ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η περιφερειακή αρχή κλείνει τον κύκλο του ωχαδερφισμού»

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε εκτενή ενη­μέ­ρωση επί θεμάτων της περι­φε­ρεια­κής αρχής Νοτίου Αιγαίου με σημείο αιχμής τις εξε­λί­ξεις με τον ΦΟΔΣΑ και την συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Παρα­κο­λού­θη­σης για το ΕΣΠΑ που θα γίνει στην Ρόδο, προέβη χτες, στην πρώτη συνέ­ντευξη Τύπου που παρα­χώ­ρησε, ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Περι­φε­ρεια­κής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Υψη­λά­ντης.

Όπως επι­σή­μανε μεταξύ άλλων: «Η σημε­ρινή περι­φε­ρειακή αρχή συνε­χί­ζει να κλείνει τον κύκλο του ‘ωχαδερφισμού’ στον τρόπο δια­χεί­ρι­σης των πραγ­μά­των» κι έδωσε μεγάλο βάρος στα έργα που θα προ­ω­θη­θούν από εδώ και πέρα στην περιοχή της ΠΝΑι όπου ανα­μέ­νο­νται να δια­τε­θούν πολ­λα­πλά­σιοι πόροι σε σχέση με προη­γού­μενα χρη­μα­το­δο­τικά προ­γράμ­ματα και εργα­λεία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΔΣΑ

Ο κ. Υψη­λά­ντης μίλησε ανα­λυ­τικά για την νέα εποχή που ξεκι­νάει, στην δια­χεί­ριση των απορ­ριμ­μά­των, που εγκαι­νιά­ζει για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου η ένταξη στο ΕΣΠΑ της και­νο­τό­μου Πράξης «Δράσεις Δια­χεί­ρι­σης Βιο­α­πο­βλή­των σε οικίες της περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου», η οποία θα παρέχει τη δυνα­τό­τητα σε κατοί­κους της Περι­φέ­ρειας να δια­χω­ρί­ζουν το ρεύμα των οικια­κών βιο­α­πο­βλήτων και να το επε­ξερ­γά­ζο­νται τοπικά́ σε οικια­κούς κομπο­στο­ποι­ητές.

Πρό­κει­ται για ένα φιλό­δοξο στόχο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του υπό δια­μόρ­φωση νέου ΠΕΣΔΑ, με σκοπό να επι­τευ­χθεί η εκτροπή του 8,72% των παρα­γό­με­νων βιο­α­πο­βλή­των των μόνιμων κατοί­κων της περιο­χής έως το 2030.

Συγκε­κρι­μένα ο Ειδικός Γραμ­ματέας Διαχείρισης Προ­γραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γιώργος Ζερβός, υπέ­γραψε την απόφαση ένταξης της Πράξης στο Επι­χει­ρη­σιακό Πρό­γραμμα «Υπο­δο­μές Μετα­φο­ρών, Περι­βάλ­λον και Αει­φό­ρος Ανά­πτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προ­τε­ραιό­τη­τας «Δια­τή­ρηση και Προ­στα­σία του Περι­βάλ­λο­ντος – Δια­χεί­ριση Υγρών και Στερεών Απο­βλή­των (ΕΤΠΑ)», με συγ­χρη­μα­το­δό­τηση από το Ευρω­παϊκό Ταμείο Περι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης. Το συνο­λικό κόστος της Πράξης ανέρ­χε­ται σε 12.198.624,00 ευρώ και η επι­λέ­ξιμη δημόσια δαπάνη σε 9.837.600,00 ευρώ με ημε­ρο­μη­νία έναρξης την 6η Μαρτίου 2023 και ημε­ρο­μη­νία λήξης της Πράξης την 31η Δεκεμ­βρίου 2023.

Κατόπιν αυτού, ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχοντας πλέον την έγκριση από το ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα προ­χω­ρή­σει άμεσα στην ανά­πτυξη δικτύου οικια­κής κομπο­στο­ποί­η­σης βιο­α­πο­βλή­των το οποίο θα παρέχει τη δυνα­τό­τητα σε κατοί­κους της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου να δια­χω­ρί­ζουν το ρεύμα των οικια­κών βιο­α­πο­βλή­των και να το επε­ξερ­γά­ζο­νται τοπικά σε οικια­κούς κομπο­στο­ποι­η­τές δια­φό­ρων τύπων. Στο πλαίσιο της πράξης περι­λαμ­βά­νο­νται οικια­κοί κομπο­στο­ποι­η­τές, απλοί (κήπου) και μηχα­νι­κοί. Η πράξη περι­λαμ­βά­νει ένα ολο­κλη­ρω­μένο πρό­γραμμα δράσεων που περι­λαμ­βά­νει την προ­μή­θεια του εξο­πλι­σμού αλλά και την παρα­κο­λού­θηση του προ­γράμ­μα­τος και την ενη­μέ­ρωση των πολιτών για τη μεγι­στο­ποί­ηση των απο­τε­λε­σμά­των του.

«Κύριος του έργου είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αλλά δικαιού­χος και φορέας υλο­ποί­η­σης του έργου θα είναι η ΠΝΑι. Όποιος θέλει να μιλήσει για αξιό­πι­στη και απο­τε­λε­σμα­τική δια­χεί­ριση ενός περι­βαλ­λο­ντι­κού προ­βλή­μα­τος και μάλιστα του μεγέ­θους των στερεών απο­βλή­των, δεν μπορεί να αφήσει εκτός τον πολίτη. Είναι κρί­σι­μης και καθο­ρι­στι­κής σημα­σίας η ενεργή συμ­με­τοχή των συμπο­λι­τών μας, σε μια τέτοια προ­σπά­θεια. Η συγκε­κρι­μένη πράξη, εμπλέ­κει τον πολίτη με την δια­δι­κα­σία των μικρών μηχα­νι­κών κομπο­στο­ποι­η­τών για νοι­κο­κυ­ριά, χωρίς να απαι­τεί­ται κήπος. Θα ακο­λου­θή­σει μια καμπά­νια ενη­μέ­ρω­σης των χρηστών, της ευαι­σθη­το­ποί­η­σης και εκπαί­δευ­σής τους από ομάδα εξει­δι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού.

Πέραν των τεχνι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών, μιλάμε για μια πρω­το­βου­λία που έχει αρχή, μέση και τέλος –μια δράση ολο­κλη­ρω­μένη με στόχο την μεγι­στο­ποί­ηση των ποσο­τι­κών αλλά και των ποιο­τι­κών στόχων που έχουμε θέσει. Επι­πλέον, η πρω­το­βου­λία αυτή, είναι σε συνέρ­γεια με πρω­το­βου­λίες που έχουν ήδη ανα­λά­βει (ή προ­τί­θε­νται) κάποιοι δήμοι της περι­φέ­ρειάς μας.

Η σημε­ρινή περι­φε­ρειακή αρχή –μπορώ να πω με ιδιαί­τερο πείσμα- συνε­χί­ζει να κλείνει τον κύκλο του ‘ωχαδερφισμού’ στον τρόπο δια­χεί­ρι­σης των πραγ­μά­των. Δεν μας αρέσει να κρύ­βουμε κάτω από το χαλί τα… σκου­πί­δια μας (κυριο­λε­κτικά και μετα­φο­ρικά) αφού η δια­χεί­ριση τους δεν πρέπει να κοστί­ζει πολλά τον πολίτη. Δεν θέλουμε ούτε η χώρα, ούτε εμείς οι ίδιοι, να πλη­ρώ­νουμε πρό­στιμα που μας επι­βάλ­λει η Ε.Ε. για κακή δια­χεί­ριση περι­βαλ­λο­ντι­κών ζητη­μά­των. Η ΠΝΑι παράγει και θα συνε­χί­σει να παράγει το μεγα­λύ­τερο σε έκταση και όγκο έργο που έχουν δει ποτέ τα νησιά μας με τον πλέον ανθρω­πο­κε­ντρικό χαρα­κτήρα»τόνισε κατη­γο­ρη­μα­τικά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Περι­φε­ρεια­κής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, μίλησε για την Επι­τροπή Παρα­κο­λού­θη­σης, με την ευκαι­ρία της χθε­σι­νής συμ­με­το­χής του περι­φε­ρειάρχη κ. Γιώργου Χατζη­μάρ­κου στη συνά­ντηση για το πρό­γραμμα ‘Δίκαιη Ανα­πτυ­ξιακή Μετά­βαση 2021-2027’:

«Στην Επι­τροπή Παρα­κο­λού­θη­σης του συγκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος, μετέ­χουν οι εκπρό­σω­ποι των αρχών δια­χεί­ρι­σης των εμπλε­κό­με­νων υπουρ­γείων στην συγκε­κρι­μένη πρω­το­βου­λία, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι δήμοι, οι περι­φέ­ρειες καθώς και μέλη της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής» είπε ο κ. Υψη­λά­ντης και ανα­φέρ­θηκε ανα­λυ­τικά στο αντι­κεί­μενο.

Όπως είπε, η Ε.Ε. έθεσε συγκε­κρι­μέ­νους όρους για την απε­ξάρ­τησή της από τα ορυκτά καύσιμα και για την μετά­βαση σε μια κοι­νω­νία με ελά­χι­στο περι­βαλ­λο­ντικό απο­τύ­πωμα έως το 2050. Ωστόσο, από την απόφαση αυτήν, υπάρ­χουν περι­φέ­ρειες και κοι­νω­νίες που θίγο­νται –τόσο οικο­νο­μικά όσο και κοι­νω­νικά π.χ. θα κλεί­σουν τα λιγνι­τω­ρυ­χεία σε κάποιες περιο­χές με συνέ­πεια τις απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων κ.λπ.

Η Ελλάδα, είναι η 1η χώρα από τις 27 όπου το σχέδιο για την πρω­το­βου­λία αυτή, εγκρί­θηκε τον Ιούνιο του 2022 –μία ακόμη ‘πρωτιά’ (!)

«Στην Ελλάδα, θα δια­τε­θούν 1,63εκ. ευρώ με στόχο την άμβλυνση των επι­πτώ­σεων από την ενερ­γειακή και κλι­μα­τική μετά­βαση στην τοπική κοι­νω­νία και οικο­νο­μία. Να ανα­φέ­ρουμε ότι ενώ στις περιο­χές που θα ήταν ωφε­λού­με­νες, δεν περι­λαμ­βα­νό­ταν η δική μας, χάρη στις πρω­το­βου­λίες του Γ.Χατζη­μάρ­κου, οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις διευ­ρύν­θη­καν. Κι αυτό έγινε διότι κατα­τέ­θη­καν πολύ σοβαρές προ­τά­σεις και επι­χει­ρή­ματα. Η συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Παρα­κο­λού­θη­σης για τα ΕΣΠΑ θα γίνει την προσεχή Παρα­σκευή στην Ρόδο: γι αυτό που τελειώ­νει (2014-2020) και γι αυτό που ξεκι­νάει (2021-2027) – όπου προ­ε­δρεύει ο περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου. Στην συνε­δρί­αση, θα συμ­με­τέ­χουν η Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης Νοτίου Αιγαίου, οι ωφε­λού­με­νοι δικαιού­χοι κ.λπ. αλλά και εκπρό­σω­ποι της Ε.Ε. Μία μέρα νωρί­τερα θα προη­γη­θεί η συνε­δρί­αση των τεχνι­κών κλι­μα­κίων (Ειδικής Υπη­ρε­σίας Δια­χεί­ρι­σης Νοτίου Αιγαίου, εκπρο­σώ­πων φορέων κ.λπ.) που θα προ­ε­τοι­μά­σουν τις δια­δι­κα­σίες, για το κλεί­σιμο του ΕΣΠΑ και τις προ­τά­σεις για το νέο. Όλα θα συζη­τη­θούν την προσεχή Παρα­σκευή. Οι πρώτες προ­σκλή­σεις για το νέο ΕΣΠΑ θα ανοί­ξουν πριν το τέλος του 2022. Οι εκτι­μή­σεις ανα­φέ­ρουν ότι οι προ­σκλή­σεις θα αφορούν στην ένταξη συνε­χι­ζό­με­νων έργων, έργων που δεν έχουν ολο­κλη­ρω­θεί κ.λπ.

Ακο­λού­θως, εκτιμώ ότι οι πρώτες προ­σκλή­σεις για νέα έργα ανα­μέ­νο­νται περί την άνοιξη του 2023. Κι εδώ θέλω να καλέσω τους δυνη­τι­κούς δικαιού­χους (δήμοι, φορείς κ.λπ.) να αρχί­σουν να ετοι­μά­ζο­νται. Κι αυτό γιατί στην επόμενη προ­γραμ­μα­τική περίοδο, οι πόροι θα είναι πολ­λα­πλά­σιοι σε σχέση με προη­γού­μενα προ­γράμ­ματα. Έχουμε νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανά­καμ­ψης και άλλα χρη­μα­το­δο­τικά εργα­λεία.

Η άποψη της περι­φε­ρεια­κής αρχής είναι αυτή: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ χαμένο! Κάναμε πρω­τα­θλη­τι­σμό και θα συνε­χί­σουμε να ανε­βά­ζουμε τον πήχη πιο ψηλά!» κατέ­ληξε ο κ. Υψη­λά­ντης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.