Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός σε 68 νησιά – Αλλαγή σχεδίων μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την Johnson & Johnson

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει χαρακτηριστεί ως το “μεγάλο όπλο” στην επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” για το γρήγορο εμβολιασμό των κατοίκων και των εποχικά εργαζομένων στα νησιά, την ώρα μάλιστα που η φετινή τουριστική σεζόν έχει και επισήμως ξεκινήσει.

Εντούτοις, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων από την παρασκευάστρια εταιρεία, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε άλλες λύσεις.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως όσοι έχουν κλείσει ήδη το ραντεβού τους με το εν λόγω εμβόλιο, θα το κάνουν κανονικά καθώς υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια. Εντούτοις στα νησιά, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις.

Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson μειώνει στο μισό την ποσότητα των εμβολίων που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου.

Επιταχύνεται η “Ελευθερία” με 1.800 εμβολιαστικά κέντρα: Το 27% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον την α’ δόση
Η Ελλάδα ανέμενε σε αυτή τη φάση 220.000 χιλιάδες δόσεις. Η εταιρεία τελικά θα παραδώσει 152 χιλιάδες εντός του Μαΐου και σύμφωνα με την Αριστοτέλους, μετακύλησε 67 χιλιάδες δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στα τέλη Μαΐου. Επιπλέον αναμένεται η επιβεβαίωση για τις παραδόσεις του Ιουνίου. Το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων θα κατευθυνόταν για τους εμβολιασμούς στα νησιά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Σειρά έχουν πάρει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Καθυστερήσεις από την Johnson & Johnson: Θα παραδώσει στην ΕΕ τα μισά εμβόλια αυτή την εβδομάδα
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και πέρα από αυτές, 566.000 δόσεων που κατανέμονται σε τέσσερις παραδόσεις εντός του μήνα, που θα επιβεβαιώνονται δύο εβδομάδες προ των παραδόσεων. Η εταιρεία Moderna επιβεβαίωσε τις 308 χιλιάδες δόσεις και η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε για τις 348 χιλιάδες στο τέλος του μήνα και αναμένουμε από αυτήν 450-500 χιλιάδες δόσεις το μήνα Ιούνιο.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου