«Να είμαστε σοβαροί…» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην “δημοκρατική” ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση «αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κίνημα», μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα αποκλείοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς, όπως ξεκαθαρίζει, «οι πολίτες θέλουν αλλαγή πολιτικής. Θέλουν να δώσουμε τη μάχη στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία».

Αναφορικά με την απώλεια της έδρας στα Δωδεκάνησα ύστερα από 42 σχεδόν χρόνια παρουσίας αυτού του ιστορικού πολιτικού χώρου, ο κ. Χρηστίδης δηλώνει «τώρα που μπαίνουμε σε μία νέα εποχή πρέπει να δούμε τι πραγματικά έφταιξε», υποσχόμενος πως «η νέα γενιά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις».
Τέλος, όσον αφορά στο μέλλον της Κεντροαριστεράς και την προσπάθεια διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι «η Κεντροαριστεράς είναι ιδέες, αξίες, ιδανικά….»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Χρηστίδη, πώς είδατε τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου; Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας.
Με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισε ο κύκλος που άνοιξε το 2009. Τότε η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε στην κυβέρνηση Παπανδρέου μια χρεοκοπημένη χώρα με ένα θηριώδες έλλειμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές που εφάρμοσε και με την αλαζονεία που επέδειξε για 4 χρόνια έδωσε το τελικό συγχωροχάρτι, τη νίκη και την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Όλα αυτά τα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έκαναν μια σιωπηρή σύμπραξη. Έριχναν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δελεάσουν και να προσελκύσουν ψηφοφόρους και στελέχη. Ακόμα και στην ψηφοφορία για την ανάδειξη αντιπροέδρου της Βουλής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τους προερχόμενους από τη ΝΔ, αλλά Όχι τον προτεινόμενο από το Κίνημα Αλλαγής. Εμείς αντέξαμε, είχαμε μία ακόμη εκλογική άνοδο, όπως και σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις.
Υπήρχαν αρκετοί πριν λίγο καιρό, ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ, που έφταναν να πουν ότι στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι έξω από τη Βουλή, όλοι αυτοί που έσπευδαν να μας ξεγράψουν διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Το Γενάρη του 2015 ήμασταν στο 4,5% και σήμερα έχουμε σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό. Αυτό δεν μας κάνει να πανηγυρίζουμε, αλλά αποτελεί μία ισχυρή αφετηρία. Είναι προφανές, ότι μας περιμένει μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των προοδευτικών πολιτών.
• Πώς σκοπεύει να πορευτεί το ΚΙΝΑΛ εφεξής και ποια θα είναι η στρατηγική σας με δεδομένο ότι και ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εισχωρήσει στην Κεντροαριστερά;
Η Κεντροαριστερά δε μπορεί ποτέ να καταστρέφει όνειρα, να διαψεύδει ελπίδες, να εξυπηρετεί παραθεσμικά συμφέροντα ή να διαμορφώνει συνθήκες χαμηλών κοινωνικών προσδοκιών.
Η διακυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου είχαν τόση σχέση με την Κεντροαριστερά όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Αύξησαν την έμμεση φορολογία, έπληξαν τα εθνικά συμφέροντα και εκχώρησαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.
Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία και δεν θα χαρίζει θέσεις και καρέκλες διαμορφώνονται νέα πολιτικά δεδομένα.
Η Κεντροαριστερά είναι ιδέες, αξίες, ιδανικά.
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν μας αρκεί να παραμείνουμε ένα κόμμα μεσαίου μεγέθους. Είμαστε απέναντι στο πελατειακό κράτος, την αναξιοκρατία, το λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες που συντηρούν τις ανισότητες, είτε προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ. Η αντιμετώπιση της κρίσης, των αιτιών και των συνεπειών της, θέλει πολλή δουλειά και κυρίως αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης και ισορροπίας.
• Πώς είδατε την απώλεια έδρας στα Δωδεκάνησα ύστερα από 42 ολόκληρα χρόνια που προκάλεσε μάλιστα και αποχωρήσεις στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής;
Ήταν η αρνητική έκπληξη των εκλογών ότι χάσαμε μετά από τόσα χρόνια την έδρα στα Δωδεκάνησα, παρόλο που αυξήσαμε τη δύναμή μας σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015. Αναλύουμε τα δεδομένα και θα πάρουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Και είναι αυτονόητο ότι αφουγκραζόμαστε κάθε στέλεχος, μέλος και φίλο ανά την Ελλάδα που εκφράζει την υγιή του αγωνία.
Ειδικά, από την οργάνωση των Δωδεκανήσων που έχει φέρει τόσες νίκες και αποτελείται από πολύ άξια στελέχη. Ακούμε τη βάση μας, νιώθουμε την αγωνία τους και αλλάζουμε όσα δεν πήγαν καλά. Πάντα το ΠΑΣΟΚ είχε εντάσεις, αλλά, πολλά χρόνια κρύβονταν από την συνεκτική ουσία της πορείας στην εξουσία. Είναι προφανές ότι τώρα που μπαίνουμε σε μία νέα εποχή πρέπει να δούμε τι πραγματικά έφταιξε και το ΠΑΣΟΚ του 45% πήγε το Γενάρη του 2015 στο 4,5%. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από δω και μπρος ώστε το 8,1%, το οποίο δεν είναι αρκετό για κανένα από εμάς, να αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερη απήχηση του κινήματος στους πολίτες. Η νέα γενιά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις.
• Πιστεύετε ότι έχει τελικά μέλλον το ΚΙΝΑΛ, με δεδομένο ότι τα ποσοστά στους νέους και στα αστικά κέντρα είναι ακόμη πολύ χαμηλά;
Αν δεν το πίστευα, δεν θα ήμουν εδώ. Το Κίνημα Αλλαγής έχει μέλλον. Η προοδευτική παράταξη έρχεται από παλιά και πηγαίνει μακριά. Πατάμε γερά στο έδαφος, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αντιπολίτευση που θα δίνει λύσεις. Οι νέοι και οι πολίτες στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα των αστικών κέντρων ήταν τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Είναι απολύτως δικαιολογημένο να είναι θυμωμένοι, αφού μετά από δέκα χρόνια, δεν έχουν δει ακόμα φως στο τούνελ. Οι απαντήσεις στα προβλήματά τους πρέπει να δοθούν σήμερα. Εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην κοινωνική συνοχή, στην πραγματική και ουσιαστική ισότητα των φύλων, στη δίκαιη κατανομή των κερδών και των ευκαιριών.
Θα στηρίξουμε όλα τα νομοσχέδια που θα το υλοποιούν και θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα το καταλύει. Θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε με σθένος τα λαϊκά αλλά και τα εθνικά συμφέροντα. Για να συμβάλουμε εκεί που έχει ανάγκη ο τόπος, στην ελάφρυνση των βαρών των πολιτών, στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στη δημιουργία ευκαιριών, στην θεμελίωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και στον εκσυγχρονισμό του κράτους δικαίου.
• Θα υπάρξει “θέμα ηγεσίας” στο άμεσο μέλλον;
Να είμαστε σοβαροί. Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε την ηγεσία σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν κάτω από 3%. Το 2017 ανέλαβε πρωτοβουλία διεύρυνσης και εκλέχθηκε μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία προσήλθαν 212.000 πολίτες.
Σήμερα, οι πολίτες θέλουν αλλαγή πολιτικής. Θέλουν να δώσουμε τη μάχη στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία για συστηματική, οργανωμένη και αποτελεσματική στήριξη των πιο αδύναμων και όλων αυτών που φτωχοποιήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θέλουν από εμάς να είμαστε το σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σαφή, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό λόγο. Με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ