Ρεπορτάζ

Μέτρα για την ασφαλή επιστροφή εκπαιδευτικών-μαθητών στα σχολεία

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τα σχολεία και οι κατά τόπους Διευθύνσεις εκπαίδευσης προετοιμάζονται ήδη για την επιστροφή των μαθητών με ασφάλεια και με την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας και αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Σενάρια περί εκ περιτροπής διδασκαλία και άλλα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί.
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 να προκαλεί ανασφάλεια σε γονείς και μαθητές, το επίπεδο ετοιμότητας είναι ωστόσο υψηλό ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.
Παράλληλα, οργανωτικής φύσεως προβλήματα αναμένεται να έχουν λυθεί πολύ πριν το πρώτο κουδούνι. Γύρω στις 23 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο κύμα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του μήνα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής (περίπου 70 στα Δωδεκάνησα). Έτσι δεν θα υπάρξουν τα γνωστά κενά εκπαιδευτικών (έως 200 στα Δωδεκάνησα) και δεν θα χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές.
«Για πρώτη φορά στα χρονικά, θα γίνουν τόσο νωρίς οι διορισμοί των αναπληρωτών. Πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά εκπαιδευτικών και όσες κενές θέσεις παραμείνουν, εκτιμούμε ότι θα καλυφθούν άμεσα έπειτα από νέο κύμα διορισμών. Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη οι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και τα κενά που παραμένουν στα σχολεία του νομού μας είναι πλέον ελάχιστα», δήλωσε στη «δ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε πρόσφατα, έπειτα από εισήγηση του πενταμελούς Συμβουλίου Επιλογής, που αποτελείται από πανεπιστημιακούς και ανώτερα στελέχη εκπαίδευσης και διοίκησης, βάσει των επιστημονικών, διδακτικών και διοικητικών προσόντων των υποψηφίων.
Ο κ. Παπαδομαρκάκης δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Άλλωστε, το πρώτο «τεστ», μετά τη λήξη της περιόδου της καραντίνας και της επαναλειτουργίας των σχολείων, είχε στεφθεί με επιτυχία. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδομαρκάκης, τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται πιστά από όλους. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, δήλωσε τα εξής: «Ευελπιστούμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Φτάνει μόνο να τηρηθούν απ’ όλους τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε και όσα ενδεχομένως κληθούμε να εφαρμόσουμε στην πορεία, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και μπορούμε ένα εγγυηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ευχόμαστε μία καλή σχολική χρονιά και περιμένουμε να υποδεχθούμε τους μαθητές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου