Τοπικές Ειδήσεις

Νίκος Μπόνης: «Η αγορά της Ρόδου δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα»

Κατηγορηματικός όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά, εμφανίζεται με δηλώσεις του στην «δ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης.
Όσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε πως είναι σε καλό δρόμο ενώ το μόνιμο «αγκάθι» παραμένει η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά – ένα θέμα που δεν θα κουραστεί κανένας να θέτει στο τραπέζι του διαλόγου.
ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κινήθηκαν σε ένα χαμηλό επίπεδο – σε σχέση με ό,τι περιμέναμε. Όχι όμως, ότι έχει η χώρα την δυνατότητα να κάνει παραπάνω πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχουν έρθει στα ταμεία του ελληνικού κράτους, χρήματα από την Ευρώπη. Τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την κρίση, είναι από ίδιους πόρους – είτε με δανεισμό, είτε από τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Εμείς, σαν κλάδος, στην ουσία δεν πήραμε τίποτα… Το ένα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές: το μέτρο αυτό, δίνει την δυνατότητα σε μια επιχείρηση να κάνει προσλήψεις (συν τα προγράμματα επιδότησης) και ανοίγει τον δρόμο στην αγορά εργασίας. Το άλλο, είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Και τα δύο είναι για το 2021 κι ελπίζουμε να εφαρμοστούν.
»Εμείς θα θέλαμε μέσα σε αυτές τις εξαγγελίες, να ήταν και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ – κάτι που μας λυπεί αφάνταστα. Δεν βλέπουν πως τα νησιά υποφέρουν και είναι παντελώς εκτός ανταγωνιστικότητας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, εμείς θα συνεχίσουμε την διεκδίκηση και δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα, καθώς είναι η επιβίωσή μας», όπως υπογράμμισε.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ
Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Όπως τόνισε ο κ. Μπόνης, η τοπική αγορά της Ρόδου «δεν επανήλθε στην κανονικότητα, ούτε και βρίσκεται σε κάποιο ανεκτό επίπεδο. Η αγορά της Ρόδου, νοσεί και μάλιστα βαθιά. Μπορώ να σας πω ότι ο Σεπτέμβριος που ακολούθησε έναν πάρα πολύ κακό Αύγουστο, είναι ακόμη χειρότερος. Η αγορά της Ρόδου δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακάμψει. Χρειάζεται ρευστότητα. Μην ξεχνάμε ότι φέτος, δεν είχαμε τουριστική κίνηση. Και από την στιγμή που η μονοκαλλιέργειά μας είναι ο Τουρισμός, παραμένει και ο βασικός παράγοντας στην οικονομία. Με την κρίση του κορωνοϊού δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τις απώλειες. Πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά, επιχειρήσεις έκλεισαν… Είναι σοβαρό το πρόβλημα».
ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου τόνισε πως η έλλειψη ρευστότητας είναι το βασικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις: «Η πλειονότητα των τοπικών επιχειρήσεων αδυνατεί να δανειστεί από τις τράπεζες αφού εφαρμόζουν τραπεζικά κριτήρια. Το κράτος έχει βοηθήσει με τις δύο επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ οδεύει για μια ακόμη. Θα ακολουθήσει και μία τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή –σύμφωνα με τον πρωθυπουργό».
Μιλώντας για το καθεστώς των επιταγών, ο κ. Μπόνης είπε πως είναι αναγκαίο να βοηθηθούν οι εποχικές επιχειρήσεις όπως στην Μεσαιωνική Πόλη, στο Φαληράκι, στην Λίνδο κ.λπ. Εμείς ζητούμε νομοθετική ρύθμιση ώστε ο,τιδήποτε συμβεί ξανά, να υπάρξει μέριμνα…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου