ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιορισμένες ζημίες από την πτώχευση του ρωσικού tour operator Neva

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Neva
Μέγεθος γραμμάτων

Ενα ακόμη πλήγ­μα δέ­χε­ται ο του­ρι­σμός από τη Ρωσία, ύστε­ρα από την πτώ­χευ­ση του με­γά­λου ρω­σι­κού tour operator Neva. Ηδη ο ρω­σι­κός tour operator είχε πα­ρου­σιά­σει κα­θυ­στε­ρή­σεις στις πλη­ρω­μές προς ελ­λη­νι­κά πρα­κτο­ρεία τους τε­λευ­ταί­ους μήνες, κυ­ρί­ως Κρή­της και Ρόδου, ενώ τα προ­βλή­μα­τα ξε­κί­νη­σαν να εμ­φα­νί­ζο­νται τα τε­λευ­ταία 1 με 2 χρό­νια.

Το γε­γο­νός αυτό έρ­χε­ται να προ­στε­θεί στην επι­βρά­δυν­ση που πα­ρου­σιά­ζει η του­ρι­στι­κή κί­νη­ση από Ρωσία λόγω των εξε­λί­ξε­ων με την Ου­κρα­νία. Στε­λέ­χη του του­ρι­στι­κού κλά­δου εκτι­μούν ότι η μεί­ω­ση αγ­γί­ζει πλέον το 25% και ότι ο στό­χος για πε­ρισ­σό­τε­ρους από 1,3 εκατ. Ρώ­σους του­ρί­στες φέτος είναι δύ­σκο­λο να επι­τευ­χθεί. Οι ίδιες πηγές ανα­φέ­ρουν ότι η Ελ­λά­δα θα είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νη εάν οι αφί­ξεις από Ρωσία φτά­σουν φέτος το 1,1 εκατ. ένα­ντι 1,3 το 2013.

Η μεί­ω­ση των Ρώσων του­ρι­στών απο­τε­λεί έναν από τους λό­γους που πε­ριο­ρί­ζουν τις απώ­λειες από την πτώ­χευ­ση του tour operator Neva.

O συ­γκε­κρι­μέ­νος tour operator δια­κι­νού­σε του­ρί­στες κυ­ρί­ως στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μι­λώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρό­ε­δρος της Ενω­σης Ξε­νο­δό­χων Ηρα­κλεί­ου Νίκος Χαλ­κια­δά­κης υπο­γράμ­μι­σε ότι οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του νη­σιού γνώ­ρι­ζαν την κακή οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση του συ­γκε­κρι­μέ­νου του­ρι­στι­κού οίκου και για τον λόγο αυτόν τα συμ­βό­λαια ήταν προ­πλη­ρω­μέ­να, άρα δεν υφί­στα­ται οι­κο­νο­μι­κή ζημία γι’ αυ­τούς.

Την ίδια στιγ­μή, σε από­λυ­τα νού­με­ρα, οι απώ­λειες σε Ρώ­σους του­ρί­στες από το λου­κέ­το του Neva ανέρ­χο­νται σε μόλις 80 άτομα. Βέ­βαια, όπως ανα­φέ­ρει ο κ. Χαλ­κια­δά­κης, το συ­γκε­κρι­μέ­νο λου­κέ­το προ­κα­λεί ανα­τα­ρά­ξεις στους με­γά­λους παί­κτες tour operator της ρω­σι­κής αγο­ράς και εύ­λο­γα υπο­βό­σκουν φόβοι στους Ελ­λη­νες ξε­νο­δό­χους για τους εκ Ρω­σί­ας συ­νερ­γά­τες.

Οπως ανα­φέ­ρει ο κ. Χαλ­κια­δά­κης, οι απώ­λειες σε Ρώ­σους για την Κρήτη φτά­νουν στο 5% εφέ­τος (από 525.000 πέρσι), ενώ από την Ου­κρα­νία οι απώ­λειες φτά­νουν το 50% (45.000 πέρσι). Η ζημία από τη ρω­σι­κή αγορά είναι ορατή στην Κρήτη, όπως το­νί­ζε­ται, καθώς οι εφε­τι­νοί επι­σκέ­πτες δεν είναι υψη­λής οι­κο­νο­μι­κής στάθ­μης σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Την ίδια στιγ­μή, ο κ. Χαλ­κια­δά­κης υπο­γραμ­μί­ζει ότι εφέ­τος η αγορά της Γερ­μα­νί­ας πα­ρου­σιά­ζει με­γά­λη αύ­ξη­ση, πάνω από 20%, ενώ ανο­δι­κά κι­νεί­ται η αγορά της Ιτα­λί­ας, του Ισ­ρα­ήλ, απορ­ρο­φώ­ντας κατά τον τρόπο αυτό τις απώ­λειες από Ρωσία και Ου­κρα­νία.

Σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, ο Neva πέ­ρυ­σι δια­κί­νη­σε στην Ελ­λά­δα πε­ρί­που 2.000 του­ρί­στες, το φε­τι­νό του όμως πρό­γραμ­μα ήταν σαφώς μι­κρό­τε­ρο.

Η φθί­νου­σα πο­ρεία του επι­τα­χύν­θη­κε την τε­λευ­ταία τριε­τία και πέ­ρυ­σι, με βάση στε­λέ­χη της αγο­ράς, εκτι­μά­ται ότι δεν δια­κί­νη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους από 10.000 Ρώ­σους επι­σκέ­πτες στη χώρα μας. Το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος της πε­λα­τεί­ας του κα­τευ­θυ­νό­ταν στην Τουρ­κία και στην Αί­γυ­πτο.

Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις, αυτή την πε­ρί­ο­δο οι πε­λά­τες του που βρί­σκο­νταν σε διά­φο­ρες χώρες δεν ξε­περ­νού­σαν τις 6.000. Ο Neva λει­τουρ­γού­σε από το 1990, είχε βρα­βευ­θεί αρ­κε­τές φορές στις αρχές της δε­κα­ε­τί­ας του 2000 και λει­τουρ­γού­σε πε­ρί­που 65 γρα­φεία σε Ρωσία και Ου­κρα­νία.

Πηγή Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.