ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aιγαίο: Η Τουρκία «απάντησε» με παραβιάσεις την ώρα που ο Ρούμπιο υμνούσε την Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μάρκο Ρού­μπιο εξυ­μνού­σε τον ελ­λη­νι­κό πο­λι­τι­σμό στην Αθήνα, ενώ η Τουρ­κία προ­χώ­ρη­σε σε πα­ρα­βιά­σεις του ελ­λη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου.
  • Τρία τουρ­κι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αε­ρο­σκά­φη πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συ­νο­λι­κά τέσ­σε­ρις πα­ρα­βιά­σεις και τρεις πα­ρα­βά­σεις των κα­νό­νων ενα­έ­ριας κυ­κλο­φο­ρί­ας στο FIR Αθη­νών.
  • Η τουρ­κι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα κα­τα­γρά­φη­κε σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές του Αι­γαί­ου, χωρίς να ση­μειω­θούν εμπλο­κές με ελ­λη­νι­κά μα­χη­τι­κά.
  • Η χρο­νι­κή συ­γκυ­ρία των πα­ρα­βιά­σε­ων κατά την επί­σκε­ψη Ρού­μπιο προ­σθέ­τει πο­λι­τι­κή διά­στα­ση στην ήδη τε­τα­μέ­νη κα­τά­στα­ση στο Αι­γαίο.

Την ώρα που ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μάρκο Ρού­μπιο βρι­σκό­ταν στην Αθήνα και από την Πνύκα εξυ­μνού­σε την ιστο­ρι­κή κλη­ρο­νο­μιά και τον αρ­χαίο ελ­λη­νι­κό πο­λι­τι­σμό, η Τουρ­κία επέ­λε­ξε να στεί­λει τα δικά της μη­νύ­μα­τα στο Αι­γαίο. Τρία τουρ­κι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αε­ρο­σκά­φη πα­ρα­βί­α­σαν σή­με­ρα, Τε­τάρ­τη 7 Οκτω­βρί­ου, τον ελ­λη­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο, σε μια κί­νη­ση που έρ­χε­ται σε πλήρη αντί­θε­ση με το κλίμα που επι­χει­ρεί­ται να δια­μορ­φω­θεί στην Αθήνα.

Η χρο­νι­κή συ­γκυ­ρία είναι αυτή που δίνει ιδιαί­τε­ρο βάρος στην τουρ­κι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Την ώρα που ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ εξυ­μνού­σε στην Αθήνα τον αρ­χαίο ελ­λη­νι­κό πο­λι­τι­σμό, η Άγκυ­ρα φρό­ντι­ζε να υπεν­θυ­μί­σει, με τον δικό της τρόπο, πόσο απέ­χει η συ­μπε­ρι­φο­ρά της από τις αρχές που επι­κα­λεί­ται ο πο­λι­τι­σμέ­νος κό­σμος.

Τρία UAV, τέσ­σε­ρις πα­ρα­βιά­σεις

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έδωσε στη δη­μο­σιό­τη­τα το ΓΕΕΘΑ, τα τρία τουρ­κι­κά UAV πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συ­νο­λι­κά 4 πα­ρα­βιά­σεις του εθνι­κού ενα­έ­ριου χώρου και 3 πα­ρα­βά­σεις των κα­νό­νων ενα­έ­ριας κυ­κλο­φο­ρί­ας στο FIR Αθη­νών.

Η τουρ­κι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα κα­τα­γρά­φη­κε στο Βο­ρειο­α­να­το­λι­κό, Κε­ντρι­κό και Νο­τιο­α­να­το­λι­κό Αι­γαίο, ενώ δεν υπήρ­ξαν σχη­μα­τι­σμοί μα­χη­τι­κών αε­ρο­σκα­φών. Συ­νο­λι­κά κα­τα­γρά­φη­καν τρία τουρ­κι­κά αε­ρο­σκά­φη, όλα μη επαν­δρω­μέ­να, χωρίς οπλι­σμό και χωρίς να ση­μειω­θεί εμπλο­κή.

Τα τουρ­κι­κά drones ανα­γνω­ρί­στη­καν και ανα­χαι­τί­στη­καν σύμ­φω­να με τους διε­θνείς κα­νό­νες, όπως προ­βλέ­πει η πάγια πρα­κτι­κή που ακο­λου­θούν οι ελ­λη­νι­κές Ένο­πλες Δυ­νά­μεις σε αντί­στοι­χες πε­ρι­πτώ­σεις.

Η «υπο­δο­χή» της Άγκυ­ρας στον Ρού­μπιο

Το γε­γο­νός ότι οι πα­ρα­βιά­σεις ση­μειώ­θη­καν ενώ ο Μάρκο Ρού­μπιο βρι­σκό­ταν στην Αθήνα προσ­δί­δει ξε­χω­ρι­στή πο­λι­τι­κή διά­στα­ση στην τουρ­κι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Δεν πρό­κει­ται απλώς για ακόμη μία κα­τα­γρα­φή στο μακρύ ημε­ρο­λό­γιο των τουρ­κι­κών πα­ρα­βιά­σε­ων στο Αι­γαίο, αλλά για μια ενέρ­γεια που ση­μειώ­θη­κε την ώρα μιας επί­σκε­ψης με ιδιαί­τε­ρο γε­ω­πο­λι­τι­κό βάρος για την Ελ­λά­δα και την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή.

Την ίδια στιγ­μή που από την Πνύκα γι­νό­ταν ανα­φο­ρά στην Ελ­λά­δα ως κοι­τί­δα ενός πο­λι­τι­σμού που άφησε βαθύ απο­τύ­πω­μα στη Δύση, η Τουρ­κία φρό­ντι­σε να υπεν­θυ­μί­σει με τον δικό της τρόπο ότι η έντα­ση στο Αι­γαίο πα­ρα­μέ­νει πα­ρού­σα. Η ει­κό­να είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή, στην Αθήνα οι ΗΠΑ ανα­φέ­ρο­νταν στην ιστο­ρι­κή κλη­ρο­νο­μιά της Ελ­λά­δας, ενώ τουρ­κι­κά drones πε­τού­σαν πάνω από το Αι­γαίο πα­ρα­βιά­ζο­ντας τον ελ­λη­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο.

Πηγή: newsbreak.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.