Ειδήσεις

«Η δημιουργία hotspots θα βλάψει τον τουρισμό μας;» – Ερώτημα της “δ” προς τους βουλευτές μας-

Επιμέλεια Μαίρη Φώτη

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στις τοπικές κοινωνίες οι απόψεις για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των hotspots, εξακολουθούν να διίστανται. Η κατάσταση στην Κω παραμένει έκρυθμη, ενώ και στη Λέρο καταγράφονται αντιδράσεις για την συναινετική στάση της δημοτικής αρχής. Βάσει του σχεδίου που καταρτίσθηκε για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια, hotspots έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο, ενώ μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το πέμπτο στην Κω. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που απομένει να διαπιστωθεί και στην πράξη, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα παραμένουν στα hotspots για ένα 24ωρο. Το πρώτο hotspot που λειτούργησε είναι αυτό της Χίου, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία μετά την ενεργοποίηση των τεσσάρων από τα πέντε hotspots θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το «στοίχημα» της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, προκειμένου να σταματήσουν οι «φωνές» αμφισβήτησης της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η «δημοκρατική», κάλεσε τους βουλευτές Δωδεκανήσου να καταθέσουν την άποψή τους, για τις πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό, από τη λειτουργία των hotspots στην περιοχή μας. Η διάσταση των απόψεων, αποτυπώνεται και στις απαντήσεις των πέντε βουλευτών του νομού μας.
Το ερώτημα που τους τέθηκε, έχει ως εξής:
• «Πιστεύετε ότι η λειτουργία των hotspot στα νησιά θα προκαλέσει πρόβλημα στον τουρισμό, όπως υποστηρίζουν αρκετοί τοπικοί παράγοντες και μερίδα κόσμου; Αν όχι, πώς το αιτιολογείτε;»

Δημήτρης Γάκης,
βουλευτής Δωδεκανήσου
του ΣΥΡΙΖΑ
Η λειτουργία των hot spots που στοχεύουν στην καταγραφή, ταυτοποίηση και πρώτη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών σε ανθρώπινες συνθήκες και σε σύγχρονες υποδομές, γίνεται στη βάση διεθνών συνθηκών για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, η ουμανιστική και η σωστά σχεδιασμένη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων στα νησιά μας, προβάλλει σ’ όλο τον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο των νησιωτικών κοινωνιών, την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το καθημερινό ανθρώπινο δράμα των συνανθρώπων μας. Η κοντόφθαλμη ατζέντα που καταφέρεται εναντίον των υποχρεώσεων της χώρας και υποδαυλίζει τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους των τοπικών κοινωνιών, είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα που προκαλούν αρνητικά σχόλια και περιθωριοποίηση στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ποια είναι η αληθινή αιτία των σημερινών δυσκολιών και σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να δράσουμε. Μια ενωμένη και αλληλέγγυα κοινωνία ανοίγει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη του τουρισμού και όχι οι κραυγές απομόνωσης και περιθωριοποίησης. Ευτυχώς, φαίνεται να διαμορφώνεται κοινή εθνική στάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Πρωθυπουργός, με τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας, δίνει σκληρή μάχη απέναντι στις ξενοφοβικές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης για μια ανθρωπιστική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νεκτάριος Σαντορινιός,
βουλευτής Δωδεκανήσου
του ΣΥΡΙΖΑ
Σε καμία περίπτωση δε συμμερίζομαι την άποψη ότι τα hotspot θα βλάψουν τα νησιά. Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο! Εικόνες που οι πρόσφυγες, ταλαιπωρημένοι από τα κύματα και κυνηγημένοι από ένα πόλεμο, έμεναν χωρίς νερό, χωρίς στέγη, χωρίς τις βασικές δομές υγιεινής στην ύπαιθρο, είναι εικόνες που δυσφημούν τα νησιά μας και που προκαλούν την ανθρωπιά μας.
Οι νησιώτες του Αιγαίου κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή και το θαυμασμό όλου του πολιτισμένου κόσμου, αφού ξεπέρασαν τον εαυτό τους και προστάτεψαν χιλιάδες ζωές, μέσα σε συνθήκες δύσκολες, αντιμέτωποι με μια ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση, χωρίς υποδομές. Τώρα που ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν αυτές οι δομές, να βρεθεί μια τάξη και ένα σύστημα στην εισδοχή των προσφύγων είναι λυπηρό που κάποιοι, με κίνητρα σκοτεινά, «διαβάζουν» ανάποδα αυτές τις πρωτοβουλίες.
Αξίζει μόνο να ξέρουμε ότι στην Κω, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών φορέων, οι  κρατήσεις έχουν μείωση έως και 40%, ενώ στην κρουαζιέρα η μείωση φτάνει  το 50%. Το θεωρώ άδικο να υπάρχουν νησιά που προτείνονται για Νόμπελ ανθρωπιάς και οι τουριστικές τους κρατήσεις αυξάνονται και άλλα να αντιμετωπίζουν παραγωγική κατάρρευση.

Ηλιας Καματερός,
βουλευτής Δωδεκανήσου
του ΣΥΡΙΖΑ
Τα hotspot σαν ορολογία και Εθνική «Υποχρέωση» μπήκαν  στην ζωή μας τους τελευταίους μήνες. Πολύ πριν απ’ αυτό σ’ όλα τα νησιά (εκτός της Κω) οι Δήμοι και εθελοντικές οργανώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιούργησαν με ότι μέσα διαθέτουν χώρους φιλοξενίας για τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων.
Όσο οι πρόσφυγες έρχονται, και δεν εξαρτάται από μας αλλά από τις διεθνείς συγκυρίες και κινήσεις, οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανθρωπιστικό καθήκον να δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Η στάση αυτή όχι μόνο δεν κάνει ζημιά στον τουρισμό αλλά διαφημίζει την ελληνική φιλοξενία και ανθρωπιά.
Από την άλλη δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στους επισκέπτες μας όταν ξέρουν ότι υπάρχει οργανωμένη διαχείριση, έλεγχος και υγειονομική φροντίδα των προσφύγων – μεταναστών. Αντίθετα η ανεξήγητη κινητικότητα των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας που ψάχνουν κάπου να στεγνώσουν ή να πλυθούν ή να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους κατασκηνώνοντας στις παραλίες δημιουργεί ανασφάλεια στους επισκέπτες μας και δυσφήμιση για τον τόπο. Αυτό έγινε στην Κω και η πτώση στις κρατήσεις έχει ξεπεράσει το 40 %. Και δυστυχώς δεν έχει κάνει ζημιά μόνο στην Κω αλλά και στα γύρω νησιά και στην χώρα μας.

Μάνος Κόνσολας,
βουλευτής Δωδεκανήσου
της ΝΔ
Κυρία Φώτη, η θέση μου για τη λειτουργία των hotspot ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή.  Τα hotspot δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν σε ένα νησί που αποτελεί τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό, όπως η Κως.  Σε άλλα νησιά, που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούν να υπάρχουν τέτοιου είδους δομές που, όμως, θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.   Η Κως, όμως, μετατρέπεται σε επίσημη πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων και αυτό θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό. Πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα μόλις τώρα αρχίζουν. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αναλογική κατανομή προσφύγων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με δεδομένο ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αυξάνεται είναι σαφές ότι όλοι αυτοί κάπου θα πρέπει να παραμένουν. Φοβάμαι ότι η παραμονή τους στο hotspot για άδηλο αλλά μακρό χρονικό διάστημα είναι η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση αλλά δεν τολμά να την πει.
Ήδη υπάρχει ένα πρόβλημα στις κρατήσεις, σε νησιά που ζουν από τον τουρισμό όπως η Κως, το πρόβλημα αυτό είναι μείζον. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι είναι ότι οι τουρίστες, ναι μεν δεν θέλουν να βλέπουν εικόνες με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στους δρόμους, αλλά δεν θα επιλέξουν και ένα τουριστικό προορισμό που διαθέτει έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε ως χώρα να προστατεύσουμε τα νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και τον τουρισμό μας.
Δημήτρης Κρεμαστινός,
βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική  Συμπαράταξη
Το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Καμμένος και ο δήμαρχος της Κω είπαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι το hotspot στην Κω θα βλάψει τον τουρισμό του νησιού. Όσον αφορά την προσωπική μου θέση την έχω επανειλημμένα εκθέσει. Είχα προτείνει τα hotspots να εγκατασταθούν, με συμφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μικρότερα νησιά με πολύ λιγότερο τουρισμό και λιγότερους κατοίκους, όχι μόνο για την Κω αλλά για όλο το Αιγαίο. Και, για να το διευκρινίσω, δεν αναφέρομαι σε ξερονήσια αλλά σε νησιά κατοικημένα όπου τα hotspots αφενός δεν θα βλάπτουν τον τουρισμό αφετέρου ίσως τονώσουν κάπως και τη μικρή τοπική οικονομία.
Ήδη, ένα hotspot αυτών των προδιαγραφών υπάρχει στη Λέρο.
Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι για το ευρύτερο θέμα των ροών των εισερχομένων είχα προτείνει εδώ και ένα χρόνο, μόλις είχε αρχίσει να αυξάνεται το μεταναστευτικό κύμα, σε Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή αυτό που εφαρμόζει τώρα η Κυβέρνηση με τα πλοία του ΝΑΤΟ. Τότε είχα πει να το πράξει με ελληνικά πολεμικά πλοία και με το ελληνικό Λιμενικό και να χρηματοδοτηθεί το όλο θέμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση που θα ήταν σαφώς καλύτερη εθνικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΕΡΜΙΟΝΙΟΣ Αk    21.02.2016 21:45

    ΓΑΚΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΙΝΟΣΑΥΡΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ,,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΘΗΝΑ !!!ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,,ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΕΛΙΩΜΈΝΑ ΧΑΡΤΙΑ

  • ΕΡΜΙΟΝΙΟΣ Αk    21.02.2016 21:33

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΒΟΛΙ ! ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥΡΙΑ ΜΑΣ

Σχολιασμός άρθρου