Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Ο κ. Παντελής Συκόφυλλος είναι ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Καμείρου Αταβύρου (που περιλαμβάνει Παστίδα, Μαριτσά, Ιαλυσό, Κρεμαστή και χωριά του πρώην δήμου Αταβύρου). Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει στην «δημοκρατική» για τα κίνητρα που τον ώθησαν να διεκδικήσει την προεδρία παρά το γεγονός πως οι συγκυρίες δεν είναι οι καλύτερες για έναν νέο άνθρωπο να δραστηριοποιείται ενεργά στην πολιτική και μάλιστα σε κομματικές διαδικασίες, με σημείο αιχμής το ‘όραμα’ για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο του.
Θεωρεί ότι η επιλογή της Ν.Δ. με τις υποψηφιότητες για τον Δήμο Ρόδου και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Γιώργου Χατζημάρκου είναι εξαιρετικές, υπογραμμίζοντας πως «είναι η ώρα να παλέψουμε όλοι μας για να τους στηρίξουμε» .
Επιπροσθέτως, ο κ. Συκόφυλλος μιλάει για την απομόνωση που αισθάνονται οι κάτοικοι των δημοτικών κοινοτήτων και των χωριών λόγω της έλλειψης στήριξης σε δράσεις, πόρους και έργα ενώ δηλώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί της Ρόδου είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς «γονάτισε» τόσο τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Συκόφυλλε, να ξεκινήσουμε πηγαίνοντας λίγους μήνες πίσω στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για τις νέες ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ. Εκλεγήκατε πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Καμείρου – Αταβύρου. Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε την προεδρία σε μια τόσο δύσκολη οργάνωση και μάλιστα σε τόσο δύσκολες εποχές;
Το κίνητρο που με ώθησε, ήταν ότι η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, έχει και άλλες διαστάσεις. Έχει γίνει και πολιτική και κοινωνική. Αυτό είναι και το σημαντικότερο.
Φαίνεται σε όλους ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ότι δεν υπάρχει όραμα. Προσωπικά ήθελα μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη μας, να προσπαθήσουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο, τους πολίτες αυτού του τόπου και να τους δώσουμε μια νέα προοπτική για να επανέλθουν στις οργανώσεις, να ασχοληθούν με τα κοινά και τα προβλήματα του τόπου μας, καθώς αυτή η προσπάθεια τα τελευταία χρόνια έχει ατονίσει. Εμείς θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε εδώ και πρέπει να κοιτάξουμε τα προβλήματα στον τόπο μας, στα χωριά μας, στις δημοτικές κοινότητες.
Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν αναδεικνύονται όσο θα έπρεπε, δεν προωθούνται οι λύσεις και δεν δίδεται η κατάλληλη προσοχή.
Ίσως να φταίει και η δομή όπως λειτουργεί αυτή την στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν έχει χαρακτήρα αποκέντρωσης. Εμείς, στην ΔΗΜΤΟ είμαστε νέοι ακόμη στην πολιτική και το όραμά μας, είναι να επαναφέρουμε τον κόσμο στις οργανώσεις μας. Μην ξεχνάτε, ότι το μεγαλύτερο πλήγμα, πολιτικά, τα τελευταία χρόνια το δέχτηκε το Κεντροδεξιός χώρος με τις διαρροές προς άλλους χώρους (ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων) ενώ από την Κεντροαριστερά πολύς κόσμος και στελέχη, πήγαν πιο εύκολα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και πολλοί Νεοδημοκράτες ή άνθρωποι που ανήκαν στον χώρο της Κεντροδεξιάς σήμερα είναι ‘ορφανοί’ ή αισθάνονται απομονωμένοι. Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τον κόσμο κοντά μας και να του δώσουμε το όραμα για να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, με αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η μόνη ελπίδα για την Ελλάδα είναι η Ν.Δ. υπό τον πρόεδρό μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

• Προέρχεστε από πολιτική οικογένεια στην περιοχή της Ιαλυσού. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και κυρίως μ’ εσάς στην ΔΗΜΤΟ που είστε αρκετά νέος στα κοινά και στα κομματικά πράγματα;
Θα σας έλεγα ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο κόσμος μάς δέχτηκε θετικά.
Μας εμπιστεύεται για να συζητήσει τα προβλήματά του, καθώς αισθάνεται πολύ απομονωμένος και πολύ δυσαρεστημένος από τις πολιτικές των Μνημονίων που έχουν εφαρμοστεί εδώ και οχτώ ολόκληρα χρόνια, με την συνεχή λιτότητα, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την βαριά φορολογία, την ανεργία και την ύφεση. Ο στόχος μας βεβαίως, είναι απώτερος: να πάει ο κόσμος να ψηφίσει στην κάλπη, όταν θα είναι η ώρα. Δεν είναι σωστό να λένε ‘δεν πάω να ψηφίσω’. Γιατί για ό,τι συμβεί αργότερα, για όποια κυβέρνηση εκλεγεί, όλοι θα είμαστε συνυπεύθυνοι.

• Ιεραρχικά, ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί;
Προσωπικά εκτιμώ πως είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό ‘γονάτισε’ κυριολεκτικά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και φυσικά όλους τους κατοίκους που υπέστησαν τις συνέπειες. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πολλοί άλλοι κλάδοι, δεν μπορούν να ανασάνουν καθόλου καθώς υπάρχει και η συνεχιζόμενη φορολογία μαζί με άλλες επιβαρύνσεις. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και κυρίως στους νέους, ώστε να μην φεύγουν από την χώρα και βεβαίως σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

• Ποια είναι τα προβλήματα στην περιοχή της Ιαλυσού κατά την άποψή σας;
Θα έλεγα ότι προτάσσονται πάντα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι περιορισμένοι πόροι, η στασιμότητα των μεγάλων έργων και μάλιστα σε περιοχές που έχουν ακόμη πολύ μεγάλη τουριστική δραστηριότητα να μην υπάρχει η δυνατότητα να μην παρέχονται οι στοιχειώδεις υπηρεσίες όπως ο φωτισμός, η καθαριότητα, η αποκομιδή απορριμμάτων κ.λπ. Για μία περιοχή που ήταν πρώην δήμος με 40.000 κλίνες είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για Τουρισμό και ανάπτυξη σε μια περιοχή χωρίς να είσαι ανταγωνιστικός και χωρίς να προσφέρεις ένα σωστό προϊόν.

Μιλήστε μου για την Ρόδο. Ποια προβλήματα και ελλείψεις εκτιμάτε ότι έχει το νησί παρά το γεγονός ότι θεωρείται μια περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα;
Η Ρόδος είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε με προσοχή τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον του τόπου. Η Ρόδος για μένα, χρειάζεται ένα ‘όραμα’.
Οι πολίτες δεν θέλουν να περιορίζονται στα μεγάλα λόγια. Πέρα από τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητο να προχωρήσουν, χρειάζεται και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Κι αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι το παρακάμπτουν.

• Να περάσουμε στις υποψηφιότητες για τον Δήμο Ρόδου και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πώς είδατε τις ανακοινώσεις για στήριξη στους κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Γιώργο Χατζημάρκο;
Για μένα, είναι θετικό το γεγονός πως ένας άνθρωπος όπως ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, ένας τόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας και μία τόσο διακεκριμένη προσωπικότητα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι ο σκοπός του είναι να βοηθήσει την Ρόδο η οποία έχει ανάγκη από όραμα και έργα.
Όχι μόνον λόγια. Είναι άνθρωπος του Τουρισμού και των επιχειρήσεων που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει και να είναι αποτελεσματικός.
Για τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο, δεν τίθεται θέμα. Η θητεία του είναι πολύ επιτυχημένη και το έργο του μιλάει μόνο του. Θεωρώ ότι έχει φέρει τόσο τα Δωδεκάνησα όσο και τις Κυκλάδες (όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή) σε ένα επίπεδο όπου προσπάθησε και προσπαθεί να αναδείξει πολλές δράσεις ενώ βλέπουμε ότι προχωρούν και πολλά έργα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να είναι ο κ. Καμπουράκης ο επόμενος δήμαρχος Ρόδου και ο κ. Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και για την επόμενη τετραετία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ