Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Σε μια ξεχωριστή πρόκληση για το σώμα, το μυαλό και τη ψυχή προσκαλούν τους Ροδίτες δύο δασκάλες της Yoga. Η πρόκληση φέρει τον τίτλο “108 sun salutations” και δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό καλωσόρισμα του φθινοπώρου της Ινδικής κουλτούρας.
Η ρίζα αυτής της δράσης χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει ως στόχο να προκαλέσει τον άνθρωπο ώστε να πιστέψει στον εαυτό του. Πρακτικά, η “Surya Namaskar” φέρνει το σώμα σε εξαιρετική διάταση, διευκολύνοντας έτσι τη ροή της ενέργειας και ανοίγει διάπλατα τη σκέψη στις έννοιες της ειρήνης, της γαλήνης και της ψυχικής ισορροπίας.
Η Surya Namaskar (108 χαιρετισμοί στον ήλιο), αποτελεί μια σειρά από 12 στάσεις του σώματος (στη γιόγκα ονομάζονται “asanas”) που συνδέουν και συνδέονται με την αναπνοή, την κίνηση και το ρυθμό. Οι asanas επιδρούν εντυπωσιακά στα περισσότερα μέρη του σώματος.
Ως θεωρία, στον Ινδουισμό το 108 συνδέεται με τα πάθη των ανθρώπων, τις επιθυμίες τους, τις γνώσεις τους, αλλά και τις άγνοιές τους. Επειδή, πρόκειται για παράδοση αιώνων, οι 108 χαιρετισμοί στον ήλιο έχουν σύνδεση και με το ορθόδοξο κομποσχοίνι.
Οι “108 sun salutations” κατά παράδοση γίνονται κάθε φορά που αλλάζει μια εποχή. Για το λόγο αυτό και η δράση που θα γίνει αύριο, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, ώρα έξι το απόγευμα, στις “Κάτω Πέτρες”, είναι αφιερωμένη στο καλωσόρισμα του φθινοπώρου.
Η συμμετοχή του κόσμου είναι ελεύθερη και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους ένα μικρό υπόστρωμα για τις ασκήσεις τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ