Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αρχαιρεσίες στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Το αργότερο μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2019 θα διενεργηθούν οι εκλογές για την εκλογή νέων οργάνων στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ενώ έως την 31η Οκτωβρίου 2019 τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων θα πρέπει να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην γενική συνέλευση του οργάνου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την καθολική στήριξη της υποψηφιότητάς του, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί άλλη υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Νικολάου Πέρου, δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών έχουν όλοι οι συνδυασμοί που έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές και κατέλαβαν τουλάχιστον μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.
Συνδυασμοί που έχουν συμπράξει σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 ν. 4623/2019 μπορούν να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό. ‏Η γενική συνέλευση των ΠΕΔ αποτελείται από τους δημάρχους και από τους εκπροσώπους των Δήμων της οικείας Περιφέρειας.
‏Η ΓΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από τους δημάρχους των Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ήτοι από 34 δημάρχους και από εκπροσώπους των Δήμων (δημοτικών συμβουλίων), ο αριθμός των οποίων καθορίζεται με βάση τις διατάξεις του αρθρ. 4 παρ. και 3 ΠΔ 75/2011 (πληθυσμιακό κριτήριο με βάση το μόνιμο πληθυσμό της τελευταίας απογραφής πληθυσμού του έτους 2011).
‏Με βάση τα παραπάνω κριτήρια η ΓΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από 125 μέλη (34 δημάρχους + 91 εκπροσώπους – δημοτικούς συμβούλους).
‏Ενδεικτικά, για το Δήμο Ρόδου ο αριθμός των εκπροσώπων – δημοτικών συμβούλων, λαμβανομένου υπόψη ότι ο μόνιμος πληθυσμός της Ρόδου είναι (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του έτους 2011 – ΦΕΚ Β 698/20-3-2014), 115,490 κάτοικοι, καθορίζεται σε 34 (άρθρ. 4 παρ. 3 σε συνδ. με άρθρ. 45 παρ. 8 ΠΔ 75/2011).
‏‏Η εκλογή αυτή γίνεται κατά συνδυασμούς, μη επιτρεπομένων των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων.
Οι δηλώσεις κατάρτισης των συνδυασμών κατατίθενται μέχρι δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
‏Ενδεικτικά για το Δήμο Ρόδου (εφόσον όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο καταρτίσουν συνδυασμούς και ψηφιστεί ο κάθε συνδυασμός από όλα τα μέλη της παράταξής του και με δεδομένο ότι όλα τα ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα) θα έχουμε τα εξής αποτελέσματα:
‏Α)συνδυασμός (πλειοψηφία) 28 : 49 X 34 = 19,43
‏Β) συνδυασμός (μειοψηφία) 15 : 49 X 34 = 10,41
‏Γ) συνδυασμός (μειοψηφία) 4 : 49 X 34 = 2,78
‏Δ) συνδυασμός (μειοψηφία) 2 : 49 X 34 = 1.39
‏σύνολο: 32
‏Παρατηρούμε λοιπόν στο παραπάνω παράδειγμα ότι οι έδρες που λαμβάνουν όλοι οι συνδυασμοί είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, είναι δηλαδή 32 αντί των προς διάθεση εδρών που είναι συνολικά 34.
‏Στην περίπτωση αυτή οι αδιάθετες δύο (2) έδρες διανέμονται ανά μία στους πρώτο και τρίτο συνδυασμούς που έχουν τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Έτσι η τελική κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως ακολούθως: Α) συνδυασμός 20, Β) συνδυασμός 10, Γ) συνδυασμός 3, Δ) συνδυασμός 1, Σύνολο: 34 έδρες.
‏Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου είναι (με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο) 21 μελές και αποτελείται από 13 δημάρχους και 8 δημοτικούς συμβούλους.
‏Η εκλογή του ΔΣ καθώς και η εκλογή των εκπροσώπων της ΠΕΔ στη ΓΔ της ΚΕΔΕ θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2019 (από τη Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου).
Η εκλογή γίνεται κατά συνδυασμούς και με μεμονωμένες υποψηφιότητες που υποβάλλονται στον Πρόεδρο της ΓΣ μέχρι την 15η ώρα της προηγούμενης των εκλογών ημέρας. Την ίδια ημέρα θα γίνει από τη Γενική Συνέλευση και η εκλογή του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ.
‏ Η ΓΣ της ΚΕΔΕ αποτελείται από 510 μέλη (οι δήμαρχοι όλων των Δήμων της χώρας + εκλεγμένοι εκπρόσωποι κάθε ΠΕΔ στη ΓΣ της ΚΕΔΕ).
‏Ο παραπάνω αριθμός (510 μέλη) αυξάνεται αντιστοίχως με τον αριθμό των μελών του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ εφόσον έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και διατηρούν την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου.
Αναλυτικός πίνακας ανά Δήμο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον οποίο εμφαίνεται ο αριθμός των εκπροσώπων των Δήμων στη ΓΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου:

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου