Η πρόεδρος Σταυρούλα Καπούλα και το Δ.Σ. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία – Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down, προέβη στην κάτωθι ενημέρωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο Γενεύης.

Η ημέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία, αλλά από τα αριθμητικά δεδομένα του Συνδρόμου (3 χρωμoσώματα στο 21ο ζεύγος = 3-21).

Ας μη ξεχνάμε πως η αιτιολογία του συνδρόμου, όπως ανακαλύφθηκε το 1959, οφείλεται στην παρουσία ενός 3ου χρωμοσώματος στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων. 

Στόχος του εορτασμού, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.

Το Σύνδρομο Down είναι μία χρωμοσωμική διαταραχή, η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον ιατρό John L. Down το 1859. 

Το σύνδρομο Down είναι γενετική κατάσταση. ΔΕΝ είναι ασθένεια, επομένως δεν τίθεται θέμα θεραπείας.

Το σύνδρομο είναι δυνατόν να εντοπιστεί με τον προγεννητικό έλεγχο.

Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν κάποια κοινά εμφανισιακά γνωρίσματα και έχουν και ως κοινό χαρακτηριστικό μια σειρά από αναπτυξιακές δυσκολίες που αφορούν στην κινητική και τη γνωστική ανάπτυξη.

Η νοητική ανάπτυξη και οι διανοητικές ικανότητες των παιδιών με σύνδρομο Down δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

Τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν μια ήπια έως μέτρια νοητική υστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες, αλλά κάποια από αυτά εφ’ όσον βρίσκονται σε κατάλληλο περιβάλλον και έχουν τις κατάλληλες θεραπείες διδασκαλίας, καταφέρνουν να σπουδάσουν και είναι σε θέση να εργαστούν σε διάφορους τομείς.

Η προκατάληψη ότι τα παιδιά με σύνδρομα Down είναι άτομα με βαριά καθυστέρηση, ανήμπορα και πηγή μόνιμου άγχους και φόρτου για τους γονείς τους και την κοινωνία, πρέπει να σταματήσει.

Η εκπαίδευση και η κατάλληλη φροντίδα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους παρά τους γενετικούς περιορισμούς.

Ας διασφαλίσουμε λοιπόν ως κοινωνία τα βασικά δικαιώματα των ατόμων με σύνδρομο Down, δηλαδή το δικαίωμα στην ποιοτική ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση, αλλά και στην εργασία».

Με αφορμή τον ανωτέρω εορτασμό πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, ειδική εκπαιδευτική ενημέρωση των ωφελουμένων με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, την κατασκευή αφίσας και καρτών κ.α.

Παράλληλα μας επισκέφθηκε ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Δρ. Στέφανος Δράκος, ο οποίος συζήτησε με τους ωφελούμενους, την πρόεδρο και το επιστημονικό προσωπικό, αναφορικά με το σημερινό εορτασμό, κατασκεύασε μαζί με τους ωφελούμενους κάρτες, ενώ τους προσέφερε και δώρα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ