Ρεπορτάζ

Πιστεύουν ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη ρωσική αγορά

Με ψυχραιμία και τεράστια αποθέματα αντοχής συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι κρατήσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

Από την ώρα που άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ΜΙΤΤ διεξάγονται συνεχώς διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες σε μια προσπάθεια να περιοριστούν, όσο γίνεται, οι απώλειες που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και κυρίως η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος.

Είναι ευτύχημα, όπως υπογράμμισαν στη «δ», από τη Μόσχα ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας που η κρίση ανέκυψε τώρα και όχι αργότερα.

Ο χρόνος που θα περάσει μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται πως θα συμβάλει ώστε οι όποιες απώλειες να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.

«Οι τουρ οπερέιτορς ευελπιστούν πως οι όποιες απώλειες θα καλυφθούν στην πορεία μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά κυρίως η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας. Εμείς δίνουμε τη μάχη για το καλύτερο», δήλωσε στη «δ» από τη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Άρης Σουλούνιας.

Οι Ρώσοι tour-operators παρακολουθούν μεν προβληματισμένοι τις εξελίξεις, δεν φαίνονται, όμως, διατεθειμένοι να μειώσουν τις προγραμματισμένες θέσεις τους και δείχνουν να επιθυμούν να διατηρήσουν τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει.

«Η μεγάλη τουριστική έκθεση είναι σε λειτουργία. Η επισκεψιμότητα στο περίπτερο της Ρόδου είναι μεγάλη και δεν υπάρχει διαφορά με πέρσι. Το νησί μας είναι ο μοναδικός προορισμός που δίνει το παρών στην ΜΙΤΤ με δικό του εντυπωσιακό περίπτερο», δήλωσε στη «δ» από τη Μόσχα ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χαρ. Παλογιαννίδης.

«Ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος κ. Αρης Σουλούνιας και όλοι όσοι είμαστε στη Μόσχα διεξάγουμε συνεχώς συναντήσεις με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες. Η φετινή σεζόν δεν θα είναι η καλύτερη για τη ρωσική τουριστική αγορά. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, οι απώλειες θα γίνονται ολοένα και μικρότερες», δήλωσε ο κ. Παλογιαννίδης και πρόσθεσε πως η ΕΞΡ έδωσε το παρών και στην εκδήλωση που οργάνωσε στη Μόσχα ο Ομιλος Μουζενίδη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Π. Λειβαδάς, εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, ξενοδόχοι και τοριστικοί πράκτορες.

Στην εκδήλωση πραγματοποίησε ομιλία ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Όλοι κάνουν λόγο για μείωση των αφίξεων. Όμως μπορεί να υπάρχουν υπερβολές στις πληροφορίες γιατί το θέμα με την Ουκρανία είναι σε εξέλιξη. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί αργότερα», δήλωσε ο κ. Χ. Παλογιαννίδης.

«Η μόνη ελληνική περιοχή που ήρθε στη Ρωσία με συγκροτημένη ομάδα και πάλεψε μέσα σε ένα επιβλητικό περίπτερο ήταν η Ρόδος», είπε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ.
«Είχε σημασία για τους Ρώσους το γεγονός ότι δεν κάναμε τουριστική πολιτική από τις εφημερίδες και ήρθαμε εδώ στη Μόσχα. Εκτίμησαν την παρουσία μας στη μεγάλη τουριστική έκθεση, ειδικά τώρα, που προέκυψε η κρίση με την Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Παλογιαννίδης.

«Θα πρέπει να τηρήσουμε στάση αναμονής μέχρι τον Απρίλιο για να δούμε τι θα γίνει με τις αεροπορικές θέσεις. Κάναμε πολλές συναντήσεις. Είναι σημαντικό ότι θα έχουμε πτήσεις τσάρτερ από 22 πόλεις της Ρωσίας», δήλωσε ο διευθυντής του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος και πρόσθεσε πως ανοίγουν για τη Ρόδο νέες αγορές, που θα δώσουν αρκετούς τουρίστες στο μέλλον.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τη Ρόδο από τις τουριστικές αγορές του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν. Θα δρομολογηθούν δύο πτήσεις από τον ένα προορισμό και δύο από άλλο την εβδομάδα, στο διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση εκτιμούν, πως παρά την τυχόν μείωση κρατήσεων, η ρώσικη αγορά θα παραμείνει μία από τις πρώτες για την Ελλάδα και τη Ρόδο. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να διατηρηθεί στα περσινά της συνολικά νούμερα αφίξεων.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ωριμότητα και η ψυχραιμία που θα δείξουν οι Ρώσοι διοργανωτές tour-operators στο χειρισμό της δύσκολης κατάστασης που ανέκυψε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου