ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στ. Καφούνης για την τετραήμερη εργασία: Ας εστιάσουμε στην δημιουργία ενός οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού για τις ΜμΕ αλλά και για τους εργαζόμενους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΦΟΥΝΗΣ Σ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η ΕΣΕΕ παρα­κο­λου­θεί προ­σε­κτικά τη συζή­τηση για την τετρα­ή­μερη εργασία, επι­ση­μαί­νο­ντας τις προ­κλή­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει το ελλη­νικό εμπόριο.
  • Η εφαρ­μογή ορι­ζό­ντιων μέτρων όπως η τετρα­ή­μερη εργασία μπορεί να αυξήσει το λει­τουρ­γικό κόστος και να δημιουρ­γή­σει προ­βλή­ματα τήρησης του ωραρίου.
  • Οι μικρές επι­χει­ρή­σεις του εμπο­ρίου κιν­δυ­νεύ­ουν από αρνη­τι­κές συνέ­πειες στην καθη­με­ρινή τους λει­τουρ­γία και την εξυ­πη­ρέ­τηση των πελατών.
  • Το ελλη­νικό εμπόριο συνε­χί­ζει να πλήτ­τε­ται από δια­δο­χι­κές κρίσεις, αυξη­μένο ενερ­γειακό κόστος και φορο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις.
  • Η προ­τε­ραιό­τητα πρέπει να είναι η ενί­σχυση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και η δημιουρ­γία ενός φιλικού οικο­νο­μι­κού περι­βάλ­λο­ντος για τις μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις.

Με αφορμή την πρόταση για την τετρα­ή­μερη εργασία ο πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ κ Σταύρος Καφού­νης δήλωσε:

Η Ελλη­νική Συνο­μο­σπον­δία Εμπο­ρίου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας παρα­κο­λου­θεί με προσοχή τη δημόσια συζή­τηση που άνοιξε σχετικά με την εφαρ­μογή τετρα­ή­με­ρης εργα­σίας. Το ελλη­νικό εμπόριο και, ευρύ­τερα, η μικρο­με­σαία επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα δεν λει­τουρ­γούν σε ένα περι­βάλ­λον θεω­ρη­τι­κών υπο­δειγ­μά­των, αλλά σε συν­θή­κες καθη­με­ρι­νής πίεσης, έντονου αντα­γω­νι­σμού και περιο­ρι­σμέ­νων αντοχών.

Η πραγ­μα­τι­κό­τητα που βιώνουν χιλιά­δες επι­χει­ρή­σεις –ιδίως πολύ μικρές και μικρές– δεν επι­τρέ­πει την υιο­θέ­τηση ορι­ζό­ντιων μέτρων που αυξά­νουν το λει­τουρ­γικό κόστος και δημιουρ­γούν προ­βλή­ματα τήρησης του ωραρίου, χωρίς να έχουν προη­γου­μέ­νως δια­σφα­λι­στεί οι ανα­γκαίες προ­ϋ­πο­θέ­σεις αντί­στοι­χης αύξησης της παρα­γω­γι­κό­τη­τας.

Ειδικά για τις μικρές επι­χει­ρή­σεις του εμπο­ρίου, όπου έχει παγιω­θεί ένα κλίμα αρμο­νι­κής συνύ­παρ­ξης ανάμεσα στους εργο­δό­τες και στους εργα­ζό­με­νους, οι συνέ­πειες μπορεί να είναι αρνη­τι­κές στην καθη­με­ρινή λει­τουρ­γία και την εξυ­πη­ρέ­τηση των κατα­να­λω­τών, ενέ­χο­ντας κιν­δύ­νους για τη βιω­σι­μό­τητα των επι­χει­ρή­σεων και τη δια­τή­ρηση των θέσεων εργα­σίας. Δεν μπορεί να αγνο­εί­ται ότι το ελλη­νικό εμπόριο εξα­κο­λου­θεί να αντι­με­τω­πί­ζει τις επι­πτώ­σεις δια­δο­χι­κών κρίσεων, το αυξη­μένο ενερ­γειακό κόστος, τη φορο­λο­γική επι­βά­ρυνση και τη δυσκο­λία πρό­σβα­σης σε χρη­μα­το­δό­τηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προ­τε­ραιό­τητα δεν μπορεί να είναι η επιβολή πρό­σθε­των βαρών, αλλά η ενί­σχυση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, η στήριξη της ρευ­στό­τη­τας και η δημιουρ­γία συν­θη­κών βιώ­σι­μης ανά­πτυ­ξης. Ας εστιά­σουμε στην δημιουρ­γία ενός οικο­νο­μι­κού περι­βάλ­λο­ντος φιλικού για τις ΜμΕ που θα ευνοεί την ανά­πτυξή τους και την αύξηση των απο­δο­χών των εργα­ζο­μέ­νων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.