Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αθήνα, κρατώντας παράλληλα ανοικτούς όλους τους διπλωματικούς διαύλους προκειμένου να αποτραπεί πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση στο Αιγαίο, καθώς και τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε μια «χαμηλή» τουρκική κινητικότητα, κυρίως στην περιοχή των Ιμίων. Πρόκειται για τη συνήθη, τον τελευταίο μήνα, τουρκική δραστηριότητα σκαφών της ακτοφυλακής, η οποία ωστόσο παρουσιάζεται με εξαιρετικά δραματικούς τόνους από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ως «υπεράσπιση τουρκικών εδαφών» από τους Ελληνες. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με αφορμή την έκθεση αμυντικού υλικού IDEX 2017, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ Ν. Τσούνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αμπου Ντάμπι, όπου βρέθηκαν πολιτικοί και στρατιωτικοί από πολλές χώρες του κόσμου, σημειώθηκαν επαφές ανάμεσα σε Ελληνες και Tούρκους αξιωματούχους.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των Εμιράτων, με τον οποίο συζήτησε για τη συνέχιση εκπαίδευσης αξιωματικών των ΗΑΕ στην Ελλάδα. Ο κ. Αποστολάκης, σε δηλώσεις που έκανε στο Αμπου Ντάμπι, αναφέρθηκε στα ανταλλακτικά που προσέφεραν τα ΗΑΕ στην Ελλάδα για την υποστήριξη των φρεγατών τύπου S, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της Ερυθράς Ημισελήνου στο προσφυγικό, με τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής δύο δομών φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας και στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

Στο Αιγαίο, ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής επισκέφθηκε την Κυριακή τα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού στις Οινούσσες, στην Παναγιά και την Αγία Ελένη, προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων που υπάρχουν εκεί. Οι Οινούσσες και η Παναγιά έχουν γίνει επανειλημμένως πεδίο τουρκικών προκλήσεων από αέρος και θαλάσσης.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ