Τοπικές Ειδήσεις

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027

• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μία από τις καλύτερες και αποδοτικότερες στην Ευρώπη

Η τρίτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, πραγματοποιήθηκε χθες, στη Ρόδο στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Atrium Platinum” υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Προέδρου της Επιτροπής Γιώργου Χατζημάρκου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των 45 τακτικών μελών της Επιτροπής και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Cristiana Costinescu, αναπληρώτριας προϊσταμένης της Μονάδας Ελλάδα- Κύπρος στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Carsten Rasmussen, προϊσταμένου Διοικητικής Μονάδας Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής. Κύρια θέματα της συνεδρίασης ήταν η Ενημέρωση για την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και η Πρόοδος υλοποίησης Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027.
«Είμαστε περήφανοι που το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και με πλήρη αξιοποίηση των πόρων. Παραδώσαμε στα νησιά μας πάνω από 4200 έργα και δράσεις και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής. Πετύχαμε στο ακέραιο όλους τους στόχους του προγράμματος χωρίς να είμαστε σήμερα στη συζήτηση γιατί χάθηκαν χρήματα και ευκαιρίες. Προσωπικά προτιμώ να μιλώ για ευκαιρίες, όχι για τον προϋπολογισμό, όχι για τα χρήματα. Θεωρώ ότι στο παρελθόν χάθηκαν ευκαιρίες… γιατί χρήματα υπήρχαν», δήλωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε αναφορικά με τους στόχους του νέου προγράμματος τα εξής:
«Σήμερα εδώ στο κλείσιμο ενός χρηματοδοτικού εργαλείου μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το οποίο δεν χάθηκε κανένα ευρώ. Επιπρόσθετα, μεταφέραμε στο νέο μας πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικά 29 έργα και δράσεις εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοδότησή τους, πετυχαίνοντας παράλληλα ένα ομαλό ξεκίνημα της νέας χρηματοδοτικής περιόδου και είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2021-2027. Έχουμε εξειδικεύσει μέχρι σήμερα σχεδόν το 75% των δράσεων του προγράμματος. Έχουμε δημοσιοποιήσει προσκλήσεις για περίπου το 60% των πόρων του προγράμματος και έχουμε εντάξει ήδη 94 έργα και δράσεις στο ΠΕΠ 2021-2027 που καλύπτουν το 38% των πόρων. Μέχρι το τέλος του 2024 ο προγραμματισμός μας είναι να έχουμε εκδώσει προσκλήσεις που θα καλύπτουν λίγο πάνω από το 85% του προγράμματος. Οι εντάξεις να έχουν ξεπεράσει το 55% του προγράμματος και οι δαπάνες μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν φτάσει το στόχο του 12%».


Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι μπορεί να είναι φιλόδοξοι οι στόχοι που τίθενται, υπάρχουν όμως οι βάσεις για την επιτυχία τους. «Οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στα νησιά μας αξιοποιούνται μέσα από μία διαρκή προσπάθεια μέσα από ένα σχεδιασμό που ακολουθεί την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας που βάζει τις βάσεις για μία ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των νησιών μας, παράγει χειροπιαστό αποτέλεσμα και στην πραγματική οικονομία και στη ζωή των νησιωτών. Ο προγραμματισμός μας για τη συνέχεια, είναι φιλόδοξος, ταυτόχρονα όμως είναι εφικτός και νομίζω ότι το βιογραφικό των οργάνων που τρέχουν το πρόγραμμα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση της επίτευξης κάθε φιλόδοξου στόχου. Οι βάσεις υπάρχουν. Δεν πάμε να τις χτίσουμε τώρα», είπε ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι μεγάλο βάρος περνά και στους δικαιούχους για την προετοιμασία και την υποβολή προτάσεων και υλοποίηση έργων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα πρέπει οι δικαιούχοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους καθώς στο επόμενο διάστημα θα εγκριθούν στρατηγικές για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των μικρών νησιών και θα εκδοθούν οι σχετικές προκλήσεις για την υποβολή έργων προς ένταξη.
Αναφερόμενη στο περιφερειακό πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, η κυρία Ζωή Γεωργοπούλου, γενική διευθύντρια Θεσμικής και Επιχειρησιακής Υποστήριξης ΕΣΠΑ, δήλωσε τα εξής: ‘Ένα πρόγραμμα όπως αυτό του Νοτίου Αιγαίου με μεγάλη διασπορά και δεδομένων των προκλήσεων που υπήρξαν στα τελευταία χρόνια, ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει ομαλά χωρίς καμία απώλεια και να καλύψει πολλές ανάγκες των νησιών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι ξεκινά από μία καλή βάση και με σημαντική ώθηση η επόμενη προγραμματική περίοδος». Παράλληλα, η κυρία Γεωργοπούλου σημείωσε ότι είναι σημαντικά τα περιφερειακά προγράμματα γιατί στοχεύουν στη κοινωνική συνοχή.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Αλέξανδρος Κολιάδης, εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, συνεχάρη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Δήλωσε ότι δήμος Ρόδου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία.


«Θεωρούμε ότι τα νησιά μας μεγαλώνουν τη χώρα μας και κατά συνέπεια την Ευρώπη. Σε μία εποχή αρκετά δύσκολη στην Ευρώπη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο ρόλος είναι σπουδαίος και σημαντικός. Στο 2024 ως δήμος Ρόδου έχουμε θέσει ως στόχο να μη πάει καμία μέρα χαμένη. Έχουμε έναν περιφερειάρχη που είναι πάνω από όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου με σχέδιο και όραμα. Μας δίνει το βήμα να ακολουθήσουμε την αναπτυξιακή πορεία που έχει χαράξει. Πολλά νησιά δεν έχουν μέσα και υπηρεσίες να αντεπεξέλθουν. Εκεί καλύπτει το κενό η ΠΝΑι. Στο δικό μας δήμο που έχουμε τεχνικές υπηρεσίες, δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Θέλω να πω ότι θα συνεργαστούμε. Μόνο με αυτό τον τρόπο όλοι θα κερδίσουμε», είπε ο κ. Κολιάδης.
Τέλος η κα Cristiana Costinescu, και ο κ. Carsten Rasmussen, συνεχάρησαν την περιφερειακή αρχή για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της πρώτης προγραμματικής περιόδου.
Ο κ. Rasmussen δήλωσε ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί μία ξεχωριστή περιφέρεια με πολλές ιδιαιτερότητες. Εξέφρασε την επιθυμία του αυτή ακριβώς η περιφέρεια, να είναι μία από τις καλύτερες και αποδοτικότερες στην Ευρώπη σε επίπεδο απορρόφησης πόρων και εκτέλεσης προγραμμάτων και έργων. Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί και ότι το Νότιο Αιγαίο από μία περιοχή γεμάτη προκλήσεις μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου