Ειδήσεις

Ελ. Κουντουρά: Εχουμε συγκεκριμένη πολιτική για την στήριξη του τουρισμού των νησιών

Άριστες χαρακτήρισε τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό, η υπουργός Έλενα Κουντουρά από το βήμα του 13ου συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Γενικώς έχει μεγάλη σημασία για εμάς να έχουμε καλούς συνεργάτες, να μας βοηθούν με προτάσεις και με αιτήματα για να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν δυσκολίες. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Ήταν δύσκολα χρόνια λόγω της προσφυγικής κρίσης, λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών ζητημάτων. Παρόλα αυτά, τα καταφέραμε με τη δική σας βοήθεια. Χωρίς τη βοήθειά σας δεν ξέρω κατά πόσο θα είχαμε αυτά τα καλά αποτελέσματα.
Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι για τα πολύ καλά αποτελέσματα που πετύχαμε στο Νότιο Αιγαίο σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κα Παπαβασιλείου. Αποτελεί προτεραιότητά μας η ανάπτυξη των νησιών στο Νότιο Αιγαίο», είπε η υπουργός.
Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, χαιρετίζοντας την υπουργό, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας δηλώνοντας: «Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού, η οποία έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε την υπουργό για την αγάπη και την υποστήριξη η οποία είναι αμοιβαία».
Η κα Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε παραπέρα στην ύπαρξη συγκροτημένης περιφερειακής και εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό, δηλώνοντας: Ως κυβέρνηση εγκαινιάσαμε αυτόν τον κοινωνικό διάλογο με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας και να ακούσουμε τα θέματα που τίθενται. Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική για τη στήριξη του τουρισμού και των νησιών. Προσπαθεί να λύσει παθογένειες που έμειναν άλυτες για δεκαετίες. Για πρώτη φορά υλοποιούμε μία συγκροτημένη εθνική και περιφερειακή νησιωτική πολιτική με στόχο να τονώσει τις τοπικές οικονομίες, να τονώσει την επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν νέα έσοδα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και μία σειρά μέτρων, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, που ελπίζουμε να προχωρήσει και να γίνει πράξη με τη δική σας συμμετοχή.
Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνιστεί στην τουριστική ανάπτυξη με ρεκόρ το 2017 σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, με 12% αύξηση στις αφίξεις, περισσότερους από 5,8 εκατ. επισκέπτες από τις κύριες ξένες αγορές και με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις, και ο στόχος της επιμήκυνσης επιτυγχάνεται. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο από το Μάρτιο έως και τον Μάιο ήταν το 2017 αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2015, και κατά 26% τους μήνες από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, πάντα σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από το 2015», είπε η υπουργός Τουρισμού.
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού. Μεταξύ άλλων είπε: Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, εξαρτάται από τις συνδέσεις. Έχουμε 14 αεροδρόμια 5 διεθνή και πάνω από 100 λιμάνια και ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα υδατοδρόμια. Η ΠΝΑΙ έχει αναλάβει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει ένα δίκτυο υδατοδρομίων σχεδόν σε όλα τα νησιά της και ελπίζουμε γρήγορα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που καθυστερούν την λειτουργία τους.
Η κύρια επένδυση για την ενίσχυση του τουρισμού, του μοναδικού μοχλού ανάπτυξης και επιβίωσης στα νησιά μας, πρέπει να είναι οι αερομεταφορές και οι ακτοπλοϊκές μεταφορές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, καθώς το νομικό-διοικητικό πλαίσιο δεν μας επιτρέπει δυστυχώς να επέμβουμε. Είμαστε όμως πρόθυμοι να συνεργαστούμε ώστε από κοινού να βρούμε λύσεις. Πρέπει να βρούμε λύσεις για την προσέλκυση και της κρουαζιέρας-αν και δεν είναι της αρμοδιότητάς μας λύσεις που θα προσελκύσουν αεροπορικές εταιρείες, όχι μόνο κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, αλλά 365 μέρες το χρόνο, και να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στα νησιά μας πέρα από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και με τα υδροπλάνα. Και αν όντως θέλουμε να είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να δώσουμε κάποια ανταποδοτικά κίνητρα όπως π.χ. η επιδότηση αεροπορικών θέσεων, όπως κάνουν λ.χ. η Κύπρος, η Τουρκία κ.α Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε κεντρικό επίπεδο. Είμαστε όμως πρόθυμοι να βοηθήσουμε στη διαδικασία αυτή».
Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης, τονίζοντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί η επιβολή του. Έκανε λόγο για ένα υπερφορολογημένο τουριστικό προϊόν που χάνει την ανταγωνιστικότητά του και δεν αντέχει επιπλέον βάρη. «Ένα ζήτημα που θα πρέπει να επανεξεταστεί είναι αυτό τους τέλους διανυκτέρευσης. Ο τουρισμός παραμένει ο μόνος παραγωγικός κλάδος που αντέχει στην κρίση. Παρόλα αυτά, το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι υπερφορολογημένο, συγκριτικά με άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Το γεγονός αυτό πλήττει την ανταγωνιστικότητά μας και καθιστά δυσκολότερη τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων. Ήδη εκφράζονται έντονα παράπονα από τους επισκέπτες των νησιών μας και από τουριστικούς οργανισμούς για το τέλος διανυκτέρευσης, ένα τέλος, που δεν ταιριάζει στη φυσιογνωμία του ελληνικού τουρισμού. Ως άνθρωπος της τουριστικής βιομηχανίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να καταργηθεί. Θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά αυτό, εάν θέλουμε να είμαστε κάποια βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό και να έχουμε μία αναπτυξιακή προοπτική», είπε η κα Παπαβασιλείου.
Τέλος, η κα Κουντουρά προέβλεψε ότι η σεζόν 2018 θα είναι δυναμική για το Νότιο Αιγαίο και ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιμήκυνση της σεζόν, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Όλα τα στοιχεία και τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές δείχνουν ότι το 2018 η τουριστική κίνηση στο Νότιο Αιγαίο θα εξελιχθεί ακόμη πιο δυναμικά. Το Νότιο Αιγαίο είναι καταξιωμένος και ώριμος προορισμός με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, που προσφέρει ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα και αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο.
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις αφίξεις μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου και να ενισχύσουμε δυναμικά την τουριστική κίνηση και τη χειμερινή περίοδο, αρχικά στη Ρόδο και στη συνέχεια και σε άλλους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου, ανέφερε επίσης στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου