Σε ένα ιδιότυπο bras de fer έχουν εμπλακεί Έλληνες ξενοδόχοι και tour operators, καθώς οι ιδιαίτερα αυξημένες κρατήσεις για την Ελλάδα εφέτος, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αυτή τη στιγμή μαζικά stop sales από τα ελληνικά ξενοδοχεία και οι ξένοι πράκτορες να μην μπορούν να πουλήσουν λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού ξενοδοχειακού δυναμικού για την εφετινή τουριστική περίοδο έχει ήδη πουληθεί, μέσω των early bookings, σε τιμές εξαιρετικά συμφέρουσες για τους tour operators και ως εκ τούτου οι ξενοδόχοι προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο σε stop sales, ώστε τα λίγα δωμάτια που έχουν απομείνει να πουληθούν σε καλύτερες τιμές.

Ως γνωστόν οι πωλήσεις δωματίων μέχρι 31.12 έχουν μια πολύ σημαντική έκπτωση προς τους πράκτορες, η οποία μειώνεται συν τω χρόνω, με ενδιαμέσους «σταθμούς» 31 Ιανουαρίου, 28 Φεβρουαρίου, 31 Μαρτίου και 30 Απριλίου που συνήθως είναι μικρότερη του 10%.

Ωστόσο αρκετοί ξενοδόχοι έχουν προσωρήσει σε διαπραγματεύσεις με μεγάλους tour operators, ώστε να μην κάνουν stop sales, με την προϋπόθεση ότι οι πωλήσεις από εδώ και πέρα να γίνονται σε κανονικές τιμές και χωρίς έκπτωση early booking. Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν και οι Ισπανοί ξενοδόχοι, πλην όμως είχαν προβλέψει και είχαν περιλάβει αντίστοιχη ρύθμιση στα συμβόλαια που υπέγραψαν για το 2017, για πρώτη φορά στα χρονικά, κάτι που δεν συμβαίνει με τα συμβόλαια των ελληνικών ξενοδοχείων.

Μέχρι στιγμής καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι οι περισσότεροι tour operators, μπροστά στον κίνδυνο να έχουν αεροπορικές θέσεις που δεν θα μπορούν να γεμίσουν χωρίς κατάλυμα, αποδέχονται την απαίτηση αυτή, χωρίς βέβαια ιδιαίτερη ικανοποίηση (sic). Σημειώνεται ότι στην περίοδο του 2016, είχαν υπάρξει κάποια προβλήματα με το overbooking που έκαναν κάποιοι ξενοδόχοι σε μεγάλους προορισμούς την καλοκαιρινή περίοδο. Κίνηση βέβαια που έγινε λόγω της ασθενούς ζήτησης που υπήρχε για Ελλάδα την Άνοιξη και των προσφορών που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ξενοδόχοι.

money_tourism gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ