Του Παναγιώτη Στάθη 

Μια πρόταση η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο βαλτωμένο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης παρουσίασε προχθές ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε  από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Αθήνα, με θέμα «Η χώρα σε αναθεωρητική προοπτική».

Η πρόταση Αλιβιζάτου για αναθεώρηση έξι σημείων του ισχύοντος συντάγματος, δηλαδή για μια «μίνι» αναθεώρηση του Συντάγματος σε καίρια ζητήματα όπως είναι βέβαια η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, πιθανόν μπορεί να τροφοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, αν ομονοήσουν δυο κόμματα, ακόμα και της αντιπολίτευσης. Η πρόταση για να υλοποιηθεί απαιτεί την συναίνεση 50 βουλευτών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής που έχει 20 βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία που έχει 70, αθροιστικά υπερβαίνουν το στόχο των 50 που απαιτούνται.

Η πρόταση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τη βουλευτική ασυλία, την επιλογή ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων, τις ανεξάρτητες αρχές και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών και υποστήριξε ότι πρέπει να αφαιρεθεί από τη Βουλή η αρμοδιότητα για τη δίωξη των υπουργών και να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές, καθώς και να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή που προβλέπεται για τα αδικήματα των υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της βουλευτικής ασυλίας να δίνεται μόνο με απόφαση της Βουλής, ύστερα από αίτημα του εγκαλούμενου βουλευτή.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του τρόπου εκλογής του ΠτΔ και της ρύθμισης για την επιλογή των προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών και να επανοριοθετηθούν οι στόχοι, να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ