ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιορισμένη η συμμετοχή στην απεργία των ξεν/λήλων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Ισχνή ήταν χτες η συμ­με­τοχή στην απεργία των Ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων στην Ρόδο, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απερ­γίας που προ­κή­ρυξε η ΠΟΕΕΥΤΕ (Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργατών Επι­σι­τι­σμού και Υπαλ­λή­λων Του­ρι­στι­κών Επαγ­γελ­μά­των).

Στην Ρόδο, οι ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι δεν φάνηκε να κατά­φε­ραν να αντα­πο­κρι­θούν στο κάλεσμα, μεσού­σης της καλο­και­ρι­νής σεζόν, αφού οι περισ­σό­τε­ροι ήταν στις εργα­σίες τους.

Ως τόπος της συγκέ­ντρω­σης δια­μαρ­τυ­ρίας είχε οριστεί να γίνει στο Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου, στις 11 το πρωί, όμως δεν υπήρξε η ανα­με­νό­μενη συμ­με­τοχή.

Με δηλώ­σεις του στους δημο­σιο­γρά­φους, ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τείου Ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων Ρόδου κ. Θανάσης Στα­μού­λης τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, οργα­νώ­σαμε την 24ωρη απεργία μας με την ΠΟΕΕΥΤΕ (Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργατών Επι­σι­τι­σμού και Υπαλ­λή­λων Του­ρι­στι­κών Επαγ­γελ­μά­των). Όπως γνω­ρί­ζετε, η Ρόδος έχει τα λιγό­τερα προ­βλή­ματα από την υπό­λοιπη Ελλάδα καθώς έχει υπο­γρά­ψει και μία σύμβαση όπου περι­λαμ­βά­νε­ται αύξηση της τάξης του 1,8% για φέτος και στο σύνολο 3% σε βάθος τριε­τίας. Τα προ­βλή­ματα όμως των ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων της Ρόδου δεν στα­μα­τούν σε αυτό. Όπως γνω­ρί­ζετε έχουν γίνει περι­κο­πές στο εφάπαξ μέχρι και 50% ενώ μειώ­θηκε πολύ το επίδομα ανερ­γίας –το οποίο, κατα­βάλ­λε­ται μόνον για τρεις μήνες. Από εδώ και πέρα, πρέπει να συνε­χί­σουμε να πολε­μάμε και να διεκ­δι­κούμε μια σειρά από αιτή­ματα του κλάδου μας. Π.χ. η υπο­χρε­ω­τι­κό­τητα των συμ­βά­σεων. Δεν μπορεί ένα ξενο­δο­χείο να ακο­λου­θεί την Τοπική Συλ­λο­γική Σύμβαση Εργα­σίας και το διπλανό του, να ακο­λου­θεί την Εθνική Συλ­λο­γική Σύμβαση Εργα­σίας. Δηλαδή ο ένας υπάλ­λη­λος να παίρνει άλλο μισθό μικτά για πεν­θή­μερο, ενώ ο υπάλ­λη­λος του διπλα­νού ξενο­δο­χείου να παίρνει τα μισά. Αυτό είναι κατά­φωρη αδικία. Μας είχαν υπο­σχε­θεί οι κυβερ­νώ­ντες ότι θα το διορ­θώ­σουν, αλλά ακόμη… περι­μέ­νουμε. Ευελ­πι­στούμε να κάνουν αυτά που μας υπο­σχέ­θη­καν».

Ο κ. Στα­μού­λης έκανε εκτενή αναφορά για το επίδομα ανερ­γίας που κατα­βάλ­λε­ται πλέον μόνον για τρεις μήνες, κάτι που απο­τε­λεί μεγάλη απώλεια για όσους ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λους εργά­ζο­νται επο­χιακά.

«Ο Του­ρι­σμός πάει πάρα πολύ καλά για την Ρόδο. παρά ταύτα, πολλοί εργο­δό­τες έχουν απλή­ρω­τους τους εργα­ζό­με­νους για δύο και τρεις μήνες. Κανο­νικά, πρέπει να παρέμ­βει η Πολι­τεία να δώσει λύσεις για να μην την πλη­ρώ­νουν πάντα οι ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λοι».

Εκτί­μησε πάντως, ότι η ισχνή συμ­με­τοχή στην απερ­γιακή κινη­το­ποί­ηση οφει­λό­ταν σε πιέσεις της εργο­δο­σίας προς τους ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λους, λέγο­ντας: «Βλέπετε ότι δεν συμ­με­τέ­χουν πολλοί σήμερα. Εμείς θα συνε­χί­σουμε τους αγώνες μας, με τετρά­ω­ρες στάσεις εργα­σίας τις οποίες θα κάνουμε σε συγκε­κρι­μένα ξενο­δο­χεία που αφήνουν συστη­μα­τικά απλή­ρω­τους τους ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λους, δεν τηρούν κανέναν νόμο (αφού τους βάζουν να δου­λεύ­ουν 16 ώρες την ημέρα, με 2 ευρώ την ώρα) εξευ­τε­λί­ζο­ντας τους εργα­ζό­με­νους, ενώ εκείνοι κάνουν την δουλειά τους. Αυτοί εισπράτ­τουν και οι εργα­ζό­με­νοι δεν μπορούν να σηκώ­σουν κεφάλι. Είχαμε πολλά επει­σό­δια με λιπο­θυ­μίες γυναι­κών σε συγκε­κρι­μένη ξενο­δο­χειακή μονάδα από την εξά­ντληση και τα ασθε­νο­φόρα πηγαινο-έρχονται. Η Επι­θε­ώ­ρηση Εργα­σίας δεν έχει πάει ακόμη να το ελέγξει αλλά εμείς θα πάμε από σήμερα κιόλας με κλι­μά­κια και με ελεγ­κτές. Πρέπει να επι­βλη­θεί ο Νόμος. Και ο Νόμος πρέπει να επι­σύ­ρει πρό­στιμα. Δεν μπορεί να την πλη­ρώ­νει πάντα ο εργα­ζό­με­νος» όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.