομία. Απέναντι σε αυτές τις πολλαπλές προκλήσεις στόχος είναι να προτάξουμε μία προοδευτική ατζέντα που θα προστατεύει τον Ευρωπαίο πολίτη από τον κίνδυνο της φτώχειας και της γενικευμένης ανασφάλειας για το μέλλον του, μακριά από «κραυγές» και «εύκολες» λύσεις που παρουσιάζει ειδικά η Ακροδεξιά.
• Έχετε μιλήσει για την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι νέοι. Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό κατά την εκτίμησή σας;
Η γενιά μου και οι ακόμα νεότεροι εμφανίζονται συχνά ως μία γενιά απολίτικη που κινείται μεταξύ της αποχής και της ψήφου με τη λογική των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και η επαφή που είχα με πολλούς νέους και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μου έδειξε αντίθετα ότι οι περισσότεροι διψούν να συμμετέχουν και να καταφέρουν να ακουστούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα τους. Ξεκινώντας από τα «πτυχία ανεργίας» που μπορεί να τους οδηγήσουν στη φυγή προς το εξωτερικό, τους μισθούς πείνας που τους κρατάνε στο πατρικό και τη γενικότερη εχθρότητα που παρουσιάζει ένα σύστημα προς τους νέους. Την ίδια ώρα ακούμε ως τραγική ειρωνεία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη περί «αρίστων» και αξιοκρατίας.
Ο νεότερος κόσμος εάν φτάσει στην κάλπη δεν πρέπει να δείχνει μόνο την αγανάκτηση και το θυμό του. Για να αλλάξει όμως αυτό πρέπει να γυρίσουμε στην συνδιαμόρφωση της πολιτικής, γιατί αυτό είναι το πραγματικό νόημά της. Η πολιτική είναι εδώ για να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τη νέα γενιά που είναι το πιο δυναμικό και υγιές κομμάτι μιας κοινωνίας αλλά πλέον βλέπει τον κίνδυνο να ζήσει χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες της κι έτσι αρκετοί βρίσκουν μάταιη τη συμμετοχή στις εκλογές και τα κοινά. Εμείς δεν θέλουμε τους νέους «γλάστρες» σε διαφημιστικά βιντεάκια, αλλά ως το πιο ενεργό κύτταρο που θα επιταχύνει τα δίκαια αιτήματα για κοινωνική αλλαγή, κλιματική δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία παντού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου