Ρεπορτάζ

Προκαταρκτική εξέταση για αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα

Προκαταρκτική εξέταση για τις περιπτώσεις δύο αναπληρωτών καθηγητών, που ασκούσαν παράλληλα εμπορική δραστηριότητα παρήγγειλε η Εισαγγελέας Υπηρεσίας κατόπιν υποβολής ισάριθμων αναφορών από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου.
Όπως ορίζει ο νόμος, αν βρεθεί από τον έλεγχο του φακέλου του εργαζόμενου ως δημοσίου υπαλλήλου η όποια αρρυθμία, ο φορέας που διενεργεί τον έλεγχο είναι υποχρεωμένος να αποστείλει τα στοιχεία της έρευνας στην Εισαγγελία.
Πιο συγκεκριμένα κατ’ άρθρο 38 ΚΠοινΔ, αποτελεί υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να προβαίνουν στην ανακοίνωση, χωρίς χρονοτριβή, στον αρμόδιο εισαγγελέα του ο,τιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.
Σε ό,τι αφορά στον επίμαχο έλεγχο αυτός διενεργήθηκε σε υπηρετούντες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της περιοχής ευθύνης την Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου σχετικά με την εκ μέρους τους νόμιμη άσκηση ιδιωτικού έργου.
Προέκυψε ότι ένας αναπληρωτής καθηγητής βεβαίωσε ψευδώς πως δεν ασκεί εμπορία κατ’ επάγγελμα και δεν συμμετείχε σε εταιρείες αν και τελούσε σε γνώση του ότι κάτι τέτοιο συνιστά κώλυμα διορισμού, καθώς απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 32 παρ. 2 Ν. 3528/2007 και από τις συναφείς προκηρύξεις πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συμμετείχε ειδικότερα σε ανώνυμη εταιρεία καθηγητών.
Στην δεύτερη περίπτωση μια αναπληρώτρια καθηγήτρια προέκυψε ότι διατηρούσε φροντιστήριο σε περιοχή εκτός Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου