Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Παναγιώτης Αβρίθης, σε μια εκ βαθέων «εξομολόγησή» του για την απόφασή του να είναι υποψήφιος στον Δήμο της Κω, στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά!
Αναλυτικά η ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Αβρίθη μέσω του σημερινού του άρθρου στην «δημοκρατική»:
«Ζούμε σε καιρούς χαλεπούς που όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Ο τόπος μας εδώ και δέκα έτη βασανίζεται προκειμένου να επιβιώσει από τα λάθη του παρελθόντος. Η αναγκαιότητα νέας αντίληψης των πραγμάτων επιβάλλει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για πολλά πράγματα, κακώς κείμενα, στον τόπο μας.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή, αυτά που συμβαίνουν, επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο ότι η συναλλαγή, και ειδικά η οικονομική συναλλαγή, υπερέχει πάσης άλλης αρχής στις σχέσεις των ανθρώπων. Όμως το πιο δυσοίωνο είναι πως μολύνει τη νεολαία μας, στην κατεύθυνση απαξίωσης των ιδεών και την υποταγής της στο βωμό του χρήματος και της αναξιοκρατίας.
Προσωπικά προσπάθησα να κρατηθώ πέρα από αυτή τη λογική στην πορεία της ζωής και δεν συμμετείχα στο δημόσιο βίο τα τελευταία έτη.
Παρά μόνο με συνδικαλιστική δράση για την υποστήριξη των θεσμικών διεκδικήσεων του δικηγορικού επαγγέλματος, που βάλλεται ακριβώς από την προαναφερόμενη ατμόσφαιρα, με σκοπό την κατάλυση της έννοιας της Δικαιοσύνης.
Η αναγκαιότητα για αλλαγή πορείας μιας στρεβλής κατάστασης στην αντίληψη των πραγμάτων, που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα το περί δικαίου αίσθημα, την αξιοκρατία, και τη θέληση προσφοράς στον τόπο μου και στον συνάνθρωπο μου, με ωθεί να διεκδικήσω μία θέση, ενός δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Κω.
Η επιλογή του προσώπου-ηγέτη αυτής της παράταξης, που μπορεί να ξεφύγει από την υπάρχουσα μέχρι σήμερα αντίληψη των πραγμάτων, να ωθήσει και αφυπνίσει τους πολίτες στη λογική της συμμετοχής στα κοινά, με ξεκάθαρους όρους και χωρίς κομματικές ταμπέλες, με έκανε να επιλέξω τον Θεοδόση Νικηταρά, μετά την ανακοίνωση του ως υποψηφίου Δημάρχου της Κω.
Είναι γνωστός ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχομαι. Δεν το κρύβω εξάλλου ότι είναι αυτός της κεντροδεξιάς. Όμως η συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα του τόπου απαιτεί την μεγάλη υπέρβαση, τον κομματικό απογαλακτισμό και την αντικειμενικότητα της σκέψης στη λήψη των αποφάσεων.
Σε αυτή τη λογική, η αναφορά προσώπων που πρόσφεραν στον τόπο αδιαμφισβήτητα, όσο και να μην θέλουν κάποιοι να το αποδεχθούν, η επίκληση κομματικών ταμπελών προκειμένου να καταδείξουν ότι αυτοί είναι με το επερχόμενο κόμμα που θα κυβερνήσει τη χώρα, και η αναφορά στον επαγγελματικό κλάδο των δικηγόρων, και μάλιστα σε ορισμένους εξ αυτών, μόνο διχασμό μπορεί να φέρει και αρρωστημένο πολιτικό φανατισμό.
Τέτοιες αντιλήψεις δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν υπάρχει περίπτωση πλέον ο δημότης να μπει στη λογική του σημερινού δημάρχου, που μόνο διχασμό προκαλεί στην κοινωνία. Η λογική του «όποιος δεν είναι δικός μου, είναι εχθρός μου» πρέπει να τελειώσει. Η λογική της συναλλαγής και της ανταλλαγής πρέπει να σταματήσει. Η ποινικοποίηση του δημόσιου βίου που επικράτησε στα δημοτικά δρώμενα έχει φοβίσει τον δημότη να ασχοληθεί με τα κοινά και έχει απομακρύνει τους νέους από τα κοινά.
Όσο και να θέλει ο σημερινός δήμαρχος να δημιουργήσει χαρακώματα, πόλεμο κοινωνικό δεν θα προκαλέσει. Ο Διχασμός τελείωσε. Δεν θα επιστρέψει, γιατί δεν τον επιθυμούμε!
Οι λογικές των ταμπελλών αφορούν ανθρώπους που θέλουν κάλυψη για να κρύψουν τα προσωπικά τους ελαττώματα. Όμως τα ελαττώματα προσωπικότητας δεν συνάδουν με την ενασχόληση με τα κοινά. Ο πολιτευόμενος είναι ανάγκη να έχει περίσσευμα ψυχής να δώσει στον συνδημότη, στον συνάνθρωπο! Οι αφοριστικές λογικές κατέστρεψαν το νησί πριν μερικά χρόνια και σήμερα πληρώνουμε το τίμημά τους.
Προοπτική στον τόπο δεν υπάρχει αφού δεν προγραμματίζουν και δεν διεκδικούν κάτι το μεγάλο για το νησί μας. Η καθημερινότητα του πολίτη έχει γίνει το ζητούμενο, όταν η τουριστική ανάπτυξη τρέχει. Οι επιχειρηματίες του τόπου μας πληρώνουν, χωρίς να απολαμβάνουν τις παροχές που πρέπει. Ο Δήμος έχει αναπτύξει λογικές αθέμιτου ανταγωνισμού ακόμα και μεταξύ των επιχειρηματιών, αφού άλλοι πληρώνουν και άλλοι τοποθετούνται στο απυρόβλητο. Προοπτική για το νησί και τα μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δεν υπάρχει.
Η συμπόνια στην αντιπολίτευση δείχνει το ποιον ήθελε να έχει αντίπαλο αυτή η δημοτική αρχή. Η κοινωνία μας όμως χρειάζεται μια διαφορετική δημοτική αρχή, που να πιστεύει στον άνθρωπο και στην αξία του. Πιστεύοντας ότι ο Θεοδόσης Νικηταράς συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για αντικειμενική, ελεύθερη και έντιμη σχέση ανάμεσα στο δημότη της Κω και στη δημοτική αρχή, αποφάσισα μαζί με άλλους συμπατριώτες μας να είμαι μαζί του σε αυτόν τον αγώνα. Για μια Κω μακριά από κάθε έννοια εκδίκησης, χωρίς προστάτες, χωρίς συναλλαγές και με εντιμότητα στη σχέση της δημοτικής αρχής με τον δημότη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΒΡΙΘΗΣ».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ