Η κατάσταση στο Κ. Υ. Πάτμου είναι δραματική, έχει χτυπήσει κόκκινο. Βέβαια με την διαπίστωση αυτή ξέρουμε ότι δεν πρωτοτυπούμε, όταν όλες οι μονάδες υγείας της χώρας καταρρέουν. Επιδίωξη μας είναι να περιγραφεί και να κατανοηθεί από όλους η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή διαχρονικά των αντιλαϊκών πολιτικών και στο χώρο της υγείας – πρόνοιας και ειδικότερα στο Κ.Υ. Πάτμου.
Την ώρα λοιπόν που από τις παραλίες μας, αντί να μαζεύουμε βότσαλα και κοχύλια, μαζεύουμε άψυχα κορμάκια παιδιών, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες καταλήγουν στα νησιά μας, δραπετεύοντας από τη φωτιά του πολέμου, την πείνα και την εξαθλίωση, ως συνέπεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υποδοχής βρίσκονται υπό κατάρρευση. εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί το Κ.Υ. Πάτμου, που εξαιτίας ελλείψεων είναι αδύνατον να λειτουργήσει με ασφάλεια, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις ανάγκες του πληθυσμού.
Επισημαίνουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση επιδεικνύει την πλήρη αδιαφορία και επιπρόσθετα σπείρει την ηττοπάθεια, διατυμπανίζοντας την ματαιότητα των αγώνων και των διεκδικήσεων. Με τη διαχρονική νοοτροπία της επίλυσης των προβλημάτων με ανάθεση δια προσωπικών επαφών με βουλευτές, επιχειρηματίες κ.λπ., η οργάνωση αγωνιστικής συμμετοχής των πολιτών στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους γενικότερα και ειδικότερα στο θέμα της υγείας, αποτελεί κόκκινο πανί.
Είναι αλήθεια πως με τους αγώνες όλων των εργαζομένων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού καταφέραμε, παρ’ όλες τις ελλείψεις, να διατηρήσουμε ανοιχτό το Κ.Υ. Πάτμου επί 24ωρης βάσης και αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρονιά. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει σε ύψιστο σημείο.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα, και σε υλικά είναι τραγικές. Η λειτουργία του Κ.Υ. έχει αφεθεί στην «φιλανθρωπία» ιδιωτών, σε Μ.Κ.Ο. και στην εθελοντική εργασία του προσωπικού. Συγκεκριμένα αναφέρουμε επιλεκτικά μερικά κύρια προβλήματα:
– Οι δύο νοσηλεύτριες, που υπηρετούν αυτή τη στιγμή, αδυνατούν να καλύψουν, όπως είναι φυσιολογικό, σε 24ωρη βάση τη λειτουργία της μονάδος. το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο οδηγούς ασθενοφόρου, καθώς και με το μοναδικό βοηθό ακτινολόγου.
-Δεν υπάρχει παιδίατρος, ακτινολόγος, καρδιολόγος, μικροβιολόγος.
– Δεν γίνονται παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος.
– Αναλώσιμα και άλλα υλικά έχουν να σταλούν από τις αρχές του χρόνου
Επιπρόσθετα τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση των 12 ωρών ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, η παραβίαση για απασχόληση μίας νύχτας εβδομαδιαίως, οι συνεχείς εφημερίες καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας των λιγοστών εργαζομένων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Μαζί με όλα τα προηγούμενα δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι, όπως έχουμε καταγγείλει και με προηγούμενες παρεμβάσεις μας, είναι απλήρωτοι από τις αρχές του έτους, όσον αφορά τις υπερωρίες τους.
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες οργάνωσης αγώνων διεκδίκησης των αυτονόητων, δηλαδή δημόσιων, δωρεάν για όλους, σύγχρονων παροχών υγείας, αντίστοιχων των πληθυσμιακών αναγκών. Αναφέρουμε τη συνέλευση των κατοίκων, εφέτος το Μάιο και τη σύσταση λαϊκής επιτροπής αγώνα, που σε συνεργασία εμ την αντίστοιχη των Λειψών, συνέταξε κείμενο των προβλημάτων και των άμεσων διεκδικήσεων. Το κείμενο με τις υπογραφές εκατοντάδων δημοτών και δεκάδων μαζικών φορέων διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές και στην τοπική αυτοδιοίκηση για περαιτέρω ενέργειες, αλλά υποθέτουμε ότι κατέληξε σε κάποια συρτάρια γραφείων ή σε κάλαθους αχρήστων.
Στις συναντήσεις με τους υπουργούς υγείας της σημερινής αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων χορτάσαμε από μεγάλα και ψεύτικα λόγια

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Πάτμου καλούμε τους δημότες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για ΔΗΜΟΣΙΕΣ – ΔΩΡΕΑΝ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Απευθυνόμαστε στους κατοίκους της περιοχής με αισιοδοξία έχοντας την πεποίθηση ότι μπορούμε με τον αγώνα να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1) Την άμεση, με ευθύνη του κράτους, στελέχωση των Κ.Υ. Πάτμου Π.Π.Ι.. Λειψών και Αγαθονησίου με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
2) Την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα
3) Την ύπαρξη κρατικής μέριμνας προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ 20/11/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 17:00, ΣΤΟ «ΠΑΤΜΙΟΝ» ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ.
ΠΑΤΜΟΣ 18/11/2015

patmostimes.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ