Έκκληση να προσέλθουν στις κάλπες και στον β’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού της Κεντροαριστεράς, απηύθυναν χτες οι επιτελείς της Νομαρχιακής Επιτροπής του Πασόκ και ΔΗΣΥ στα Δωδεκάνησα (χωρίς την παρουσία του επικεφαλής και δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου) και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ενώ έδωσαν λεπτομέρειες και οδηγίες για τον τρόπο ψηφοφορίας. Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας της Ν.Ε. κ. Αντώνης Κολιάδης αφού έκανε αναφορά στα αποτελέσματα του α’ γύρου, τόνισε τα εξής:
«Στον α’ γύρο, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα στα Δωδεκάνησα. Συνολικά ψήφισαν 3.600 άτομα. Την β’ Κυριακή, θα αναμετρηθούν η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κα Φώφη Γεννηματά και ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Τα εκλογικά τμήματα θα είναι τα ίδια και οι κάλπες θα στηθούν στα ίδια σημεία. Η μόνη διαφορά, έχει να κάνει με την διαδικασία: στον α’ γύρο υπήρχε το ‘τραπέζι’ υποδοχής, όπου ο ψηφοφόρος έδινε τα στοιχεία του και κατέβαλλε τα 3 ευρώ, ενώ στον β’ γύρο δεν θα χρειαστεί να δώσουν στοιχεία για εγγραφές, ούτε και θα καταβάλουν το ποσό των 3 ευρώ. Οι ψηφοφόροι θα κατευθύνονται προς τον χειριστή και την κάλπη. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα. Όσον αφορά κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα, έχουν επιλυθεί. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει ένας δυνατός πολιτικός φορέας για το καλό του τόπου. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους για να δώσουμε συντονισμένα τον αγώνα. Θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο και όλες οι επόμενες διαδικασίες που θα αποφασιστούν».
Ο κ. Κολιάδης κάλεσε τον κόσμο της Δωδεκανήσου να προσέλθει στις κάλπες και να δώσει το δυναμικό παρών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Κοσμά Σφυρίου (εκπροσωπώντας την κα Γεννηματά) ο οποίος, αφού εξέφρασε την οδύνη και συμπαράσταση του στα θύματα των πλημμυρών της Αττικής αλλά και σε όσους υπέστησαν ζημιές στην Σύμη, τόνισε:
«Πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που ήρθαν και με την συμμετοχή τους έγιναν συν-ιδρυτές, του νέου προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού φορέα –και το υπογραμμίζω διότι σε αυτό το εγχείρημα προσήλθαν 212.000 πολίτες σε όλη την χώρα. Το εγχείρημα δεν περιλαμβάνει μόνο την εκλογή αλλά κυρίως, την δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα. Το τονίζω διότι η ίδρυση γίνεται από μηδενικής βάσης και κανένα κόμμα δεν κατέθεσε εκλογικούς καταλόγους -ούτε το Πασόκ, ούτε η ΔΗΣΥ, ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε το Ποτάμι. Τον κατάλογο τον συγκρότησαν οι ίδιοι οι πολίτες που επέλεξαν να είναι μέλη. Και από αυτούς θα συγκροτηθεί η βάση για το ιδρυτικό συνέδριο».
Με την σειρά του ο κ. Ντάλιας, ως εκπρόσωπος του κ. Σταύρου Θεοδωράκη από ‘Το Ποτάμι’ υπογράμμισε: «Στην δεύτερη Κυριακή είναι πολύ μεγάλης σημασίας η συμμετοχή των ανθρώπων που ψήφισαν και στην πρώτη. Κι αυτό γιατί θα έχει το πολιτικό μήνυμα ότι δεν υπαναχωρούν από την απόφασή τους να συμμετέχουν στην δημιουργία αυτού του νέου πολιτικού φορέα».
Ο εκπρόσωπος του κ. Γιώργου Καμίνη, κ. Mάνος Παπαδόπουλος κάλεσε με την σειρά του τον κόσμο να συμμετέχει στον β’ γύρο και να ψηφίσει «κατά συνείδηση» ενώ τόνισε τα εξής: «Στόχος μας δεν είναι να κατευθύνουμε τους ψηφοφόρους στον έναν ή στον άλλον υποψήφιο, αλλά να ψηφίσουν ‘κατά συνείδηση’. Το πιο σημαντικό είναι η ενότητα. Την επόμενη μέρα, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη».
Μιλώντας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πασόκ κ. Βάιος Καλοπίτας, εξέφρασε την συπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες στην Αττική και είπε: «Η συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφτηκε τα τελευταία 8-9 χρόνια στα Δωδεκάνησα. Οι 3.600 άνθρωποι που ήρθαν να ψηφίσουν, τίμησαν τον χώρο και έδειξαν ότι αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση πέρα του Σύριζα και της Ν.Δ. Οι πολίτες ζήτησαν την ενότητα, την ανανέωση και την αναγέννηση. Ήταν μία ‘γιορτή για την Δημοκρατία’ κι ευελπιστώ να σημειωθεί παρόμοια συμμετοχή. Νομίζω ότι και οι τρεις υποψήφιοι που ήρθαν στην Ρόδο (οι κ.κ. Καμίνης, Γεννηματά και Ανδρουλάκης) έδωσαν το ‘στίγμα’ ότι η νησιωτικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της προοδευτικής παράταξης».

Πού θα στηθούν
κάλπες
Στα Δωδεκάνησα θα λειτουργήσουν συνολικά 28 εκλογικά τμήματα και οι κάλπες θα στηθούν στα εξής σημεία:
· Στην πόλη της Ρόδου θα στηθούν τρεις (3) κάλπες στο Ροδίνι -και από μία κάλπη στους πρώην καποδιστριακούς δήμους.
· Στην Ιαλυσό (στο ΚΕΠ)
· Στην Κρεμαστή (στο ΚΕΠ)
· Στην Σορωνή
· Στον Έμπωνα
· Στις Καλυθιές
· Στ’ Αφάντου
· Στον Αρχάγγελο
· Στην Λάρδο
· Και στο Γεννάδι
Όσον αφορά τα υπόλοιπα νησιά που ανήκουν στο νότιο συγκρότημα οι κάλπες θα στηθούν στα εξής νησιά:
· Δύο (2) εκλογικά τμήματα στην Κάρπαθο: 1. Στα Πηγάδια και 2. Στο Διαφάνι
· Έξι (6) εκλογικά τμήματα στην Κω: 1. Στην πόλη, 2. Στο Ζηπάρι, 3. Στο Πυλί, 4. Στην Αντιμάχεια, 5. Στην Καρδάμαινα και 6. Στην Κέφαλο
· Και από ένα (1) εκλογικό τμήμα στα ακόλουθα νησιά:
· Στο Καστελλόριζο
· Στη Σύμη
· Στην Χάλκη
· Στην Κάσο
· Στην Τήλο
· Στη Νίσυρο
· Στην Αστυπάλαια
· Στην Κάλυμνο
· Στην Λέρο
· Στην Πάτμο

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ