Ικανοποιημένοι για την πορεία της ΔΕΥΑΡ εμφανίσθηκαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Καρατζιάς και ο διευθυντής, Μανώλης Διακομανώλης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του έτους 2017.
Ειδικότερα ο κ. Διακομανώλης δήλωσε ότι το συνολικό ύψος των τιμολογημένων ποσών ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το τέλος έργων και ο ΦΠΑ τον οποίο έχει αποδώσει ήδη η ΔΕΥΑΡ. Το καθαρό ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών ανήλθε στα 13 εκατ. ευρώ. Ο κ. Διακομανώλης διευκρίνισε ότι τα τέλη έργων σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μισθών ή την κάλυψη άλλων λειτουργικών αναγκών. Αξιοποιούνται μόνο για έργα.
«Το 2017 η επιχείρηση κράτησε στα ταμεία της το ποσό των 800.000 ευρώ. Στόχος μας είναι να διατηρούμε πάντα ένα θετικό πρόσημο. Γνωρίζετε καλά ότι εάν μία δημοτική επιχείρηση έχει τρεις ζημιογόνες χρονιές, αυτόματα είναι υποψήφια για κλείσιμο. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ κάτι τέτοιο να συμβεί. Και μη ξεχνάτε ότι η τιμή του νερού είναι πολύ χαμηλή καθώς δεν έγινε αναπροσαρμογή από το 2007», τόνισε ο κ. Διακομανώλης, ο οποίος αναφερόμενος στα δάνεια που κληρονόμησε η δημοτική επιχείρηση με τη συνένωση των πρώην καποδιστριακών δήμων το 2012 έφθαναν στα 12 εκατ. ευρώ περίπου. Πλέον έχουν μειωθεί κατά 50% και είναι όλα εξυπηρετούμενα. «Η επιχείρηση δεν χρωστά πουθενά ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο κ. διευθυντής της ΔΕΥΑΡ.
«Τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης συνοδεύονται ταυτόχρονα από μία βελτίωση της οργανωτικής δομής της επιχείρησης και από πλειάδα έργων που εκπόνησε η ΔΕΥΑΡ από ίδιους πόρους. Θέλω να αναφέρω ότι η ΔΕΥΑΡ έπειτα από ένα κοπιαστικό αγώνα κατάφερε να αυξήσει τα τιμολογημένα κυβικά νερού, καταπολεμώντας την παράνομη υδροδότηση. Επίσης καταφέραμε να μειώσουμε τις συσσωρευμένες παλαιές οφειλές. Όταν αναλάβαμε τον Απρίλιο του 2017, τα ανείσπρακτα ποσά ανέρχονταν στα 54.500.000 ευρώ και σήμερα μειώθηκαν στα 48.000.000 ευρώ. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αν καταφέρουμε να μειώσουμε το ύψος των ανείσπρακτων οφειλών μπορούμε να προχωρήσουμε και σε μείωση των τιμών», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης και διαβεβαίωσε επίσης ότι τα τέλη έργων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση έργων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2017, το ύψος των τιμολογημένων τελών έργων ανήλθε σε 6.707.000 ευρώ και εισπράχθηκαν 2.480.000 ευρώ εκ των οποίων 1.400.000 ευρώ. χρησιμοποιήθηκαν για την συντήρηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της δημοτικής επιχείρισης ενώ 1.243.000 δαπανήθηκαν για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων.
«Συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο και γνωρίζοντας τις δυνατότητες της δημοτικής επιχείρησης μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα μελλοντικά όσον αφορά την οικονομική της διαχείριση», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Α. Μανωλάκης.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις επενδύσεις παγίου εξοπλισμού που έγιναν από συστάσεως της ΔΕΥΑΡ, δήλωσε ότι ανέρχονται στα 192.871.253,00 ευρώ. Σημειώνεται όμως ότι από το ποσό αυτό τα 61.932.685 ευρώ αφορούν στα τοκοχρεολύσια των επενδύσεων πάγιου εξοπλισμού. Από τα τέλη έργων καλύφθηκε το 80% των επενδύσεων, δηλαδή 98 εκατ. ευρώ περίπου. Από χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ) δαπανήθηκαν 55 εκατ. ευρώ ενώ από ίδιους πόρους δαπανήθηκαν 40 εκατ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες
οφειλές
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ, τα 21 εκατ. ευρώ προέρχονται από ξενοδόχους, τα 7 εκατ. από λοιπές επιχειρήσεις και τα 15,5 εκατ. από νοικοκυριά.
Όπως δήλωσε ο κ. Μανωλάκης ήδη έχουν ξεκινήσει διακοπές υδροδότησης σε ξενοδοχεία και θα αυξηθούν οι ρυθμοί των διακοπών στο επόμενο διάστημα. Εάν δεν λειτουργήσει το μέτρο αυτό, η ΔΕΥΑΡ θα προχωρήσει σε άλλες μεθόδους είσπραξης των οφειλόμενων, όπως είναι η έκδοση διαταγής πληρωμής ή βεβαίωση οφειλών στην εφορία. «Τα ποσά είναι απαραίτητα για εμάς. Εάν είχαμε αυτά τα 20 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαμε να κάνουμε έργα αξίας 40 εκατ. ευρώ. Καλούμε τους οφειλέτες να προσέλθουν στα ταμεία έστω να κάνουν μία ρύθμιση», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Σημειώνεται ότι τρέχουν ρυθμίσεις με 15% προκαταβολή του οφειλόμενου ποσού και εξόφληση σε 36 έως 48 μηνιαίες δόσεις.
Ο κ. Δημήτρης Καρατζιάς δήλωσε: «Αν η ΔΕΥΑΡ δεν είχε πόρους για να προβεί σε έργα, όπως έχει κάνει στα Στεγνά, στα Κολύμπια, στο Τσαΐρι… θα ήμασταν σε πολύ δύσκολη θέση. Το πρώτο μας μέλημα είναι πώς θα εξασφαλίσουμε το νερό. Το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό με τεράστια προβλήματα. Πρέπει όλοι να σκύψουμε στα προβλήματα του ροδιακού λαού και αυτό κάνουμε. Δεν θέλουμε μία προβληματική επιχείρηση. Θέλουμε μία υγιή επιχείρηση για να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες του ροδιακού λαού. Θα προβούμε σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών μας για την ευαισθητοποίησή τους ώστε να προσέξουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό και να μη πούμε το νερό, νεράκι».
Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης της ΠΝΑΙ και της ΔΕΥΑΡ για τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά. Θα δοθούν στοιχεία για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2018 ώστε να λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν σχετικά με τα εντάλματα της περιφέρειας για τη χρήση του νερού του φράγματος του Γαδουρά από τη ΔΕΥΑΡ και να δρομολογηθεί η πληρωμή τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ