Ειδήσεις

Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου με μηνύματα εντός και… εκτός

Συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων, για να ξαναμπούν στο συρτάρι σενάρια πτώσης της κυβέρνησης. «Τα διακινεί η Πειραιώς για να μπλοκάρει την πορεία εξόδου από το μνημόνιο και να κλείσουν στόματα για τη Novartis», το σκεπτικό. Το «αγκάθι» του Σκοπιανού. Πώς θα αντιμετωπιστεί, αν υπάρξει συμφωνία.

Η κυβέρνηση δεν πέφτει. Αυτό το μήνυμα θα επιχειρήσουν να περάσουν και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος και αυτό το νόημα έχει η συνάντηση που αποφάσισαν να έχουν στο Μαξίμου (η ώρα θα οριστεί σήμερα το πρωί και ενώ ο υπουργός Άμυνας θα βρίσκεται στην Ανδραβίδα για την άσκηση «Ηνίοχος»).

Τα περί ρήξης των δύο κυβερνητικών εταίρων διέψευσαν σε όλους τους τόνους χθες ο ίδιος ο κ. Καμμένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, με αφορμή δημοσιεύματα περί του αντιθέτου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη η «λυσσαλέα προσπάθεια» των «κέντρων» από τα οποία εκπορεύονται, όπως τονίζουν, τα εν λόγω δημοσιεύματα, με τη ΝΔ στο επίκεντρο, οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

* Ο πρώτος, να δοθεί στους εταίρους η εικόνα ότι η κυβέρνηση διαλύεται και, επομένως, δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις για τους όρους εξόδου από το μνημόνιο.  Επικαλούνται προς τούτο τη χθεσινή κοφτή δήλωση της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, η κυβέρνηση τελειώνει». Υπενθυμίζουν δε, ότι από τις αρχές του έτους οι ακραίοι της αντιπολίτευσης διακινούσαν την ανάγκη «να πέσει η κυβέρνηση πριν τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο».

* Ο δεύτερος, «να μην ανοίξουν άλλα στόματα στην υπόθεση Novartis», δεδομένου ότι η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ουδείς ξέρει πόσα νέα στοιχεία θα «σκάσουν» στο επόμενο διάστημα.

Γνωστή εξ αρχής η διαφωνία

Στο ερώτημα, «δεν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους;», η απάντηση των ιδίων στελεχών είναι: «ναι, υπάρχουν, αφορούν στο ‘σκοπιανό’ και δεν τα έχουμε κρύψει».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μάλιστα, το εν λόγω (μείζον) πρόβλημα είχε εντοπιστεί αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του 2015, όταν οι Τσίπρας-Καμμένος αναζήτησαν το πλαίσιο τυχόν συνεργασίας τους.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δηλαδή είχε ξεκαθαρίσει ότι θα βάλει πλάτη σε κοινωνικά ζητήματα που ήθελε να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ (ταυτότητα φύλοι, σύμφωνο συμβίωσης κ.λπ.) αλλά ότι δεν θα συναινέσει στην περίπτωση που ανοίξει θέμα συμβιβασμού στο ονοματολογικό με χρήση του όρου «Μακεδονία».

Το εάν η ώρα έφτασε ή όχι θα εξαρτηθεί, κατ΄ αρχήν, από το εάν… υπάρξει συμφωνία. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ΑΝΕΛ θα εκτιμήσουν το περιεχόμενό της και, εάν τους βρίσκει αντίθετους, δεν το ψηφίσουν στη Βουλή. Τα γνωστά σενάρια που τους θέλουν να παραιτούνται από μέλη της κυβέρνησης, αλλά να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, παραμένουν στο τραπέζι – και στους διαδρόμους.

Αξιοσημείωτο ως προς αυτό πάντως είναι ότι οι κκ Σκανδαλίδης και Μαυρωτάςδήλωσαν χθες στην ΕΡΤ ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θέτει θέμα δεδηλωμένης αν σε τυχόν ψηφοφορία για το σκοπιανό οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν.

«Αθλιότητες»

Τόσο ο κ. Καμμένος όσο και το επιτελείο του εμφανίζονται διαμηνύουν από χθες ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής.

«Η συγκυβέρνηση προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία και θα φθάσει μέχρι το τέλος», δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας, συνεργάτης του οποίου χαρακτήριζε «αθλιότητα» τα περί «εκρηκτικού ραντεβού» του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.  «Πρόκειται απλά για φανταστικά σενάρια. Την ώρα που δήθεν ‘είχαν βγει τα μαχαίρια’… στο Καβούρι, ο πρωθυπουργός ήταν στο σπίτι του με τα παιδιά του και ο Νίκος Παππάς έτρωγε σε ταβέρνα», αναφέρει η ίδια πηγή, προσθέτοντας: «Ο Καμμένος δεν θα κάνει τη χάρη σε καμία αντιπολίτευση να παραδώσει τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας».

Στο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμο, ο κ. Καμμένος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της αρμοδιότητάς του, με έμφαση σε αυτό των δύο στρατιωτικών και το «σκοπιανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και την προηγούμενη Πέμπτη, όπου και πάλι είχε εκφραστεί η διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ για την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην τελική ονομασία των Σκοπίων.

Αυτή πάντως η διαφωνία, όπως επιμένει η Χαροκόπου, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαταράξει την σταθερότητα της κυβέρνησης, ενώ θεωρούν (και… ελπίζουν) ότι είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας τελικά να μην προχωρήσει.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Καμμένος πιθανόν να κάνει μια δήλωση,αντίστοιχου ύφους με την χθεσινή, διαβεβαιώνοντας για την αταλάντευτη συνεργασία των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ακολούθως και εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος, θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αφενός ενημερώνοντάς την για όλες τις εξελίξεις και αφετέρου θέτοντας θέματα καλύτερης εσωκομματικής λειτουργίας.

Ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών (briefing) άλλωστε ανακοίνωσε ήδη ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα το μεσημέρι και ο κ. Τζανακόπουλος.

Η παράμετρος… Ιβάν

Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος (Τέρενς Κουίκ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κ.ά.) υπάρχει δυσφορία για τοποθετήσεις συναδέλφων τους εκτός της επίσημης γραμμής, με τελευταίο «κρούσμα» την στήριξη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, στον Ιβάν Σαββίδη μετά τα γεγονότα της Τούμπας.

«Δεν μπορούμε να ποδοσφαιροποιήσουμε την πολιτική ή να πολιτικοποιήσουμε το ποδόσφαιρο», τόνισε χθες ο κ. Καμμένος, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και ενώπιον των βουλευτών του. Μάλιστα, για να αποφευχθούν νέες παραφωνίες, την Κυριακή, με τηλεφώνημα από το κόμμα, ματαιώθηκε η παρουσία του κ. Λαζαρίδη σε τηλεοπτικό πάνελ.

«Οι καιροί είναι περίεργοι», εξηγούν από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο…

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου