Ηαντίστροφη μέτρηση έως τις πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, καθώς καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους σε αυτές.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από σήμερα έως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις.

Η διαδικασία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική και γι’ αυτό επισημαίνεται στους μαθητές ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση και άρα δεν θα μπορούν να δώσουν και εξετάσεις.

 Τα παιδιά μπορούν να βρουν την αίτηση είτε στα λύκειά τους είτε στο Διαδίκτυο (www.minedu.gr) και αφού τη συμπληρώσουν θα την καταθέσουν στο λύκειό τους, προκειμένου να γίνει η οριστική ηλεκτρονική καταχώριση. Τα ίδια ισχύουν και για τους μαθητές με αναπηρία, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν την αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο λύκειό τους.

Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι:

• Υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις, από φέτος μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ειδικά οι υποψήφιοι με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικούν εναλλακτικά α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό β) είτε ξεχωριστό ποσοστό θέσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ και μόνο σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.

• Κατά την υποβολή της αίτησης, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι στο μηχανογραφικό δελτίο του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκτός από τις σχολές που αντιστοιχούν στον τομέα εξέτασής τους, επιπλέον και μία Κοινή Ομάδα Σχολών.

• Από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα πανεπιστημίων. Το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα δύο νέα τμήματα θα ενταχθούν στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, και στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Για την εισαγωγή σε αυτά δεν θα απαιτηθεί φέτος εξέταση σε ξένη γλώσσα, για να μην προκληθεί αναστάτωση στους υποψηφίους, καθώς η σχετική ρύθμιση νομοθετήθηκε στο μέσο της σχολικής χρονιάς.

•  Εννέα τμήματα των ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να καταργηθούν σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ «επιβιώνουν» και φέτος θα ενταχθούν ξανά στο μηχανογραφικό δελτίο, όπως αποφάσισαν χτες από κοινού ο υπουργός Παιδείας και εκπρόσωποι των ιδρυμάτων. Πρόκειται για τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Τουριστικών Επιχειρήσεων, Κοινωνικής Εργασίας, Οπτικής Οπτομετρίας), του ΤΕΙ Αθήνας (Εμπορίας και Διαφήμισης), Δ. Μακεδονίας (Διεθνούς Εμπορίου), Ανατολικής Μακεδονίας (Αρχιτεκτονικής Τοπίου), του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Λογοθεραπείας), του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Δασοπονίας) και του ΤΕΙ Μακεδονίας (Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης).

• Υποψήφιοι για το 10% (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2015 ή το 2016 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Οσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν αίτηση τον Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ