Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με ενδεχόμενη διασύνδεση κυβερνητικών στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ με καταδικασμένους για τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παρόμοια ερώτηση υπέβαλε και η πρώην υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρβιτσιώτης ερωτά τον πρωθυπουργό, “εάν προτίθεται να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, του οποίου ο σύμβουλος και παράλληλα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, φέρεται να συνδιαλέγεται με τρομοκράτες και εγκληματίες και να διαπραγματεύεται νομοθετήματα του υπουργείου, καθώς και εάν θα συνεχίσει να ανέχεται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο στέλεχος.

ΕΠΙΣΗΣ: Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, συνδέοντας την με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

«Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και τα ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας της χώρας αποκτούν επείγοντα και κρίσιμο χαρακτήρα, ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, ιδιαίτερα όταν διαμορφώνεται κλίμα καχυποψίας και διαπιστώνεται διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών», σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

Η βουλευτής της ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, μεταξύ άλλων, αν ο ίδιος «είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις δημοσιευμένες συνομιλίες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατών» και αν καταδικάζει δηλώσεις καταδικασμένων που καλούν σε ένοπλη βία.

«Η Κυβέρνηση από την αρχή έκανε απολύτως θεσμικές κινήσεις ως όφειλε», υπογραμμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος

Επιχείρηση που έχει στόχο να δημιουργήσει τεχνητές κρίσεις σε μια δύσκολη καμπή για τη χώρα, καταγγέλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όταν ερωτάται από την εφημερίδα Real News, «αν η κυβέρνηση εκτιμά, με αφορμή την υπόθεση Πανούση, ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης».

«Παρατηρούμε -και χωρίς την υπόθεση Πανούση- ότι, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για τη χώρα, γίνεται μικροπολιτική εκμετάλλευση ζητημάτων δευτερεύουσας σημασίας προκειμένου να προκληθούν τεχνητές κρίσεις», απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει ότι πρόκειται για ένα έργο που έχουμε ξαναδεί. «Επανειλημμένα στόχευσαν τον κ. Κατρούγκαλο. Προσπάθησαν να πλήξουν τον κ. Κοτζιά. Πρόσφατα τον κ. Φίλη, όταν η ΝΔ επιχείρησε να επενδύσει μικροπολιτικά, απέναντι σε μία προσωπική άποψη, τροφοδοτώντας εθνικιστικές αντιδράσεις. Ακόμη και μετά την επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο από άτομα της Χρυσής Αυγής, στην αντιπολίτευση συνέχιζαν με εμπρηστικά σχόλια να στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση. Στόχος ψευδούς δημοσιεύματος έγινε και ο κ. Μουζάλας. Μέσα σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον, περιφέρεται σε εφημερίδες και τηλεπαράθυρα ένα σοβαρό ζήτημα με θεσμικές προεκτάσεις, για χάρη του θεάματος», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει πως «η αντιπολίτευση και πάλι προσπαθεί να επαναφέρει την ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων» και να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, όμως «όλα αυτά αποτελούν σπασμωδικές αντιδράσεις και δείγμα πολιτικής ανευθυνότητας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα».

Ειδικότερα για τον κ. Πανούση, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση ούτε εγκαλεί, ούτε κινήθηκε προσωπικά εναντίον του, «όταν όμως δημοσιοποιούνται από τα ΜΜΕ αμφίβολης γνησιότητας, νομιμότητας και προέλευσης «έγγραφα», «στοιχεία» και «αποσπάσματα» -κάποια από αυτά ενδεχομένως και απόρρητα- οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να κινηθούν κατά παντός υπευθύνου. Να αναζητηθεί η προέλευσή τους, η γνησιότητά τους, ποιος και γιατί τα κατέχει». «Η Κυβέρνηση από την αρχή έκανε απολύτως θεσμικές κινήσεις ως όφειλε», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα Λάμπρου στην κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι ο κ. Λάμπρου μετρά δεκαετίες στον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, «κι αυτά είναι θεμελιώδη δικαιώματα, δείκτες πολιτισμού, δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Δεν χωρούν αποκλεισμούς, ούτε αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα, ούτε διαφοροποιούνται με βάση τη βαρύτητα του αδικήματος».

Με αφορμή την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση και τη στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά ότι αντιφατικό δεν είναι να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις το αριστερό κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά η ΓΣΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έκαναν καμπάνιες υπέρ του ΝΑΙ και της άμεσης αποδοχής όλων όσων απαιτούσαν οι δανειστές. Υπογραμμίζει πάντως ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό κόμμα, όντας μέσα στην κοινωνία και τις διεκδικήσεις της, είναι απολύτως λογικό να αντιτίθεται σε αντιεργατικές πολιτικές. Ακόμη και θεσμικά, η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το κόμμα. Υποχρέωση του τελευταίου είναι να παράγει συνεχώς πολιτική και να συνδέεται με την κοινωνία, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εκτελεστικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας ήταν και παραμένει ιδεολογικός».

Ερωτηθείσα για την κυβερνητική συνεργασία σοσιαλιστών -αριστεράς στην Πορτογαλία, η Όλγα Γεροβασίλη εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία έχουν ευρωπαϊκές προεκτάσεις, σημειώνει ότι η επικείμενη κυβερνητική συνεργασία οικοδομείται πάνω στη βάση κοινών επιτακτικών και άμεσων στόχων, τονίζει όμως ότι στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόταν και συνεχίζει να υπερασπίζεται συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς και συνεπώς δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ