Τοπικές Ειδήσεις

Υπόθεση Τοπαλούδη: Να μην αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου πρότεινε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Χωρίς την παρουσία των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη, συζητήθηκαν χθες στο ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναιρέσεως που έχουν καταθέσει οι δύο καταδικασθέντες από το Εφετείο σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη για τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας το 2018 στη Ρόδο.
Στις αιτήσεις αναίρεσης στον Άρειο Πάγο οι δύο κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για ακυρότητα και έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας της καταδικαστικής απόφασης για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
Μεταξύ άλλων ο Ροδίτης κατηγορούμενος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του τον ισχυρισμό του περί… μεταμοντέρνας σεξουαλικότητάς του, όπως έγραψε η «δημοκρατική».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣΤ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Κοντακτσή, εισηγήθηκε να απορριφθούν ως αβάσιμοι οι λόγοι αναιρέσεως που επικαλούνται οι δύο κατηγορούμενοι.
Ως προς τις ελαφρυντικές περιστάσεις, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ορθώς απέρριψε τα σχετικά αιτήματα των κατηγορουμένων.
«Δεν προκύπτει ότι τέλεσαν αυτές τις πράξεις λόγω ανωριμότητας της ηλικίας, το δικαστήριο το τεκμηριώνει απολύτως στην απόφασή του», τόνισε η κ. Κοντακτσή μεταξύ άλλων.
Ενώ όσον αφορά στο ζήτημα της διάρκειας της διαδικασίας, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε πως «η υπόθεση αυτή συνολικά κράτησε περίπου 3,5 χρόνια και χωρίς αναβολές. Μέσα στα απολύτως επιτρεπόμενα πλαίσια. Απολύτως αιτιολογημένα η απόφαση κρίνει ότι είναι απορριπτέος ο λόγος αυτός».
Η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε πως η προσβαλλόμενη απόφαση «αξιολόγησε το περιεχόμενο όλων των αποδεικτικών μέσων.
Εμπεριέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία» και, συνεπώς, οι αναιρέσεις των κατηγορουμένων πρέπει να απορριφθούν.
Με την εισαγγελική εισήγηση συντάχθηκαν οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας Τοπαλούδη, Αλέξης Κούγιας και Ευάγγελος Γκιουγκής.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκ των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας Αλέξης Κούγιας κατά τη δίκη των δύο καταδικασθέντων στο Εφετείο τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις για δίκαιη δίκη και υπήρξε απόλυτος σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων.
Από την πλευρά τους οι δύο συνήγοροι των καταδικασθέντων υποστήριξαν αναλυτικά τους λόγους αναίρεσης που περιλαμβάνονται στην σχετική αίτηση των εντολέων τους και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.
Το ΣΤ´ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια της δίκης τους στο Εφετείο παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς τους, ότι δεν είχαν δίκαιη δίκη λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεση, ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία και τέλος ότι εσφαλμένα δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Μάλιστα, ο 26χρονος Ροδίτης στην αίτηση αναιρέσεώς που κατέθεσε ισχυρίζεται ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του τον ισχυρισμό του περί …μεταμοντέρνας σεξουαλικότητάς του.
Όμως και αυτός ο λόγος αναίρεσης θα πρέπει να απορριφθεί, όπως ανέφερε σήμερα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς η εφετειακή απόφαση και ως προς αυτόν τον ισχυρισμό «είναι απολύτως τεκμηριωμένη και απαντά στους ισχυρισμούς αυτούς».
«Οι δικαστές δεν επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα, αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» είπε, μεταξύ άλλων, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη σχετική αγόρευσή της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου