Ειδήσεις

Υπ. Δικαιοσύνης: Ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

Βαθιές τομές στον νέο Ποινικό Κώδικα εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εν όψει της έναρξης των εργασιών των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο τις αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του. Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, ήδη στο μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση για της νομοθεσίας για τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και η ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Θα ξανά γίνουν κακούργημα οι μολότοφ

Μια από τις βασικές αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν αφορά το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Σύμφωνα με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα η κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Βούληση πλέον είναι να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, επισύροντας πολυετείς καθείρξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της παρασκευής, το οποίο συνδέεται και με την τέλεση άλλων αδικημάτων που αφορούν καταστροφές ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας ή ακόμη και εμπρησμούς (όπως στην περίπτωση της Marfin), η κατεύθυνση είναι να λάβει κακουργηματική μορφή.

Δυσκολεύει η αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών

Αναφορικά με το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του άρθρου 110 Α του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασμένους για συμμετοχή στη “17Ν”, να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκιση τους αν έχουν εκτίσει (το ανώτερο) 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη και αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Το συγκεκριμένο άρθρο θα αυστηροποιηθεί, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο υπ. Δικαιοσύνης. Παράλληλα, το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, όπως συνέβη με την περίπτωση του Επ. Κορκονέα.

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου