ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με “υποσχετικές” πληρώνεται η αγορά

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Της Αλε­ξάν­δρας Γκίτση

Οριακή μείωση της αφε­ρεγ­γυό­τη­τας στο σύνολο της Ευρώπης κατα­γρά­φει για τη φετινή χρονιά, σε σχέση με το 2016, έρευνα της εται­ρείας ασφά­λι­σης πιστώ­σεων Atradius, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σε 13 χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Από την έρευνα της Atradius η οποία επι­βε­βαιώ­νει ότι η αγορά κινεί­ται επί πιστώ­σει, προ­κύ­πτει πως τους τελευ­ταί­ους 12 μήνες, τα καθυ­στε­ρη­μένα τιμο­λό­για προ­κά­λε­σαν την απώλεια εσόδων στο 26,1% των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα, ενώ οι καθυ­στε­ρη­μέ­νες πλη­ρω­μές οδή­γη­σαν το 20,3% των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα να ανα­βά­λουν πλη­ρω­μές προς τους δικούς τους προ­μη­θευ­τές με το 19,7% να δηλώνει ότι χρειά­ζο­νταν να λάβει ειδικά μέτρα για να διορ­θώ­σει τη ρευ­στό­τητα του.

Σε σύγκριση με τους τοπι­κούς μέσους όρους (εγχώ­ριοι πελάτες: 42,6%, ξένοι πελάτες: 35,1%), οι ερω­τη­θέ­ντες στην Ελλάδα απά­ντη­σαν ότι είναι πιο πιθανόν να που­λή­σουν με πιστω­τι­κούς όρους και σε εγχώ­ριους και σε ξένους πελάτες Β2Β. Οι βασικοί λόγοι για τις καθυ­στε­ρή­σεις πλη­ρω­μών από εγχώ­ριους πελάτες (B2B) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επι­χει­ρη­μα­τίες που μετεί­χαν στην έρευνα της Atradius, είναι η ανε­παρ­κής δια­θε­σι­μό­τητα των κεφα­λαίων σε ποσοστό 75% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 52,6%, η πολυ­πλο­κό­τητα της δια­δι­κα­σίας πλη­ρω­μής σε ποσοστό 9,5% όταν ο μ.ο. της Ευρώπης είναι 18,2%, το ανε­παρ­κές τρα­πε­ζικό σύστημα 20,3%, 12,8% στην Ευρώπη,

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα (ποσοστό 51,6%) φαί­νε­ται να είναι η χώρα που επη­ρε­ά­ζε­ται περισ­σό­τερο από τις καθυ­στε­ρή­σεις πλη­ρω­μών των τιμο­λο­γίων από εγχώ­ριους πελάτες (B2B), ενώ το 2,5% της αξίας των τιμο­λο­γίων δεν εισπράτ­τε­ται ποτέ, ποσοστό σχεδόν διπλά­σιο από το μέσο όρο της Ευρώπης. Συγκε­κρι­μένα ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 1,3%, στη Σουηδία είναι στο 0,7%, στην Ισπανία στο 1,5%, στην Ιρλαν­δία στο 1,7%, στην Γαλλία στο 1% και στην Ιταλία στο 2%.

Καθυ­στε­ρη­μένα τιμο­λό­για B2B (%)

Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (31,5%), η Ελλάδα έχει βιώσει αύξηση σχεδόν 7 ποσο­στιαίων μονάδων στο ποσοστό των καθυ­στε­ρη­μέ­νων τιμο­λο­γίων B2B. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό αδυ­να­μίας πλη­ρω­μής που κατα­γρά­φε­ται στη χώρα είναι κάτω από το μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης (40,6%).

· Το 66,4% των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχει βιώσει καθυ­στε­ρη­μέ­νες πλη­ρω­μές από τους πελάτες Β2Β τον τελευ­ταίο χρόνο. Οι ερω­τη­θέ­ντες στις άλλες Ευρω­παϊ­κές χώρες, όπου έγινε έρευνα, ανέ­φε­ραν καθυ­στε­ρη­μέ­νες πλη­ρω­μές πιο συχνά (87,8%)

· Οι Έλληνες ανέ­φε­ραν λιγό­τε­ρες καθυ­στε­ρη­μέ­νες πλη­ρω­μές από τους εγχώ­ριους πελάτες Β2Β τους το 2017 (85%) σε σχέση με το 2016 (94,8%). Αντι­θέ­τως, οι καθυ­στε­ρη­μέ­νες πλη­ρω­μές από τους ξένους πελάτες Β2Β τους ανα­φέρ­θη­καν πιο συχνά το 2017 (47,8%) σε σχέση με το 2016 (31%).

· Οι ημέρες καθυ­στέ­ρη­σης για εξό­φληση των πωλή­σεων (DSO) στην Ελλάδα αυξή­θη­καν από τις 53 ημέρες το 2016 στις 60 ημέρες φέτος. Το 2017 η διαφορά μεταξύ του DSO της χώρας και του μέσου περι­φε­ρεια­κού DSO (44 ημέρες) είναι 2 εβδο­μά­δες.

· Οι περισ­σό­τε­ροι Έλληνες ερω­τη­θέ­ντες (60%) δεν περι­μέ­νουν κάποια αλλαγή στο ετήσιο DSO τους. Αν προ­βλέ­πουν κάποια αλλαγή, αυτή για τους περισ­σό­τε­ρους ερω­τη­θέ­ντες (17,2%) θα είναι μικρή επι­δεί­νωση παρά μια αλλαγή προς το καλύ­τερο (13,2%).

Διάρ­κεια πλη­ρω­μής (μέσος όρος ημερών)

Το 2017, οι εγχώ­ριοι και ξένοι πελάτες Β2Β που ερω­τή­θη­καν στην Ελλάδα, έχαιραν κάποιων από τους πιο χαλα­ρούς όρους πλη­ρω­μής στη Δυτική Ευρώπη.

· Ζητή­θηκε από τους εγχώ­ριους πελάτες Β2Β των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα να τακτο­ποι­ή­σουν τα τιμο­λό­γιά τους, κατά μέσο όρο μέσα σε 64 ημέρες μετά την ημε­ρο­μη­νία του τιμο­λο­γίου. Κατά μέσο όρο, οι αγο­ρα­στές στην Ελλάδα έχουν έναν πλήρη μήνα περισ­σό­τερο από τους εγχώ­ριους αγο­ρα­στές σε άλλες χώρες προ­κει­μέ­νου να εκπλη­ρώ­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους όσον αφορά στις πλη­ρω­μές.

· Ζητή­θηκε από τους ξένους πελάτες Β2Β των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα να τακτο­ποι­ή­σουν τα τιμο­λό­γιά τους κατά μέσο όρο σε 43 ημέρες. Αυτοί είναι επίσης κάποιοι από τους πιο ευμε­νείς όρους που προ­σφέ­ρο­νται ως προ­θε­σμία στη Δυτική Ευρώπη σε ξένους πελάτες B2B.

· Παρά τους μακρό­τε­ρους κατά μέσο όρο όρους πλη­ρω­μής, η μέση εγχώρια καθυ­στέ­ρηση πλη­ρω­μών της χώρας αυξή­θηκε από τις 36 ημέρες στις 47 ημέρες. Οι ξένοι πελάτες Β2Β των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα πλή­ρω­σαν επίσης με καθυ­στέ­ρηση. Οι Έλληνες ερω­τη­θέ­ντες έλαβαν πληρωμή κατά μέσο όρο 1 εβδο­μάδα αργό­τερα από ότι πέρυσι (2016: 6 ήμερες, 2017: 13 ημέρες).

· Αυτό σημαί­νει ότι για τους Έλληνες απαι­τού­νται περίπου 3 μήνες από την τιμο­λό­γηση ως την μετα­τροπή των καθυ­στε­ρη­μέ­νων τιμο­λο­γίων Β2Β σε μετρητά.

Ανεί­σπρα­κτες απαι­τή­σεις

Η Ελλάδα εξα­κο­λου­θεί να έχει το υψη­λό­τερο ποσοστό της συνο­λι­κής αξίας των απαι­τή­σεων B2B που δια­γρά­φο­νται ως ανεί­σπρα­κτες (2,5%) από όλες τις χώρες στη Δυτική Ευρώπη, στις οποίες έγινε η έρευνα, και σχεδόν το διπλά­σιο από το μέσο όρο όλης της περιο­χής (1,3%).

· Ομοίως με ότι παρα­τη­ρή­θηκε σε προη­γού­με­νες έρευνες, οι ανεί­σπρα­κτες απαι­τή­σεις στην Ελλάδα απο­τε­λού­νταν σχεδόν απο­κλει­στικά από εγχώ­ριες δια­γρα­φές (εγχώ­ριες: 2,4%, ξένες: 0,1%).

· Το 2017, η μεγα­λύ­τερη ανα­λο­γία των ανεί­σπρα­κτων προήλθε από διαρκή κατα­να­λω­τικά αγαθά, υπη­ρε­σίες και από τους τομείς των χημικών και των τρο­φί­μων.

· Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι απαι­τή­σεις Β2Β ήταν ανεί­σπρα­κτες ήταν η χρε­ο­κο­πία των πελατών (61%), η μεγάλη ηλικία του χρέους (40,6%) και η απο­τυ­χία στις από­πει­ρες είσπρα­ξης των απαι­τή­σεων (39,8%).

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.